Startlap fórum:: miért vegetáriánus??? - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 4 Oldal +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

miért vegetáriánus???

• Csoport: Guests

Elküldve: 2005. május 07. - 18:09:50

Ne már, nem voltam egyértelmű? Az alapvető probléma nem a húsevésben rejlik, hanem az ember kapzsi, parazita természetében! Az állatok több millió évig el voltak nélkülünk a földön (és mellesleg lelkiismeretfurdalás nélkül megették egymást)!
Míg az ember "pár ezer éves pályafutása alatt" lepusztította az egészet!
Na megyek megeszek egy vegát (azokban nincs annyi kolerszterin)!
Egy környezetvédő Kannibál!!!
0

Elküldve: 2005. május 07. - 13:09:45

Kedves acso!

Nem, nem volt sértő. De motiváló sem. Azt, hogy mit gondolok arról, hogy miért nem hagyom abba, és hogy miért gondolom, hogy nem nekem vágják le, leírtam alább. Logikus, azt hiszem, átolvashatnád még egyszer.
Nekem úgy tűnik – a legutóbbi és a régebbi hozzászólásaid alapján -, hogy te túlzottan félsz attól, hogy „idő előtt” meghalhatsz. Pedig, szerintem, az is szabadság, ha elfogadod azt az egyszerű tényt, hogy felesleges törekedned az életed uralására, mert NEM FOG MENNI. Görcsölhetsz, akkor is csak maximum jelentéktelen szeleteket leszel képes kihasítani a véletlen, az Isten, a világ, vagy bármi más kezéből. Úgysincs kontrollod az életed felett. Ezzel persze nem a mértéktelen, római hedonizmust akarom hirdetni, remélem, érted...
A leendő gyermekemről pedig annyit, hogy hosszabb távon azt hiszem, értelmesebb megtanítani neki azt, hogy túl tudja tenni magát az elvesztésemen.
Amúgy meg nem akarok sokáig élni, tökéletes, majd kicsattanó szervezettel, csak épp egy sötét szobában és az emlékeim között gunnyasztva, miközben a hozzátartozóim, barátaim fele már nem él, mert húst evett... (na jó, ez csak vicc volt.)
Egy szó, mint száz, felesleges az életed felett görcsölni, mert úgysem te irányítod. Ez csak illúzió.
Amúgy meg elfelejtettél reagálni – többek közt – egy felvetésemre: mit szólsz a fogazatodhoz?

Kedves Trionyx, köszönjük az értelmes hozzászólást. Akár ki is fejtheted :)
0

Elküldve: 2005. május 06. - 16:40:03

Sziasztok! Szerintem ezen cannibál témán amit lejjebb olvastam érdemes elgondolkodni! Lehet hogy ez a megoldás, így húst is ehetnénk, meg az állatokat se bántaná senki!!!
Sőt egy idő után, ha már felkajáltuk egymást,
élhetnének nyugodtan a földön, és ehetnék zavartalanul egymást ők is, ahogy egyébként is szokták!
Előre Kannibálok a föld megmentéséért!!!!!!!
0

Elküldve: 2005. május 06. - 15:55:52

Szia Csaba!
Ha nem neked vágják le akkor kinek? Nekem? Mi is alkotórésze vagyunk a fogyasztói társadalomnak, úgyhogy ha tetszik, ha nem ezt el kell hordoznod. Temiattad is napi 1 csirkét; 2 évente 1 tehenet vagy disznót nyakonszúrnak. Mennél többen nem vesznek húst, annál kevesebbet fognak vágni, mert ha nem bírják eladni rájuk rothad.
Az én apám 15 éves koromban érrendszeri probléma miatt meghalt. Remélem te nem akarod a te fiaidat kitenni egy ilyen szörnyü megtapasztalásnak. Kérem, felelös gondolkodást!
Azt mondod "semmi kétséged nincs, hogy vegának lenni hasznos és erdményes". Akkor miért nem csinálod? Saját magad ellensége vagy, és csak az számít, hogy MOST jó legyen? Az önzés nem szabadság.
Bocs CSaba! Remélem nem sértö, csak motiváló!
Üdv
0

Elküldve: 2005. május 05. - 00:57:23

Szia(sztok)!

Nem tudom, kit ennék meg, de vannak afrikai országok, ahol az étlapon rajta van az embör.
A barátnőm egy évig volt vega, pár hónapja hagyta abba. Szerintem nekem ezt nem kell kipróbálnom: semmi kétségem nincs a hasznossága és az eredményei kérdésében. Tényleg sokat jelentenek számomra az élvezetek. De teljesen szabadnak érzem magam. Miért kell mindig párhuzamot vonni a hedonizmus és a rabság között…?
A csirkék pedig nem menekülnek meg a nyakonszúrástól, ha én leállok, mert a gyárak nem az én megrendeléseimre szúrják őket nyakon… :) De erről már beszéltem legutóbb. Tudod, buddhista vagyok – vagy valami afféle. Eszerint megeszem ugyan az állatot, azt azonban nem hagyom, hogy PUSZTÁN miattam öljenek meg egyet is. Ezt megpróbálom betartani. Ha tehetek valamit egy életért, azt igyekszem megtenni. Ha anyám még tartana csirkéket, és nekem vágna, megkérném, ne tegye. De a gyárak nem nekem vágnak…
Ha kiharcoljátok, hogy a gyárak bezárjanak, én vega leszek. De amíg nem mentek meg életet a növényevéssel, addig nem érzem eléggé motiváltnak magam.

Csaba
0

Elküldve: 2005. május 04. - 14:14:56

Szia Csaba!
És kit fogsz megenni? :D
Csaba, szerintem végy eröt magadon és tegyél egy próbát.
2 hónap.
De vond be a barátnödet is, hogy ne legyen balhé :)
Ez egy jó tapasztalat lenne számodra is, hogy mennyire vagy szabad illetve függö. mert én úgy érzem, Te egy picit az élvezetek rabságában élsz. És 2 hónap alatt (ha a barátnöd is) kb 20 csirke megmenekül a nyakonszúrástól.
Tallóztam a fórumról:" Volt egy kis kecskénk. Élénk volt, kedves volt, lelke volt. Ballagási ebédnek volt szánva, a ballagást még megúszta. Élt még úgy egy hónapot. Aztán megölték. Ebéd lett belőle, meg a húsokkal teletömött fagyasztóládába még néhány csomag hús.
élet volt, élet várt rá, szép napok, finom füvek, kedves szavak, család, gyerekek
egy éles kés és egy ember akarata kellet csak ahhoz, hogy szemét legyen belőle, használhatatlan belsőségek, bőr és néhány tányér sietve befalt pörkölt, energia egy erősen túlsúlyos embernek, és salakanyag
meg kellene próbálni tisztelni az állatokat"
Üdv
0

Elküldve: 2005. május 01. - 22:29:14

Szia acso (és esetleges Néma Fórumtársak!)

Tudod, gondolkodtam a dolgokon – mert ugye, szeretnék őszinte lenni magamhoz, meg Hozzád is.
Nos.
Azt hiszem, én leszoknék a húsról, ha ezzel lehetne segíteni az állatokon. De sajnos ezzel egyetlen állat sem ússza meg, mert a tömegtermelés úgyis nyakonszúrja őket. Így aztán nem mondok le az egyik igen komoly élvezeti forrásomról. Merthogy igen szeretem a húst.
Ám, ha holnaptól betiltanák a húsfogyasztást, és kidolgoznának valami kíméletes módszert a túlszaporított állatok kezelésére, én örülnék a legjobban. Viszont, amíg ez nincs így, céltalanul mondok le egy – számomra komoly – élvezeti forrásról. Tudom, ha most letenném a húst, akkor legalább én nem vennék részt benne, de gyakorlati szempontból ez soványka vigasz, mert az állatok ugyanúgy meghalnak.
Bár ez lehet, hogy barbár hozzáállás.
Más. Azzal egyetértek, hogy testileg és lelkileg is valószínűleg tisztábbak a vegák. Nekem is kissé erősek a kipárolgásaim. De ez sem engem, sem a barátnőmet nem zavar különösebben, nem csak elfogadjuk, még szeretjük is egymás szagát. Nem egy Gyula melletti kis faluban lakom :)
A lelki hozzáállásról annyit, hogy rengeteg szellemi technikát használok a jó mentális kondícióm megőrzésére, és ezek beválnak.
Szerintem az ember nem szőrtelen majom, de ha ebből a tézisből indulunk ki, akkor valószínűleg azért szűntette meg a kannibalizmust, mert nem tudta kezelni az ellentmondás keltette feszültséget. Hogy milyen feszültséget? Hát amit az okozott, hogy egy állat testében kifejlődött az értelem, a szellemi szikra. :)
Sztem ezért nincs kannibalizmus.
Bár én igényesen elkészítve kipróbálnám. De erre valószínűleg várnom kell még néhány évet, mire korlátaimat levetkőzve eléggé szabaddá válok erre.

Csao
0

Elküldve: 2005. május 01. - 21:01:04

Szia Csaba!
Nem vagyok egy haragos tipus, nyugodtan mond (írd) ki amit gondolsz, és te se haragudj, ha én megteszem ok?
Szerintem ebböl a kisfilmböl azt is le lehet szürni, hogy amíg az embereknek igényük van a húsra, addig a vágóhíd így müködik. Ha az emberek leszoknának a húsról, a tenyésztök nagy gondban lennének. Hatalmas pénzek forognak kockán.
Visszatérve az alapkérdésre, hogy miért szabadabbak a vegák? Mesélek ehhez egy kicsit magamról. 6 éve lettem vega. Sokat hallottam akkoriban erröl és gondoltam teszek egy próbát. Tehát nem ettem egy falat húst sem és figyeltem magamat. 1 hónap múlva észleltem, hogy nyugodtabban állok a dolgokhoz, problémákhoz. A 2. 3. hónapban éreztem, hogy a böröm tisztul és a verejtékem sem olan erös szagu. Elég erös lábszagom volt, ami csökkent majd megszünt. Úgy éreztem mintha egy kellemetlen réteget levettem volna magamról, az agyamról is. Ennyi nekem elég volt bizonyítéknak.
Egy idö után az ember gondolkodása is átalakul. A gyilkolási ösztön kiveszik belöle és sajnálni kezdi az állatokat. Én is úgy nöttem fel mint a többi magyar gyerek; ha nem szalonna vagy gyulai kolbász volt, akkor szalámi vagy párizsi minden nap. De most rosszul vagyok szinte ha látom is.
A gyilkolás nem egyenlö a szabadsággal.
Ezen a fórumon olvastam: "az ember az állatot simogatja, becézgeti, aztán egy nap nyakonszúrja és vígan megeszi. Fujj! "
Végezetül egy provokatív kérdés:
Ha az ember csupán egy szörtelen majom, akkor miért szüntette meg a kanibalizmust?
Szia , acso
Írj
0

Elküldve: 2005. április 29. - 23:50:48

Kedves acso!

Közben gondolkodtam a dolgon, és rájöttem, hogy a kérdésem kissé provokatív volt.
Ám most látom, hogy a Te válaszod is az egy kissé.
:)
A kisfilm, amit láttam az általad ajánlott lapon, nem a kérdésemre válaszolt, hanem egyszerűen az állatkínzásról szólt. Azt én is elítélem, és ha állatot ölök a szüleimnél (pölö disznóvágás), igyekszem minél kevesebb szenvedést okozni az állatnak, és örülök, hogy ennek érdekében már vannak újítások. Aki állatot kínoz, azt a „szemet szemért…” elv alapján ugyanannak vetném alá, mint amit művelt. Minden lelkiismeret-furdalás nélkül.
Ám én nem ezt kérdeztem.
A szabadságunkról kérdeztem.
A válaszod igen sokrétegű.
Egyrészt: nem, nem gondolom, hogy kötelező lenne mindazokat tennem, amiket leírtál. Semmi sem kötelező. Mindenki kivonhatja magát a fogyasztói társadalmunkra rátukmált cikkek fogyasztása alól. Én nem érzem azt, hogy kötelező lenne húst ennem, mint ahogyan azt sem érzem, hogy kevésbé lennék szabad akkor, mikor készítek magamnak egy finom steaket (bocs).
Az is be van bizonyítva – tudományosan -, hogy az káros az emberre, amit ő maga károsnak vél, és mégis fogyaszt. Mert minden a pszichédben dől el. Ha valamit méregnek ítélsz, az méreggé válik benned. És ha valamiről szentül hiszed, hogy nem árt, valószínűleg nem is fog. Persze most ne rohanj a ciános üvegért… Mint ahogyan az is bizonyított – a fogazatunk és az emésztőszervrendszerünk vizsgálata alapján -, hogy a mindenevők népes családjához tartozunk.
És nem a növényevőkhöz.
Az, hogy a húst is esszük, mint minden jóravaló majom ezen a bolygón, és velük szemben nekünk mégis érrendszeri betegségeink lesznek ettől (állítólag ettől), az inkább civilizációs betegség szerintem, semmint organikus.
A szív- és érrendszeri és egyéb betegségekről egyébiránt meg annyit, hogy hiába fosztom meg magam a hústól, amit szeretek, ha tíz év múlva elüt az autó…
Vagy genetikai alapon mégiscsak beüt az infarktus…
A sorsodat úgysem tudod kontrollálni. Persze, csökkenteni a kockázatot, meg minden, de ez nekem egy kissé szélmalomharcnak tűnik.
Az állatok sorsáról annyit, hogy az én filozófiám szerint (ebben van egy kis reinkarnáció-hit is) senki sem szenved alaptalanul. Ha egy állat állatnak születik, arról szerintem ő is tehet. És itt nem a levegőbe beszélek: ha én szenvedek, arról is igyekszem így gondolkodni.
Azt értem, hogy a vegák nagyobb felelősségtudatáról beszélsz. De azt még mindig nem, hogy miért szabadabbak ők? Én teljesen szabadnak érzem magam húsevőként. És itt megint nem a semmibe beszélek, mert azt hiszem, tudatosan élő ember vagyok.
Nem akarok provokatív lenni, vitázz, ha nem értesz egyet.

Minden jót: Csaba
0

Elküldve: 2005. április 24. - 19:10:22

Szia Csaba! Nem!
Szerintem nem. Pont a vega jelenti a szabadságot és a felelöségteljes gondolkodást!
Kötelezö nekem (neked) olyan ételeket fogyasztani, amikröl ma már tudományosan is be van bizonyítva, hogy káros hatással vannak az emberi szervezetre?
Kötelezö nekem (neked) 40-50 évesen szív és érrendszeri betegségekkel küzdeni, míg végül a sok szenvedés után eljön a kegyes halál?
Kötelezö nekem (neked) gyilkolni az állatokat? Nézz be ide mielött válaszolnál!
link
Üdv
0

Elküldve: 2005. március 15. - 23:46:52

Sziasztok!

Szerintetek nem a saját szabadságunk megtépázása az, ha a testi-lelki jólétünket az étel-italfogyasztásunkhoz kötjük?

Üdv: Csaba
0

Topik megosztása:

• 4 Oldal +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó