Startlap fórum:: MIÉRT CSONKOLTOK AMIKOR MÁR NEM KÖTELEZŐ? - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 6 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

MIÉRT CSONKOLTOK AMIKOR MÁR NEM KÖTELEZŐ?

• Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 21. - 10:53:21

Soha az életben nem kérdőjeleztem meg, hogy szeretik a kutyáikat...persze, hogy szeretik...mindegy, hogy csonkolt, vagy nem...csak legalább ne állajank a csonkolás mellé...függetlenül attól, hogy milyen farkú kutyája van...meg hát itt spánielről beszélünk...hát ki az, aki egy vállrándítással el tud menni egy szomorúszemű, hosszúszempillás, világfájdalmat hordozó tekintetű spániel mellett anélkül, hogy bele ne remegjen a lelke és ne akarja azonnal megvígasztalni és agyonpuszilni azt a finom apró kis ráncokkal teli / ott a szája mellett/ pofáját....
A mi csodálatos barátunk tavaly nyáron halt meg...15 évesen...csonkolt farkú spániel volt...de 15 éve még nem is volt másmilyen...CSAK csonkolt farkú...és mindannyian belehaltunk az Ő halálába...egy kicsit...nem, hazudok....nagyon....én még a 9 év alatt nem láttam a férjemet így zokogni...nem sírt..hangosan zokogott...szóval nem akármilyen veszteség...és cseppet sem érdekelt, hogy csonkolt-e a farka vagy sem...nem ettől szeretjük...Csak az fáj, hogy minden ok nélkül fájdalmat okozunk annak a csodának, amit annyira szeretünk....aki megszépíti az életünket...Abban reménykedem, hogy szép élete volt velünk és talán Neki is olyan jó volt velünk, mint nekünk VELE....
Nem tudnék fájdalmat okozni szándékosan egy ilyen tüneménynek...
0

Elküldve: 2005. március 21. - 10:37:52

Szia Csipogó! :-)

A kutyám bizony igen vagány és hisztis volt fiatalabb korában, mára már azért megkomolyodott. :-)

Egyébként elhiszem, hogy megrendítő ilyen gyakorisággal találkozni ezzel a számomra is érthetetlen brutális fizikai beavatkozással, mint a csonkolás.
Azonban úgy vélem, valóban sokkal célszerübb azt az oldalát hangoztatni, ami együttérzést vált ki, mert tény hogy a csonkolásra ítélt fajtatiszta ebkék gazdái valóban szeretik kutyáikat és valóban nem hiszik el, hogy komoly fájdalmat okoznak/okoztatnak, még ha számunkra rövid időnek is tűnik és a kutyus idővel el is felejti és alkalmazkodik a csonkoláshoz.
Tehát nem lelketlenségről van szó a gazdiknál (legfeljebb azoknál a tenyésztőknél, akik maguk végzik érzéketlenül az ilyesmit) hanem átgondolatlanságról és főként a változatás hiányáról, illetve az ahhoz szükséges bátorságéról. Ami ismét csak az átgondolatlanságból fakad.

Olvastam régebben, hogy valahol vidéken van egy félnótás alak, aki azért tart kutyákat, mert időnként levág belőlük egy darabot és eladja a vadászoknak nyomkövetés tanításhoz, illetve ha jól tudom róka, vagy kóbor kutya csonk miatt a vadászok jutalmul töltényeket kapnak. Nomost ezt minden kutyabarát mélyen elítéli - de ha meggondoljuk, a plasztikai csonkolás sem zajlik másként. Igaz, hogy ez alapos sarkítás, de ha megkérdeznénk az érintett ebkéket, talán nem is találnának olyan nagy különbséget. Persze, azt sem lehet vitatni, hogy az életminőség tényleg más egy jó gazdinál - éppen ezért nem értem, hogy miért veszik semmibe, illetve miért tartják természetesnek a kurtításokat.

