Startlap fórum:: Spániel és a vadászat - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 2 Oldal +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Spániel és a vadászat

• Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 27. - 22:28:24

Pedig a sorrend fordított!!!
Amit szeretsz, azt szereti a kutya is, ha együtt töltitek a szabadidőt!
Éppugy jólérzi magát bármilyen más kutyasporton!
0

Elküldve: 2005. március 27. - 22:25:47

Vadat..tudom bűnrészes vagyok ölésben, de nem én ölök. Nézd, a kutya szereti, én meg a kutyámat szeretem.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 22:17:10

Mit hoz vissza, mit keres?
0

Elküldve: 2005. március 27. - 22:14:59

Kutyám se ől...felver visszahoz...én meg fegyelmezem, s mondom, hogy keress!
0

Elküldve: 2005. március 27. - 22:02:43

Ha te nem lősz - akkor a kutyádnak kell ölnie, ha vadásztok - nem?
Ha nem, akkor nincs vadászat - és akkor okafogyott a beszlgetésünk.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 22:00:46

Azt hiszem alapjaiban majdnem ugyanarról beszélünk.
Én személy szerint pontosan a kegyetlen állattartás miatt vagyok vegetáriánus lassan ötödik éve. Ennek ellenére tudom, hogy mások rovására élünk.
De legalább nem csinálok belőle hobbit. Ha azt vesszük, a bikaviadal is nagy multra tekint vissza és sokan élvezik máig.
Ha nem lősz - nincs vadászat, akkor te nem vadászol a kutyáddal. Nem sokban különbözik egy átlagos nyomkövetéstől. Én sem tespedtem a kutyáimmal, bár ma már csak egy van velünk és ő is elmult tizenöt éves. Jártam velük kutyasuliba, sportoltunk, kirándultunk, de vadászatra sosem sikerült senkinek elcsábítani - és a kutyám láthatóan enélkül is boldog. (A mostani kutyám képét megláthatod ha akarod a csonkolásos topicban - golden keverék.)

A kutyák (macskák és egyéb házikedvencek) korlátlan és ésszerütlen kutya szaporítása ellen jó idje hadakozom a Kutyás frumban - utálnak is érte. Ha gondolod, ide is áttehetem a székhelyem - ugyis szörnyü lehet a környezetemnek szerinted.

De ettől még a vadászat szerintem barbár és értelmetlen szokás, amit érdemes lenne ujragondolni - főként vadászkutya tulajdonosoknak. Még akkor is, ha számtalan más szörnyü és oktalan tette van az embernek.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:49:13

Én nem lövök...csak a kutyám dolgozik...akkor?
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:48:13

Nekem nem ettől harmónikus az életem. Mi már azzal is önzők vagyunk, hogy élünk. Mindent kisajátítunk, de ha az ember belegondolna ebbe, belegolyózna. Már maga a létünk is a természet elleni bűn. Ha már lúd, legyen kövér. Vegyünk végig mindent. Nem mentesít, de ha van dolog, ami felett becsukja a szemét az ember, akkor ne prédikáljon másról. Sajnos az életed során te is elkövetsz bűnöket az állatok iránt, sajnos mindenki.
Legalább nem vásárolok olyan terméket, amit állaton teszteltek, nem mentem el állatkísérletekhez kutatóként dolgozni, nem lövök le állatot, támogatok menhelyet, beviszem a kóborkutyust vagy befogadom, ha van egy kis helyem, s nem kínzok állatokat.
Azzal, hogy ha hívnak hajtani, s nem megyek, nem az állatokat mentem meg. Akkor megy más...a vadászat egyidős az emberrel. A kutya viszont boldog ettől is.
Olyan ez, mint a fedeztetés kan kutyával. Hívnak, azt mondom nem, akkor megy máshoz, s tele az újság hírdetéssel, s a menhely kutyákkal. Ez ellen miért nem harcolsz itt? Ez gázabb helyzet, mint az, hogy a spániel hobbyból vadászik-e vagy sem. Boldog-boldogtalan kutyákat gyárt, s nincs ekkora kereslet....
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:33:23

A vadászat szépsége mindig azon múliuk, hogy valaki a puskacső melyik oldalán áll...
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:32:33

