Startlap fórum:: Vegetáriánus Nők - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Vegetáriánus Nők

• Csoport: Guests

Elküldve: 2009. szeptember 25. - 19:45:40

És még vmi, ami fontos lehet sok nőnek.
A menstruációm igen nehézkes, fájdalmas volt évekig. Néha még ma is küzdök a fájdalommal, de már sokkal jobb. Amit megfigyeltem: finomított pékáru, csokoládé, egyéb nasik fogyasztása=fájdalmas menzesz. Zöldség, gabona, gyümölcs, kis koplalás=jééé, menzesz?
HAVI TISZTULÁS! A tisztulás felemelő, ha az ember nem mérgezi magát, fájdalmas, ha sok mindentől meg kell szabadulnia. És értsük ezt nemcsak testi szinten.

Üdv mindenkinek!
0

Elküldve: 2009. szeptember 25. - 19:38:34

Sziasztok, kedves vegi és ragadozó(?) fórumozók!

Remélem, ez a topik is feléled hamarosan.
Én öt éve vagyok vegi, tejtermék, tojás ritkán, de becsúszik. Az egészségi állapotom fokozatosan javul. A gyerekkorom óta fel-feltörő mandulagyulladások (műteni akarták) teljesen megszűntek. Az alakom végre normális, azaz a túlsúlyom teljesen elapadt! Az agytevékenységemet élénkebbnek tapasztalom, ám ugyanakkor nyugodtabb is vagyok. Természetesen ez nem csak a vegi táplálkozás eredménye, hanem életmódváltásé.

Newsee! A vérszegénységre, ha még küszködsz vele, a virágpor rendszeres fogyasztását javaslom! Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, természetes formában. Ami a terhesség alatti átállást illeti, szerintem te már döntöttél. Hallgass a szívedre, és arra, amit a tested mond! Mindkettő jobban tudja az igazságot, mint az "ész".
0

Elküldve: 2009. július 03. - 10:45:54

:):)Ami még eszembe jutott én sokat híztam a teljes leállásnál 5kgt biztos de nem baj....(nah yoo kicsit zavar)
Én a ciklusomban nem tapasztalok változást csak annyit hogy nagyon fáj a fejem talán a vérszegénységtől és nagyobb rosszul léteim vannak hogy nem tudok felkelni stb és mindenféle fájdalmaim vannak,és nagyon köszönöm ezt a fórumot annak aki kitalálta:Dcupp neked(L)
0

Elküldve: 2009. július 03. - 10:27:18

Sziasztok!
Mivel még csak 18éves vagyok igen messze állok még a terhességtől csak a barátommal szóba került a téma mivel vegetáriánus vagyok sajnos nem szeretem a húst sem a gombát ettől a két ételtől iszonyodom.....
Kicsi korom óta súlyos vérszegény vagyok de akkor anyukám még etetett hússal.
Viszont a párom azt mondta hogyha terhes leszek igen is szokjak vissza legalább arra az időre a húsevésre biztos hogy nem fogok,de nagyon félek hogy a babával mégis csak baj lehetne majd.tejterméket fogyasztok rendszeresen,szerintetek lehet baj érdekelne a véleményetek.
Amúgy nagyon rég óta nem eszek húst és nincsen semmiféle agy soradásom sem és hülyének sem tartom magamat.
Viszont abban egyetértek veletek hogy egy gyerektől nem szabad meg vonni a húst én ha anya lennék nem kényszeríteném ilyen étkezésre bár örülnék ha 10 éves kora után áttérne a vegetáriánus életmódra mert szerintem nagyon jó érzés de kényszeríteni semmi képp nem fogom,és olvastam hogy debrecenben nyílt egy vegetáriánus óvoda szerintem BEKÉNE ZÁRATNI ÚGY AHOGY VAN!!!!!!!!!!!!!
0

Elküldve: 2008. január 20. - 00:33:03

Szia Uniquee,

klassz a fórumod.
Különösen Vass György Boldizsár hozzászólása értékes minden Vegának.

Csak így tovább, sok sikert Neked, Nektek!
0

Elküldve: 2006. október 14. - 09:29:10

Találtam egy oldalt az Aloe Vera-ról.. Valóban tartalmaz B12 vitamint (is).. link
0

Elküldve: 2006. október 13. - 21:07:57

Jó olvasgatást mindenkinek! :) Most már legalább van mihez hozzászólni, ha esetleg valakinek eddig ez hiányzott! :)
0

Elküldve: 2006. október 13. - 21:00:33

Milyen az egészséges táplálkozás?

Petőfi Népe
2002. november 8.