Én bízom benne, hogy aki ezt megérti, annak kevésbé lesz fontos majd a saját izlése és talán egyszer arra is rájön, hogy a vadászat nem éppen humánus passzió és még kevesebb indok lesz a (szerintem mondva csinált) csonkolásokra. És ráadásul mindezt anélkül, hogy személyében, humánus szándékaiban sértve érezné magát - mert tévedni mindenki tévedhet jószándékból is.
0

Elküldve: 2005. március 21. - 09:34:52

Köszönöm, hogy ismét támaszom vagy....harcomban...ha egy ember véleményét sikerül megváltoztatni...már érdemes volt nem igaz??? Tudod...kis lépés egy embernek...nagy lépés...ezt erre is átírhatjuk...
0

Elküldve: 2005. március 21. - 09:29:56

Ez a kutya nem lehet csibész...olyan jóságos tekintete van....
0

Elküldve: 2005. március 21. - 09:21:30

És attól olyan borzasztó, hogy már senki nem kötelez erre senkit....csak úgy csináltatják...megszokásból...
0

Elküldve: 2005. március 21. - 09:20:26

PONTOSAN erről van szó...hogy hetente hallottam a kicsi kutyák S I K Í T Á S Á T !!!!!!! Nem kívánom senkinek a gyerekem meg kontrázza a sírást, mert MI MÁR LÁTTUK ÉS HALLOTTUK ...te meg csak olvastad...Ezt nem lehet elmondani...neked is remegne a gyomrod....Az én férjem NEM vállalja már...mert beleroppant a családunk...ne csodálkozz, ha kicsit érzékenyebben érint a téma....nem tudok elfogulatlanul még írni se róla, mert remeg mindenem....ha rágondolok...
0

Elküldve: 2005. március 20. - 19:31:40

Nagyon aranyos a te kutyusod is és és gyönyörű a szőre! A tekintete meg igen magabiztos. :-)
Az enyémnek sajnos, mikor hozzánk került bolha allergiája volt. Ez a mi hibánk volt, mert képtelelenek voltunk eleinte a bolhákat kiirtani. Igen agresszív volt, nem lehetett hozzányúlni. Még az orvos is csak a segédjével tudta lekezelni. Kellett majdem egy fél év, mire elhitte, hogy a kéz nálunk csak kaját ad és simizik. Nekem a hozzánk kerülését követő héten alaposan meg is kapta a kezem, a kézfejen a mai napig maradandó nyoma van. Szóval mire a Frontline jótékony hatása elért hozzánk, addigra a hátsóján alaposan megritkult a szőr és a mai napig sajnos nem lett dúsabb.
Több mint tizenkét évvel ezelőtt a Városligetben fogtam be, ahol a néhai ebkémmel sétáltunk. Egy csúzdához volt kikötve egy cetlivel a nyakában, hogy fogadja örökbe aki akarja, de vigyázzon vele, mert agresszív. Nomost egy játszótéren egy ilyen ajánlólevéllel - gondoltam ha ott hagyom, akkor a gyerekes szülők rendőrt, vagy sintért hívnak. A másik ebem ( a néhai németjuhász keverék szuka volt) sokat segített a nevelésében, mert valóban igen agresszív volt, nem tudom az előző gazdái hogy bánhattak vele. De idővel egy kezes bárány lett, aranyos, szótfogadó és tele van kedvességgel. Sajnos néhány éve az egyik füle állandóan váladékozik, müteni kellene, mert semmi gyógyszer már nem segít, de a doki azt mondta már két évvel ezelőtt, hogy nem vállalná már a mütétet. Kezelgetjük, ezzel elvan. Ezen kívül kutyabaja.
Szerintem golden retriever és angol szetter keverék lehet, de a goldenből van belőle több.

Regéket tudnék mesélni mindkét ebemről (mint minden kutyás :-)) - de nem akarok tulságosan offolni.
0

Elküldve: 2005. március 20. - 18:58:45

link

3779., 3781.
0

Elküldve: 2005. március 20. - 18:56:05

Persze, kérheted h ne vágja le a farkincáját de sajnos 100%osan nem tudod megszüntetni (még).

Nagyon helyes a kutyusod?
Hogy hívják? Milyen fajta lehet benne? Kicsit olyan border collie-s (így írák?) nem?
15 éves? Az nagyon szép kor, remélen Jennek is ilyen hosszú szép élete lesz.
Nem beteg, nincs semmi baja?
Hogy került hozzátok?
Én is hazavittem egy kutyát pár hónapja de neki volt gazdija csak "elhagyta" itt a parkban nálunk. Végül visszakerült hozzá - bár ne adtam volna vissza - na mind1, ez egy hosszú történet.

Nagyon élvezték a hajógyári szigetet - a dunában is voltak :) jól elfáradt Jen, itt alszik a lábamon :)
Megpróbálok én is betenni ide róla képet.
0

Elküldve: 2005. március 20. - 12:37:44

Hogy mit lehet tenni?
Megkérdezhetem, ha most kellene venned egy kiskutyát, akinek még nincs csonkolva a farkincája - te mit tennél?

Egyébként meg kell valljam, én itt csak "betolakodó" vagyok, merthogy nem spanim van, hanem egy keverék ebkének vagyok a családtagja. Beteszek egy linket, talán sikerül róla. Jelenleg már tizenöt éves, de ugyanolyan kajla és hisztis és kényes és irigy, de főként szeretni való, mint amikor hozzánk került tíz éve. :-) Merthogy befogadott ebke.

link

Jó kutyázást mindenkinek ebben a gyönyörű időben. Ebéd után mi is megyünk - de aztán jövök. :-)
0

Elküldve: 2005. március 20. - 11:58:17

Nem vagy a terhemre (még) :))))))))
Nem is kértem hogy ad fel DE mit tudsz tenni?
Attól hogy itt szónokolnak az ellenzői nemsok fog történni.
Ezért kérdeztem hogy MIT TUDSZ te csináni meg többiek ????

Persze, én is sajnálom a kis pöttömöket, de szerintem nem marad rossz emlékük róla (persze erről is lehetne vitatkozni DE inkább NE tegyük). Amikor Jennyt keresgéltem nekem mindegy volt h hosszú v rövid a farka, csak egyszerűen csak szeretni akartam őt. Abban meg tényleg igazad van hogy a tenyésztők 90%ánál rövid farkú kutyák vannak .. Jenny is ilyen, de hát istenem ...

Ma megyünk a hajógyárira kutyázni ... majd mesélek hogy milyen volt ... valami jó story is legyen itt a topikban :))))

További jó hétvégét .. és ne tépjük egymást!!! :)
0

Elküldve: 2005. március 19. - 22:24:22

Mitől lenne lerágott csont? (Legfeljebb csonkolt csont :-)) Hiszen ahogy te is mondod, nincs megoldva semmi.
Csak tudod, a szabályok és az izlés nem az égből pottyan alá sültgalambként. Mindig vannak igzgágák, akik nem hagyják leülni a dolgokat, amig nem mozdulnak valamerre.
Tehát ha néhány embernek változik a véleménye, akkor azok már nem lesznek csonkolást igénylők - és ha mások látják hogy ettől nem dőlt öossze a világ, sőt a standard is enged, akkor egyre többen lesznek. A tenyésztők többségének meg mindegy, csak adják a pénzt és vigyék a kutyát.
Tehát lehet, hogy neked mindez uncsi, de ez eltörül azok mellett a kiskutyák nyugalma mellett, akiket nem csonkolnak a godolkodás változása miatt.

Ugyhogy elnézésedet kérem, ha terhedre voltam/vagyok, de nem adom fel egykönnyen. :-)
0

Elküldve: 2005. március 19. - 21:21:03

Köszönöm...komolyan, végre...jól látod!
0

Elküldve: 2005. március 19. - 19:24:14

Szia!

Tudod mit lehet tenni ez ellen? Mert én nem.
Hogyan akarsz fellépni a csonkolás ellen ??????
Hiába lázadoznak itt, attól még nem lesz betiltva, majd egyszer lehet hogy megszűnik DE addig is miért kell itt tépni egymást?
Érted mit akarok mondani ezzel? Már túlvan rágva ez a csont.

Persze hogy le lehet írni hogy kinek mi tetszik ill. nem tetszik, de itt már mindenki leírta és azóta csak a "mocskolódás" megy - erre értettem hogy feleseges.

Annyi minden másról lehetne beszélgetni ....
0

Elküldve: 2005. március 19. - 18:47:20

A vadászaton nem tudok elképzelni "eszes" öldöklést. Az ennivalója megvan az embernek.
Megrermeli. A vadászat, az élőlény elpusztítása passzió. És nem indok számomra, hogy "természetvédelem" mert a vadászat nem erről szól. A populációt ragyogóan karban tartaná a ragadozó (medve, farkas) de azokat kiirtottuk. A vadászat viszont jó sok pénzt hoz, tehát alaposan ideologzált. De ez hosszu fejezet - én vadászatellenes vagyok, ennyi tömören.
Egyébként jól gondolod, én valóban vegetáriánus vagyok, lassan negyedik éve. És nem is annyira az ölés miatt, hanem az állattartás és a leölésének kegyetlen volta miatt.

Az oltással nem szerencsés összehasonlítani a csonkolást. Az az egészsége miatt szükséges. Azt pedig korábban is írtam, hogy konkrét egészségügyi probléma miatt (szerv elhalás, rákos daganat, stb.) a csonkolás természetes. De egy egészséges kutyát megfosztani természetes, veleszületett tagjaitól, vagy formára szobrászkodni - ez számomra nem több, mint egy barbár szokás csökevénye, amit érdemes lenne újragondolni.

Nem vitatom, hogy nem ez a kutyák legfőbb problémája - de probléma. Mégpedig olyan, amit személy szerint Ti tudnátok orvosolni...
0

Elküldve: 2005. március 19. - 17:54:08

Szia!

A vadászaton nem az esztelen öldöklést értem. S ami csodálatos, az egy agyontenyésztett divatos fajtában fellelhető ösztön, amit még nem sikerült kiírtani. Csodálatos látni egy spánielt kajtatni, vadat visszahozni.
Csodálatosabb, mint egy dagadtra hízlalt, pórázon tartott, agresszív, kopaszra gépezett spánielt látni, aki azért az, mert az szerepel a törzskönyvében. Ez nagyobb kiszolgáltatottság, akár rövid a farka, akár nem.

A vadászatra tenyésztették, mint más fajtáknál is a feladatra megfelelő kutya kell, szelektáltak a megfelelő tulajdonságú kutyák között, s ha nem így lett volna,
nem lenne spániel. A fajta kialakulását, történetét nem tudjuk megváltoztatni, hiszen nem voltunk ott. De gondolom, jó hogy így történt, van spániel.
Nem ő vadászik, hanem az ember, így az ő vadászati szokását hasolítsuk a vadállatéhoz, a kutya feladatot teljesít, őt küldik s megy, bárhova, bármi áron. Sérülékenyebb ez a szőrrel borított farok, amit közben csóvál, de még hogy(!!!), mint pl.: egy lógó fül. Sajnos tapasztalat.
Nézz meg egyszer egy spánielt, amikor dolgozik.
A kutyám egyik almában egyetlen vágott farkú kutya volt, amit egy vadász vitt el, vadászkutyának, s ő kérte, hogy rövid legyen.
Nem én találtam ki, hogy így legyen, ez "hagyomány" volt. Azokkal kellene vitatkozni, akik kitenyésztették a fajtát.
Tiltsák, de alomellenőrzéssel( hátha így a szaporítókat is kiszűrik) s az állatorvosokat is. S kívánom ez legyen a legnagyobb bűn, amit elkövetnek az emberek a kutyák ellen.
Az oltás is fáj a kutyának, ráadásul az enyém allergiás rá, tehát többet árt, mint használ neki, agyon immunizáljuk őket, s az is fáj nekik, ha 8-10 órát vannak egyedül a négy fal között...lehetek én is demagóg.

A vadászattal kapcsolatban egy kérdés? Ugye nem eszel húst? A vágóhíd még szörnyebb látvány!!!

S én még mindig nem akarok levágni semmit....
0

Elküldve: 2005. március 19. - 16:22:30

Szia MySpaniel!

Szerintem a téma nem érdemli meg, hogy beszüntessék.
Azon kívül ha te valahol tudsz olyat, ami ellenkezik a lelkiismereteddel és szerinted a kutyáknak rossz - hogy lépsz fel?
Lehet hogy az indulatok forrnak, de azt hiszem itt mindenkit az vezérel, hogy jót akar. Annyi, de annyi az értelmetlen szenvedés - legálább amit lehet, csökkentsünk.
Senki nem állítja, hogy itt bárki tudatosan rosszat akar. De ha valamiről bebizonyosodik, hogy szükségtelen rossz, akkor azon lehetne változtatni.
Nem gondolod...?
0

Elküldve: 2005. március 19. - 16:19:19

Szia barti!
A kiszolgáltatottság létezik, akár visszaélnek vele, akár nem. Igaz, van rosszabb is mint a csonnkolás. De ez éppúgy nem vigasz annak a kiskutyának, akit éppen csonkolnak akarata ellenére, mint annak akinek huzzák a fogát hogy létezik rosszabb emberi szenvedés is.
A vadászat közben minden más testrész is sérülhet, nemcsak a farok, mégis csak azt csonkolják. Ismétlem, a szabad természetben vadászó ragadozónak is van farka.
Meg aztán manapság az ebkék igen kevés százaléka van kitéve ilyen sérülésnek, mégis mindet csonkolnák. És sajna kevés az olyan idehaza, aki ezt nem teszi.
Bár, hogy bevalljam számomra a vadászat maga egyáltalán nem csodálatos...

Meg ha meggondolod, pl. az emberi lábujj is mennyi sérülésnek van kitéve. Gombásodás, bütyök, kalapácsujj... Mégsem jutna senkinek eszébe kicsi korban csonkoltatni, pedig nélkülözhető, hozzá is lehet szokni.
A kutyák esetében miért dönt mégis így az ember?
Egészségi okot nem tudok elfogadni - legfeljebb azt, hogy sokaknak így tetszik. De ezt meg önzésnek tartom. Még akkor is, ha egyébként imádja a kutyáját.
0

Elküldve: 2005. március 19. - 15:59:40

lélek érzi, hogy nekem van igazam - MI ?????????
Milyen lélek - milyen igazság? A tied, mi? És te fogadod el mások véleményét .. ne röhögtess már!

A férjed állatorvos? Biztos nem látta az irásaidat, mert felvilágosított volna pár dologról.
Szerintem te semmit nem tudsz a csonkolásról mint műveletről. Én se sokat, csak amennyit olvastam róla. Neked is ezt kellett volna tenned !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wilk Ádám!
Nem lehet beszüntetni ezt a topikot ???
Ez a sárdobálás nem idevaló !!!!!!!!!!!!!
0

Elküldve: 2005. március 19. - 15:52:32

Egyet értek Veled, csak az a baj, hogy a kiszolgáltatottság, az igazi nem itt kezdődik.
A csonkolást én nem védtem, hiszen szeretem az állatokat, megpróbáltam elmondani, hogy a spánielnél miért volt rá szükség, amikor még vadászkutya volt s nem szobakedvenc, szükséges rossz. Komoly vadász múltja volt ennek a kutya fajtának. S mivel vadászok kezében volt a fajta, s a vadászok szeretik a kutyájukat, nem hiszem, hogy direkt fájdalmat okoztak volna. Egyszerűen védték a sérülésektől. Egyből én lettem az, aki a "szemét".
Szerencsére nekem van lehetőségem ezt a fajtát kipróbálni vadászat közben is, s csodálatos látvány.
Mostanában kevés ember próbálja ki a kutyáját ilyen szinten, s kedvenc vagy kiállítási kutya lett belőle, nincs szükség ilyen óvintézkedésre, de akkor tiltsák, egyértelműen, mindenki számára. Ne vágják...de attól, mert nekem vágott farkú kutyám van vagy itt még másvalakinek, attól még nem rossz ember. Nekem az az egyetlen bűnöm, hogy ismerem a fajta múltját, s használom is arra, s megpróbáltam elmondani, hogy ez régen nem hobbi vagy emberi szemétség volt.
A legnagyobb baj nem ez a spánielekkel kapcsolatban.
0

Topik megosztása:

• 6 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.