Az életörömöm, amiatt szállt el, hogy olyan dologról, spániel és vadászverseny, mondasz véleményt, amiről nem tudsz semmit.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:31:27

Nem tudom miből gondolod, hogy másfajta problémára, sőt kíméletlen kegyetlenkedésre közömbös lennék? Olvass utánam a Kutyás fórumon! A csonkolástól kezdve az állatkísérleteken át, a kerverék kutyák mellőzéséig mindenen fennakadok.
Node az egyik nem mentesíti/kisebbíti a másikat!
Harmóniában élni a természettel - ez utópia, ehhez az ember következetlen és önző. De legalább ne tegyen úgy, mintha nem lenne az.

Az állományt pedig szaporítani szokták, hogy lehessen ritkítani. Ha valóban a harmóniára törekednél, akkor a ragadozókat kellene inkább elszaporítani - azok valóban csak a gyengéket ritkítják - és ráadásul nekik muszáj.
Míg a vadász a szép trófeát gyüjti - és nézd végig a vadászképeket - mindegyik csupa öröm a természet adta "lehetőségekől".

A kutya akkor is örül, ha nem vadászik, hanem az ember közelében segíthet neki.
Az ég szerelmére, a kutya vadállat volt és az ember megszelitette - mit is jelent ez alapjaiban?

Hogy honnan származik a vér a vércsapához - gondolj amit akarsz, hogy meglegyen a harmónikus kis életed. De ne csodálkozz, ha mindig akad, aki felkavargatja...
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:23:03

Kedvcsinálót Verától...én személyesen ismertem. Sajnos már nem lehet közöttünk. Biztos beszállt volna a vitába, hiszen egyik kutyájával, Frankóval évekig versenyeztünk együtt a Spániel Klub szervezésében...
0

Elküldve: 2005. március 27. - 21:20:14

Nem önként, már nem tudtak róla, betegek voltak, s meghaltak. Tudom, ez meg hullagyalázás.
Tök jó lehet Veled az élet. Ugye tudod, hogy Te is, mint nagyon sokan mások, szemet hunysz sokkal nagyobb öldöklések felett, mint az, hogy egy meghalt ló véréből fektett nyomon elindulnak kutyák.
Én gyógyszergyárban dolgozom. Azért, hogy emberek életét hosszabbítsák meg, életkörülményeit javítsák, vagy életet mentsenek számos állat, kutya haldoklik. Vagy, amiért mi is felelősek vagyunk, a kozmetikai ipar, hányállatot kínoznak meg, csak azért, hogy tudjunk mivel tusolni. Remélem vagy olyan szerencsés, hogy ilyenekre ne legyen szükséged. Mert ugye ez teljesen fair dolog, mert szükséges rossz?
A világ azért nem ennyire fekete és fehér. Azokon a vadászatokon, ahol én voltam, nem volt öldöklés. Ritkították az állományt, mert terményekre jártak be kajálni, vegetáriánus vagy: a zöldségeket ették!!!! Nem feküdtek halomban a fácánok. Kint az úton elütve annál inkább. Ezzel az erővel szólni kellene, hogy mi emberek ne vegyük már el szegény állatok lakóhelyét, ne szaporodjunk. Miért kell mindenből morális vitát csinálni. Én is szeretnék harmóniában élni a természettel, de sajnos ide születtem emberként a 21. századba.
Azt kérdezd meg azoktól az emberektől, akiknek kövér spánielhez hasonló lény sétál a pórázukon, hogy miért nem jó önként kimenni.
Mi kijárunk úgy is, de a kutyám hobbyja a vadászat, s amíg boldog tőle, hogy kajtathat, végezheti azt, amit nem írtottak ki belőle, addig csinálja.
Elitélem azokat az embereket, akik visszaélnek a hatalmukkal, oly módon, hogy halomban gyílkolnak, de ez a dolog nem erről szól. Egyszer talán el kellene hozzánk jönni, s úgy véleményt mondani.
Én eszek húst, de nem azért, mert élvezem a legyilkolásukat, hanem, mert az ember mindenevő, s szükségem van rá.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 19:49:41

Mégegy kis kedvcsináló, spanikról:

link
0

Elküldve: 2005. március 27. - 19:40:39

Hogy visszahozzam az életörömödet - vadászat négy földrészen:

link

Egyébként a ló önként adja a vérét szerinted - csakhogy az emberek nagyobb örömmel mozduljanak ki spaniaikkal a természebe?

Vajon miért nem lehet "csak úgy" élvezni a szabadságot, a mozgást, a sportot?
0

Elküldve: 2005. március 27. - 19:27:50

Szia!

Egy vadászkutya nem szereti a terelőmunkát, se a örző-védő munkát, pedig együtt lenne a gazdájával.
Az én kutyám imád hajtani, s visszahozni, s nagyon boldog tőle. Elnézést kérek, mert örömöt szerzek a kutyámnak, s lehetősége van kiélni azokat az ösztönöket, amire régen azok a gonosz vadászok kitenyésztették. Ráadásul őt, csak az engedelmességi feladatokra kellett tanítani, mert a többit ösztönből csinálta.
Imád terepen lenni, remeg az izgalomtól, ha megérzi a vad szagát, csóválva keres, s bármilyen magasságból fejest ugrik a vízbe. Tudom, szemét vagyok, bár soha nem lőttem le semmit, de megadom a kutyámnak azt, amit ímád csinálni.
0

Elküldve: 2005. március 27. - 19:21:51

Kedves Ádám,

öröm, hogy megnyitottad ezt az új topic-ot, de egy óra se kellett hozzá, hogy az összes életöröm elmúljon.
Talán egy-két gazdi kipróbálta volna a kutyusát mondjuk egy vércsapa versenyen, ahova az Állatorvostudományi Egyetemről hoznak lóvért, s nem öldökölnek, ahova lasszóval kell fogni az újakat, talán kirobbantotta volna a kutyáját s magát a városból...felfedezte volna, hogy kutyája több, mint egy bájos, szőrös szobadísz.
0

Elküldve: 2005. március 26. - 13:49:46

Szia Ádám!

Én masszívan vadászellenes vagyok - de ezzel nem a személyed, hanem ezt a szerintem barbár hobbi soprot veszem célba.

Azzal kezdem, hogy a kutya ragadozó, tehát a vadászat nem áll távol tőle, a képességeik hozzá mindnek megvan. Legfeljebb a többi fajtánál háttérbe szorítják ezt az ösztönt, hogy mást fejlesszenek ki jobban.
Azon kívül a kutya mindent szeret csinálni, ha együtt lehet a gazdival. A terelő kutya ugyanúgy élvezi a munkáját, mint az életmentő - akár ember, akár állat legyen a megmentendő.

Viszont a vadászat célja az ölés. Nem muszájból, hanem szórakozásból. Igaz, hogy jár természetismerettel, természetjárással, igaz hogy a vadászok is védik a lelövendő vadat. Igaz, hogy a vadállomány megtartása érdekében szaporítják is a zsákmányállatot, (no nem a vadászok) mint pl. a fácánokat. Mert a szabad természetben sosem lenne annyi populáció, amennyit akárcsak egy alkalommal is leterítenek.
Viszont ismétlem a vadászat legfontosabb célja az ölés. És ebben a kutyát társul használja.

Pedig használhatná életmentésre is, vagy egyéb humánus célra. Ez az én véleményem.
0

Elküldve: 2005. március 24. - 15:45:29

Azért írok, mert egy másik topicban felmerült a spániel használata vadászatban és maga a vadászat mint tevékenység.
Egyet leszögezhetünk spániel ha nem is vadásznak vele, akkor is vadászkutya. Ösztönösen imád kajtatni és apportírozni minden fajta különleges vadászati munkavizsga nélkül is. Az én kutyám imádja a hosszú erdei sétákat, az úszkálást és apportírozást természetes vízben. Az orrát sem véletlenül tartja állandóan a föld közelében. (Le is kopott neki 2 éves korára teljesen)Úgy érzem, hogy a fenti soraimban leírtakat imádják csinálni a kutyik és az örömet is szerez nekik! Tehát a vadászat nem egy kényszer, hanem legalább akkora öröm a kutyának, mint a gazdájának.
Ádám
0

Topik megosztása:

• 2 Oldal +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó