Dán információk
Elküldve: 2008. november 24. - 14:20:13
Tud valaki adozassal kapcsolatban segiteni? Tobb helyen is olvastam, hogy eves szerzodes eseten 8%-ot kell adozni. Nekunk 1 eves szerzodesunk van ,de 38 %-ot vonnak le. Tudja valaki hogy mukodik ez?
Elore is koszonom.
Elküldve: 2008. október 25. - 21:39:30
július óta élek és dolgozok Dániába.
nagyon lassan intézödnek a papirmunkák.
hallott valaki adókedvezményröl,külföldiek számára?
4hónapja várok az adókártyámra.(elvileg 18%ot fogok adózni)de addig nincs fizetésem.
tud erröl valaki infot?
mennyi idö még elkészül egy adókártya?
vett igénybe valaki adókedvezményt?
a válaszokat előreis köszönöm.
Elküldve: 2008. szeptember 08. - 14:00:42
Elküldve: 2008. július 24. - 20:56:52
Elküldve: 2008. július 18. - 17:58:30
Szeretnék tőled kérni egy apró szívességet, viszont egyben hatalmas segítség is lenne. Egy ideje már Dániában dolgozunk egy cégnél, ahol több nemzetiség is dolgozik. Mindannyian saját autóval jöttünk, ki én valaha olvastam, hogy 3 hónapnál hosszabb dániai tartózkodás után kell kérni dán rendszámot az autóra. Többen már közölünk évek óta itt vannak, de most valamiért felvetődött ez a probléma,történhetett esetleg szigorítás?!Megköszönném, ha válaszolnál a következőkre:
1) Valóban így van e, és ez mivel járna mennyibe kerülne, le kell e adni az ottohni rendszámto, stb.?
2) Mi szezon munkások vagyunk, ami azt jelenti, hogy maximum 8 hónapot vagyunk itt, de valaki még annyit sem, ilyenkor is vonatkozik ránk a törvény?
Ugyanis itt az a szóbeszéd járja,hogy ez kb.: 30ezer korona, ami egy éves útdíj. Egyrészt ez rengeteg, másrészt, kell e egy éveset fizetni, amikor nem vagyunk itt csak max 8 hónapot.
3) Hol ellenőrzik ezt és mik lehetnek a következmények?
4) Van e kibúvó magyarázat, pl.: a rokonaim használják az autót, csak most itt vannak ezért tudom használni?
5) Illetve mi a helyzet akkor , ha valaki olyan autóval van itt ,ami nem az ő nevén van (de igazolása van, hogy használhatja a gépjárművet), akinek a nevén van az a személy értelem szerűen nincs regisztrálva a bevándorlási hivatalba,mert Magyarországon dolgozik vagyis max mint túrista lehet itt? - Így hihetőbb e a magyarázat miszerint , ha megállít a rendőr az illető azt mondja csak, hogy a család itt van látogatni, azért használja pl.: most a családtag autóját.
Nagyon megköszönném, ha ezzel kapcsolatban amit tudsz, persze hasznos tanácsokkal együtt leírnád pár sorban.
Köszönettel
Elküldve: 2008. július 08. - 09:18:14
Bocsi,hogy igy ismeretlenul irok neked,bar itt majdnem mindenki ismeretlen.
Szerintem,ha ott vagytok nezzetek meg a Postat,vagy ha van a kozelbe Ikeat,hoteleket.Nagyjabol ezeken a helyeken mindig van melo.Vagy boltokba arufeltolto.Ha beszeltek angolul es van felsofoku vegzettsegetek,(lattam) kuldjetek el az oneletrajzotokat minden lehetseges gyarba,ceghez.
Talan szerenccsesek lesztek!!!!
Szep napot!!!
Elküldve: 2008. július 08. - 07:24:22
Egyenlőre nincsenek nagy horderejű híreim, megérkeztünk és természetesen nagyon de nagyon tetszik minden, egy nagyon bájos kisvárosban vagyunk és még csak ismerkedünk a tereppel:) Persze már ma körbe fogunk járni, hátha van itt helyben valami lehetőség.
Amint bővebb információval tudok szolgálni, jelentkezem!
Üdv: Vera
Elküldve: 2008. július 02. - 22:46:01
Szurkolok nektek, tehát remélem, hogy sikeres lesz az idejöveteletek. Az, hogy van kihez menni és lakni, az már magában egy óriási elöny a kezdésnél.
Remélhetöen, majd összetudtok férni, (tudod
lakva ismerik meg az emberek egymást).
Aztán az, hogy lesznek majd kezdeti nehézségek és csalódások, azt tutira veheted, de hát ezeket nem kell szivre venni, bizni és kitartónak kell lenni, a célba érésig.
Az emigrálással kapcsolatos igazság az, hogy csak az erösek tudtak itt nyugaton megkapaszkodni és érvényesülni, tehát Ti is kössétek fel a (tudod mit), hogyha szeretnétek, az élet napos oldalára kerülni!
Minden esetre, én jó utat és sok szerencsét kivánok Nektek!
Szia
Ps. Amennyiben majd lehetöséged lenne, akkor irhatnál egy pár sort ide, a sorsotok státuszáról.
Elküldve: 2008. június 30. - 18:22:31
Én a XVIII. kerületben lakom, a párom oroszlányi és együtt indulunk neki 7-én hajnalban Dániának. A kedvesem öccse már 3 éve kint él, mint mondtam, az ő albérletében lakunk majd, talán lassan alakul nekem és a két fiúnak is valami munkalehetőség:)
Köszi a segítséget újra;)
Vera
Elküldve: 2008. június 29. - 22:53:32
Örülök, hogy segithettem.
Más:
Mi a (magyar) nejemmel, itt lakunk a Greve Strandon, ca. 20 km. re a fövárostól, a tengerparti házunkba ( ne vedd dicsekvésnek, mivel nekem ez természetes, vagy is ez a valóság).
Más:
Hogyha sok az idöd, akkor érdemes beleolvasni ezekbe a oldalakba is, hátha találsz érdekes felvilágositásokat:
link
link
link
Egyenlöre ennyit, mivel már késö van.
Ps. Most én kérdezem azt, hogy Te merrefelé laksz (mi a nejemmel Bp. röl származunk, a XIV. ker. böl)
Elküldve: 2008. június 29. - 19:58:43
Elfelejtettem mondani, hogy dánul viszont nem beszélünk. De olvastam az említett topicon a hozzászólásaidat, valóban nagyon hasznosak, köszi:)
Te merrefelé laksz, ha szabad megkérdeznem?
Vera
Elküldve: 2008. június 29. - 19:29:37
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, nem is tudod mennyire sokat jelent!
Üdv, Vera
Elküldve: 2008. június 26. - 11:54:18
Varga Vera vagyok. A kedvesemmel 2-3 héten belül Dániába megyünk a nyárra(vagy akár hosszabb időre is) dolgozni. A kedvesem öccse már 3 éve kint él, egy erdészetnél dolgozik Ejstrupholmban, és a barátomnak sikerült ott munkát intéznie, ahol ő dolgozik. Nekem és a két barátunknak, akik csatlakoznának még nem sikerült semmit találni, ezért gondoltam, hogy hozzátok fordulok segítségért, hátha esetleg valaki tudna valami állást a közelben, vagy akár helyben. Mindhárman felsőfokú végzettséggel rendelkezünk és beszélünk angolul. A két fiú nagyjából minden jellegű munkát elvállalna, a nehezebb fizikait is, amennyiben el tudom végezni én is, de alkatom nem biztos, hogy lehetővé teszi:) Szóval én könnyebb fizikai munkát keresek. A segítséget mindenkinek előre is köszönöm!
Szép napot nektek,
Varga Vera
Elküldve: 2008. május 21. - 16:20:45
Először is a dán kávéról hallani nem akarok többet .
A Dán család ahol élek többet esznek egy nap mint én egy hét alatt, olyan beteg lettem hogy azt hittem kinyúlok .Orvosnál is jártam az Eu-s biztosítási kártyámmal nem tudtak mit kezdeni, mert nem volt rajta mágnes csík ,mondom erre ott a sorszám írja be, válasz nem.
Na mindegy ,a munka adó legalábbis azt mondták nekem 5 napig ha beteg vagyok ő fizeti a kezeléseket ez meg is történt 400 koronát fizetett ha jól láttam .kaptam egy injekciót ,most már jól vagyok .
Nagyon köszönöm annak a Magyarszármazású Dán állampolgárnak a tolmácsolását akik ketten is beszéltek magyarul, az úr urak Herningben élnek, voltam nála a jövőben húslevest főz ha meglátogatom .
Srácok én egy farmon vagyok, utazom sokat, nap mint nap, de továbbra sem láttam mezőgazdasági munkán lévő fiatalokat .
Lányom meg látogat július végén, cseh autóbusz járatot nem tudja valaki milyen útvonalon halad Dániában ?
Tak
Elküldve: 2008. május 15. - 19:50:56
Jó hallani, hogy neked sikerült, nkem 3 napon belül biztos választ ígértek a farmra. Ha nem jön össze, akkor is szeretnék menni, de itthon van család, biztos meló csak a tutiért váltanék. Ha tudsz valamit, akár ott, vagy máshol írj, megköszönöm. Én hosszab kinnt tartózkodásban gondolkodok, ahova késöbb tud jönni a scalád is, de egyenlőre idénymunka is megfelel. Valahol el kell kezdeni.
Minden jót!
Elküldve: 2008. május 15. - 18:31:13
100 km-es körzetben utazunk nap mint nap, de sajnos itt nem láttok sehol mezőgazdasági farmokat ahol többen dolgoznak .Itt élek most
Troldhede Kirkegade 1 szám.
Kocsival jöttem 7 személyes .Augusztus első napjaiban megyek haza 1 hónapra szep-okt megint Dánia 1888 km jöttem ebben kb. 30 km GPS szívatás.
Majd később írok még .
Sziasztok
Elküldve: 2008. április 18. - 20:05:06
Köszi a válaszod. Jól értem, hogy wirelessel csak annyi a dolgom, hogy keresek egy vezeték nélküli kapcsolat és catlakozok. Ingyen?
Vagy tudok vásárolni ott is ilyen sim kártyás mobil modemet (ami már nálunk is lehet kapni) és csat azzal. Érdeklődnák, hogy csak fix előfizetés van, vagy létezik belőle feltöltős forma is?
Köszi a válasz előre is!
Elküldve: 2008. április 14. - 19:42:56
Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban. hogy Dániában milyen mobiltelefon társaságok vannak, és, hogy kb.: mennyiért lehet venni feltötltőkártyás telefont és milyen árú feltöltőkártyák vannak-- milyen percdíjjal tudok vele magyar számot hívni???
Illetőleg jobban megéri e, telefont itthon venni (kártyafüggetlent) ott csak kártyát, vagy inkább mindent ott???
Előre is köszi
Elküldve: 2008. április 08. - 22:01:04

Súgó