A vegetáriánus étkezésről erősen megoszlanak a vélemények. Egy dolog azonban bizonyos: a fejlődésben lévő gyermeki szervezetnek kifejezetten ártalmas az egyoldalú étrend. A közelmúltban egy tíz hónapos csecsemő került kórházba, életveszélyes, B12-vitaminhiányos vérszegénységgel. Az ok: vegetáriánus táplálkozás. A gyerek dystrophiás volt, azaz sorvadásban szenvedett. Fellépett nála az agyi sorvadás is, és szellemileg jelentősen alulfejlett volt. Kiderült, hogy édesanyja a szoptatás mellett kizárólag zöldségfőzelékkel táplálta a kicsit. A szülők minden állati eredetű táplálékot elutasítottak, még a tojást és a tejtermékeket is. Így nyilvánvaló, hogy a pici szervezete az anyatejjel sem kapta meg a szükséges tápanyagot.

A laikusok és a szakemberek többsége a mai napig azt vallja, hogy az ember csúcsragadozó, ezért a húsfélék elutasítása egyenlő a természet megerőszakolásával. Ennek ellenére napjainkban egyre több a vegetáriánus. Ők jó esetben arany középutat választanak, hiszen a zöldségek és gyümölcsök mellett azért állati fehérjét is fogyasztanak, ha nem is hús formájában.

A szakemberek számára azonban létezik egy sokkal riasztóbb kategória. Ez a vegetarianizmusnak az a módja, amikor az ember minden állati eredetű táplálékot elutasít. Ilyenkor kialakulhat az egyoldalú táplálkozás, amely egy felnőttnek sem tesz jót, de a gyermekek esetében katasztrofális következményei lehetnek.

A közelmúltban egy tíz hónapos csecsemő került kórházba, életveszélyes, B12-vitaminhiányos vérszegénységgel. Az ok: vegetáriánus táplálkozás. A gyerek dystrophiás volt, azaz sorvadásban szenvedett. Fellépett nála az agyi sorvadás is, és szellemileg jelentősen alulfejlett volt. Kiderült, hogy édesanyja a szoptatás mellett kizárólag zöldségfőzelékkel táplálta a kicsit. A szülők minden állati eredetű táplálékot elutasítottak, még a tojást és a tejtermékeket is. Így nyilvánvaló, hogy a pici szervezete az anyatejjel sem kapta meg a szükséges tápanyagot.

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei ijesztőek voltak. B12-vitamin például sem a baba, sem pedig az anya vérében nem volt kimutatható.

A csecsemőn már a kórházi kezelés első napjaiban mutatkoztak a javulás jelei, ám egy hét eltelte után a szülők erőszakkal hazavitték. Állandóan szilárd meggyőződésüket hangoztatták, hogy a baba állapotáért olyan tényezők a felelősek, mint az ózonlyuk, vagy a túlzott motorizálás.

Az esettel foglalkozik egy orvosi szaklap is, amiben egy másik, szintén szomorú történet olvasható.
Ott a kétéves gyermek 9,5 kilogrammos volt, a szokásos 20 helyett alig 6 darab foga bújt elő, sorvadásban és vérszegénységben szenvedett. A szülők — egyébként tanítók — a természetes táplálkozás hívei voltak. A gyerek csak és kizárólag anyatejen élt, mert az édesanya ezt tartotta a leghelyesebbnek. Az orvos képtelen volt megértetni velük, hogy egy kétéves gyereknek az anyatej nem elegendő, különösen nem akkor, ha az anya sem táplálkozik kiegyensúlyozottan.

A probléma gyökere pedig az, hogy az ilyen és ehhez hasonló szomorú esetekben a szülőket szakemberek egész serege sem tudja meggyőzni a tévedésükről. Az egészséges táplálkozás problémakörével megkerestük dr. Molnár Ilona kecskeméti tiszti főorvost, aki így nyilatkozott:

- A helyes és egészséges táplálkozás legfontosabb jellemzője, hogy mentes minden szélsőségtől. A szervezetnek ugyanis az összes tápanyagra szüksége van, más-más mennyiségben. Sajnálatos, hogy egyre többen hajlanak a szélsőségek felé, mert a helyes táplálkozásról kevés az ismeretük, vagy tévhitekben élnek. Ugyanakkor azt mondom, hogy egy felnőtt embernek jóga van azt tenni a szervezetével, amit csak akar. A gyerekével azonban nem teheti meg ugyanezt.

TAKÁCS VALENTINA

Petőfi Népe
TAKÁCS VALENTINA
0

Elküldve: 2006. október 13. - 20:56:53

(Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ha jól tudom, az Aloe Vera az egyetlen növény, ami képes B12 vitamint is előállítani..)

