És a
Rudolf-beszámoló, azaz a topikhoz illően hommage á Herr Pfeiffer.
Abban a szerencsében volt részem, hogy majdnem egy év után újra megnézhettem a pécsi Rudolfot. Az első alkalom óta készültem rá, de a színház nem nagyon gondolt a nem pécsi nézőkre, és nem tett be hétvégi előadásokat, legalábbis nem a számunkra előnyös szereposztásban. Így tényleg szerencse és ünnep volt újra megnézni a darabot, ami most az első előadásnál is jobban tetszett. A darab története és zenéje is meggyőzött, szerencsésnek tartom, hogy nem európai, pláne nem az egykori Monarchia kultúrköréhez tartozó, hanem egy amerikai szerzőpáros nyúlt a témához, ami bizonyos objektivitást kölcsönöz a darabnak. Nagyon jól kezelik a Monarchia politikai feszültségeinek bemutatását, illetve a „kedélyes Bécs” felszíne alatt rejtőző brutális, bigott, velejéig romlott és kispolgári Bécs világának bemutatását is. Somogyi Szilárd rendezése, ha nem is a legizgalmasabb színházi rendezés, amit valaha láttam, mégis meggyőző, Rudolf modern, dzsekis lázadóként cseppen bele a bécsi bálba, ahol megállt az idő, amit a túl szép, idealizált jelmezek jelképeznek, ahogy az ideálisnak szánt koronahercegné is végig szép, majdnem korhű jelmezeket visel. Brutális és sokkoló, mégis gyönyörű jelenet Mária vetélésének ábrázolása, szépen megkomponált a zárójelenet, és jó ötlet, ahogy egyfelől nyitva hagyja a gyilkosság/öngyilkosság, az esetleges tettes(ek) kilétének kérdését, mégis Pfeiffer, aki egyszerre misztikus figura és a kispolgári Bécs maga lesz a bűnbak – vagy a rendező értelmezésében, vagy a hatalom reakcióját sejtetve.
A pécsi színészek, énekesek ismét meggyőztek arról, hogy ezeknek az embereknek nagyon is helyük lenne a pesti színpadokon is, Szécsi Máténak például az Opera színpadán is. Szerencsére, őt operában, még ha az Operettszínház színpadán is, láthattuk a
Gianni-előadásokon. Szép, zengő basszus hang, nagy vivőerő, és méltóságteles jelenlét, ideális választás a Monarchia egységét és a Habsburg Birodalom több száz évét megtestesítő Ferenc József császár szerepére, aki azonban a lelke mélyén nem is annyira császár már, hanem maga is a Monarchia végnapjainak szimbóluma, egy bürokrata. A másik (bár nem pécsi) operista, Vári Éva sem vallott szégyent. Tavaly jobban tetszett a hangi teljesítménye, most kicsit mattnak, levegősnek tűnt a hangja, de a játéka és a prózája érezhetően javult, kicsinyessége ellenszenvessé tette Stefániáját, sebzettsége, elhagyatottsága együttérzést keltett, végül, minden méltóságából kivetkőzve elveszítette a néző együttérzését. Való igaz, Polyák Lilla erőteljesebben, szenvedélyesebben és árnyaltabban alakította Stefániát, de Vári Éva produkciója hiteles volt.
A pécsi színészek közül a tavalyi év nagy felfedezése Götz Attila és Stubendek Katalin volt számomra, akiknek teljesítménye most is lenyűgöző volt. Götz Attila Scarpiába hajó Taaffeja hátborzongató elegye a nagyformátumú, intelligens birodalmi politikusnak és az utasításokat teljesítő bürokrata kispolgárnak, akiből, amint megteheti előtör a nyers brutalitás, legyen szó Máriáról vagy Rudolfról, kéjjel él vissza hatalmával. Erős, egészségesen nyers hangja, hangi alakítása tökéletesen simul bele ebbe a szerepértelmezésbe. Stubendek Katalin elegáns Larisch grófnő, minden gesztusáról elhiszem, hogy egy bécsi arisztokratáé, a hangja egyedi színű, bársonyos, és kiválóan bánik vele, neki köszönhetően Larisch grófnő jelenete az előadás egyik legkatartikusabb pontja.
Kocsis Dénest még nem láttam nagyszínpadon, főszerepben, a tegnapi Rudolf volt az első tapasztalatom. Kicsit zavarban vagyok, mert azt ugyan nem állíthatom, hogy csalódást okozott, azt sem, hogy ne lett volna kielégítő vagy hiteles, csak éppen nem hozta azt, amit vártam volna a
Tavaszébredés után, nem volt képes elvarázsolni, elmaradt az „aha!”-élmény. Itt-ott megcsillant, főleg a végén, az
Értem születtél és a finálé alatt, és néha nagyon szépen énekelt. A hangszíne nagyon tetszik, bársonyos, szép középlágéja van, de a magasságai egyre kevésbé szólalnak meg, mintha szűkülne a torka, ahelyett, hogy megnyílna felfelé, a Stefániával közös jelenet végén az erőltetéstől csúnyán is szólalt meg egy magasság. A játéka kicsit jobban tetszett, mint MÁZS-é, elhittem, hogy bizonytalan, keresi a helyét, de mindent egybevéve MÁZS még mindig jobb Rudolf. Dénesnek hiába van önálló személyisége, ami a Raktárban érvényesül, a nagyszínpadon még egyszerűen nem jött át a zenekari árkon. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, még sokat kell fejlődnie, tanulnia, ahogyan a magasságain is keményen kell dolgoznia. Dénes példájából is látszik, hogy önmagában a jó képességek (hang, intelligencia, játék, személyiség) megléte is kevés lehet, és rengeteg munkát igényel, hogy érett, nagyszínpadra való művész váljon valakiből (hát még ha ezekkel valaki nem is rendelkezik).
Új, nagy felfedezés viszont Györfi Anna. Már a youtube-os felvételeken is felfigyeltem rá, és bebizonyosodott, hogy ő az a színész-énekes, akinek képességeit az audovizuális technika nem feltupírozza, hanem kicsit visszanyomja. Annál is erősebb, érdekesebb színészegyéniség, mint ahogy a videók mutatták, pedig az sem volt kevés, a hangja pedig még szebb, tisztábban csengő. A játéka kicsit talán lehetne felszabadultabb, néha még elnagyolt az alakítása, de az első perctől az utolsóig hiteles az öntudatos, szerelméért, boldogságáért harcoló fiatal nő szerepében. Mária két dalát tökéletes technikával, hangi biztonsággal énekelte. Teljesen egyenrangú alakítást nyújtott Vágó Bettivel. Különösnek tartom, hogy Anna, aki operettes nevelés, nem fért be a társulatba.
Pirgel Dávid Pfeiffere az elmúlt évben is tudott hova fejlődni, tavaly "csak" nagyon hangsúlyos volt a jelenléte, és inkább manipulálta az eseményeket, most viszont egyértelműen és határozottan irányította. Nemcsak erőteljesebb lett a figura, de árnyaltabb is, hol élvezte a helyzetet, és szórakoztatatta a hatalom (mint a bordélyházi jelenetben), hol megrendült vagy éppen összeroppant az általa is befolyásolt tragédia súlya alatt. Hol macskaszerűen lopódzva, hol pókként hálóját szőve figyeli-lesi az eseményeket, máskor pedig a madaras ember vészjósló halálmadárként tornyosul mások fölé. Egyszer határozott és parancsoló, másszor kedves és vonzó, egyszer aljas és rossz szándékú, másszor segítőkész és együtt érző. Az a mód, ahogyan a színpadot végig uralja, amikor színen van, maximálisan érett személyiségre vall. A hangi ábrázolás pedig tökéletesen egészíti ki a gesztusrendszert és a mimikát, mivel hangja egyszerre lágy és erős, ezeket a színeket bátran váltogatja, és a hajlékony és könnyed magasságokhoz az immár izmosabbá vált alsó és középlágé is felzárkózott.
A pécsi
Rudolf-előadás nagyon más, mint a pesti volt, de egyáltalán nem marad el mögötte, és nagy kár, hogy májusban kerül utoljára színre. Amennyiben igazak a hírek, hogy a Thália Színház a jövő évadtól vidéki előadásokat szeretne bemutatni, akkor talán a
Rudolf-előadás vendégül látását is számításba vehetné.
Szerkesztve ladybyron által: 2012. május 02. - 00:02:55