Fontos a kicsiknek a B12 vitamin

Kossuth Rádió - Reggeli Krónika
2003. február 11.

Műsorvezető: - A B12 vitamin kell a kisbabák idegeinek. A szoptató vegetáriánus nők veszélyeztethetik gyermeküket. Beszámoltak két olyan kisgyerek esetéről, akiknél az egy éves kor körül jelentkező súlyos idegrendszeri tünetek, beszéd- és mozgászavarok hátterében B12 vitaminhiány állt. Kiderült, hogy mindkét gyerek mamája, tejterméket sem fogyasztó vega volt, és csak anyatejjel táplálta gyermekét. B12 vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben van. Az anyák tehát maguk is vitaminhiányban szenvedhettek. Nem szedtek elég a vegetáriánusok számára javasolt pótvitamint.
0

Elküldve: 2006. október 13. - 20:53:28

(Ilyet is találtam..)

Hús nélkül nem fejlődik a gyerek

MTI
2005. február 24.

A hús létfontosságú a gyerekek étkezésében, állapította meg egy kenyai tanulmány. Hús nélkül a gyerekek lassabban nőnek, kevésbé erősek és intelligensek – jelentették be egy tudományos konferencián.

A tanulmányban résztvevő 544 gyerek – átlag hét éves korosztály – naponta normál étkezésük mellé egy kiskanálnyi – kb. 60 gramm – vagdalt borjúhúst kaptak. Más csoportok pedig egy csésze tejet, mely megegyező energiamennyiséggel rendelkezik, mint a zöldségolaj.

Két éven keresztül kapták a gyerekek az ételkiegészítőket, így több mint 400 grammal nőtt testsúlyuk. Akik a húst kapták, azoknál észlelték a legtöbb változást. A húskiegészítőkkel élő csoportnál 80 százalékkal nagyobb volt a felsőkar izmának növekedése, mint a kiegészítőket nélkülözőknél. A tejes csoportnál az arány 41 százalékos növekedés volt.
Azok a gyerekek, akik húst kaptak túlteljesítették intelligenciatesztjeiket, problémamegoldó képességük is sokkal kifejlettebbé vált. A csoport aktívabb volt a játszótéren, a gyerekek beszédesebbek, játékosabbak és barátkozóbbak voltak.

A hús és egyéb állati termékek – például a tej – olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyeket máshol nehéz beszerezni. A kenyai étkezés gyakran tartalmaz keményített, alacsony tápanyagtartalmú gabonát és babot, melyekből jelentős mértékben hiányzik a vas, cink, kalcium és A-, E-, valamint B12-vitamin.

Azok a szülők, akik undorítónak tartják az állatok elfogyasztását nem tesznek jót a gyermekeikkel. Bár a mesterséges anyagok valamennyire kitölthetik ezeket az űröket, az egyetlen módja a gyermek megfelelő táplálékfogyasztásának, ha elég halat és húst kap.

Luci Daniels gyermekorvos szerint nem meglepő, hogy a hússal ilyen hatás érhető el a gyerekek fejlődésében. Ennek oka a hús proteintartalma, a vitaminok és ásványi anyagok együttes bevitele lehet. Aki vegetáriánus fogásokon neveli gyermekét, azt fogja tapasztalni, hogy a tápanyagok hiánya jelentősen visszaveti a gyerek fejlődését. A Kenyához hasonlatos fejlődő országokban, a következő generáció megfelelő táplálása a jövőbeli boldogulásuk miatt nagyon fontos. Az éhezés alultápláltságot okoz, ami tovább növeli a szegénységet.

Lindsay Allen, az amerikai mezőgazdasági kutatóintézet munkatársa a tanácskozáson arról beszélt, hogy az állati eredetű ételekben van néhány olyan tápanyag, amely más forrásból nem szerezhető be. Az amerikai kutató szerint elsősorban cinkről, vasról, illetve B12-vitaminról van szó.

A jelentés nyomán a Brit Vegánok Társasága nyomban elutasította az amerikai kutatók állításait, arra figyelmeztetve, hogy a húsmentes étrendet folytatók gyakran jóval egészségesebbek, mint a húsevők. Lindsay Allen a konferencián viszont úgy fogalmazott: elegendő tudományos vizsgálati adat támasztja alá, hogy a vegán étrendet folytató anyák gyermekei kisebb súllyal születnek, lassabban fejlődnek, és értelmi fejlődésük is lelassul, esetleg maradandón. Allen jelezte, hogy bírálata elsősorban azon szülőknek szól, akik a hús mellett a tejtermékeket, a tejet, a vajat, illetve a sajtot is megvonják gyermekeiktől.
A Brit Vegánok Társasága a konferencián elhangzott kijelentéseket elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy a világon mind többen döntenek önként a húsmentes étrend, az állati eredetű termékek elutasítása mellett. A növényi alapú élelmiszerek gyakran olcsóbbak és biztonságosabbak az állati eredetű étkeknél. Utalt példaként arra, hogy az agy- és az idegrendszer egészséges fejlődéséhez szükséges omega-3 zsírsavak állati eredetű forrásai, bizonyos halfajták húsa gyakran szennyezett, a biztonságosnál jóval nagyobb mennyiségű higanyt tartalmaz.

A társaság ugyanakkor jelezte: maguk is úgy vélik, hogy a vegán étrend hívei számára ajánlatos – étrend kiegészítőként – a B12-vitamin tabletták fogyasztása.

MTI, 2005. február 22.
0

Elküldve: 2006. október 13. - 20:49:04

Kismamáknak és kisgyermekeknek veszélyes lehet a szigorú vegetáriánus étrend
Kevés óvodában van húsmentes étkeztetés

Magyar Hírlap Online
2005. május 3.

Átmenetileg hagyjanak fel a szigorúan vegetáriánus életformával – ezt tanácsolják a szülészek a húsmentesen élő várandós anyukáknak.

Bár hivatalos adatok nincsenek, a szakemberek tapasztalatai szerint károsan hathat a magzat fejlődésére az állati fehérje teljes hiánya. A húsmentes étrend – amely felnőtt korban kifejezetten egészséges lehet – a kismamák mellett a kisgyermekek számára is kockázatokkal járhat, bár ezt a vegetáriánus óvoda vezetője vitatja.

Vegetáriánusnak lenni nem könynyű, sem az átlagos magyar éttermekben, sem a közétkeztetésben. Utánajártunk, milyen lehetőségei vannak azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke is húsmentes életet él. Tíz fővárosi és tíz vidéki óvodából egy kivételével mindenhol azt mondták: valamilyen módon megoldható lenne, hogy a gyermekek húsmentesen étkezzenek. Ez az esetek egy részében azt jelentette: bevihető otthonról étel.

Az óvodák tehát megértőnek tűntek, ám eljárásuk szabálytalan. „A helyi ÁNTSZ engedélye, illetve tudomása nélkül semmilyen formában nem adható egyéni étrend" – tájékoztatta lapunkat Fehér Ágnes, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa. Még akkor sem, ha magam főznék a kicsinek, és saját tálból, saját evőeszközzel enné meg az ételt. Az élelmiszer-biztonsági szabályok szerint egy helyiségben sem lehetne a „kinti" koszt a többivel.

Nincs vegán közétkeztetés

A közétkeztetésben piacvezetőnek számító Junior Vendéglátó Rt. nem tud vegetáriánus étrendet biztosítani, eddig jelentős igény sem volt erre – mondta Palánkai Péter kereskedelmi igazgató. A lapunk által megkérdezett szakemberek egyöntetű véleménye szerint a szigorúan vegetáriánus étkezés a kisgyermekek esetében komoly kockázatokkal járhat, annak ellenére, hogy felnőtt korban kifejezetten egészséges lehet. Felmérések szerint a húst mellőző felnőttek között az átlagosnál ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések, ritkább a magas vérnyomás, az elhízás és az epekő is.
Tojást, tejet mindenképp

„Minél kisebb egy gyermek, annál veszélyesebb számára a csak növényi fehérjéket tartalmazó vegetáriánus táplálkozás, amely gátolja a fejlődő szervezetet abban, hogy felépítse magát" – mondta lapunknak az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet módszertani osztályának vezetője. Mramurácz Éva gyermekgyógyász szerint a vegetáriánus táplálkozási formák csak szoros orvosi felügyelet és dietetikusi segítség mellett jöhetnek szóba a kiskorúak esetében. Ha a szülők végképp ragaszkodnak a húsmentességhez, akkor is kell valamilyen állati fehérjét, vagyis tojást és tejet fogyasztaniuk a gyerekeknek.

A csak növényi fehérjét fogyasztó kicsiknél egyik leggyakoribb probléma a vashiány, de számtalan más, növekedéshez szükséges anyag – esszenciális aminosav, D- és B12-vitamin, cink, kalcium – is csak az állati eredetű termékekben található meg kellő mennyiségben.

Mramurácz Éva azt tanácsolja, a serdülőkor lezárulta előtt senki ne próbálkozzon szakszerű segítség nélkül szigorú vegetáriánus étrenddel.
Domokos Andrea, az OÉTI dietetikusa azt hangsúlyozta: a pusztán növényi táplálékot fogyasztó, azaz a vegán táplálkozás semmiképp nem megfelelő a kisgyermekeknek. Ugyanakkor a megfelelően összeállított lakto-ovo vegetáriánus (húst nem, de más állati fehérjét tartalmaz) és a szemi vegetáriánus (húst is tartalmaz, de csak fehéret és halat) étrend képes fedezni a kisgyermekek napi szükséges energia- és tápanyagbevitelét.

Magyar Hírlap Online, 2005. május 1.
Balogh Zsombor–Dobozi Pálma
0

Elküldve: 2006. október 13. - 20:42:28

Csak hogy bővüljön egy kicsit a fúrum anyaga :)

Ha a nők túl sok szóját esznek, nehezebben esnek teherbe – mutatta ki egy brit termékenységet vizsgáló tanulmány.

Az emberek bevonásával végzett kísérlet kimutatta, hogy a szója egyik összetevője, az úgynevezett genisztein meggátolja, hogy a hímivarsejt elérje a petesejtet. Lynn Fraser kutató szerint még az apró mennyiség is kilöki a spermiumot.

A genisztein minden szójaalapú termékben jelen van, többek között a szójatejben és számos vegetáriánus ételben, az előre csomagolt ételekben és pizzákban is.

Fraser letesztelte, mi is történik a hímivarsejttel, ha egy edényben kiteszik ezen szója összevetőnek. A genisztein olyan reakciót váltott ki a hímivarsejtek nagy részénél, mely megakadályozza azokat a petesejt megtermékenyítésében.

A való életben ez rendszerint csak akkor történik meg, ha a hímivarsejt már néhány órája a petesejt közelében van, és nagyon kevés választja el céljától. Az egérkísérletekből kiderült, hogy nagyobb dózisú genisztein kell a tömeges reakció kiváltásához a rágcsálókban, ám az embernél ehhez elég egy kisebb dózis is.

A kutatókat meglepte az eredmény. Az emberi hímivarsejt sokkal érzékenyebbnek bizonyult az egerekénél, így a genisztein kisebb mennyiségére is gyorsan reagáltak. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy mennyi szója lenne biztonságos ezen reakció elkerülésére. Természetesen nem is arról van szó, hogy az összes szójatermék fogyasztásától tartózkodjon az ember. Ám ovuláció alatt nem árt, ha a hölgyek pár napig elkerülik a szója fogyasztását.

Fraser korábbi munkája az egereknél azt mutatta, hogy a geniszteinhez hasonlatos összetevők hasonló módon hatnak a hímivarsejtekre. Ezek az összetevők ugyanis mind gyenge ösztrogének, ám Fraser szerint nem ugyanolyan hatással vannak a hímivarsejtekre, mint a női nemi hormon. Ehelyett a genisztein úgy tűnik a hímivarsejt jeladó molekulájának – ciklikus AMP – termelését indítja be. (BBC)

Híradó Online, 2005. június 22.
0

Elküldve: 2006. szeptember 27. - 07:16:41

Szió:)

Én is nagyon sajnálom, hogy nem túl népszerű ez a téma..., de végülis ami késik, az nem múlik...Még beindulhat.:)
0

Elküldve: 2006. szeptember 26. - 11:58:37

Szia Zamatka,
hát a dátumon látszik milyen régen jártam a fórumom felé.. Mikor elindítottam a topic-ot azt gondoltam, hogy ez majd milyen népszerű lesz a vega lányok körében.. Aztán kissé csalódva vettem észre, hogy senki sem kíváncsi erre a témára.. De most Neked örülök, és mindenki másnak is fogok, ha életben tartja a fórumot! :)
0

Elküldve: 2006. augusztus 16. - 22:57:15

Szia Uniquee!:)

Nagyon örültem ennek a fórumnak, mert ezek szerintem nagyon hasznos és fontos kérdések. Sajnos nekem a környezetemben nem nagyon van olyan emberke, aki tudna tanácsot adni, vagy megosztani velem a tapasztalatát, de ez egy jó lehetőség szerintem mindenkinek az eszmecserére.
Háát, akkor szerintem kezdem én.:) Nekem még nincsen kisbabám. Talán még egy picit fiatal vagyok hozzá, azt hiszem. De nagyon szeretnék majd a későbbiekben, és engem is nagyon érdekelne azoknak a vega anyukáknak a véleménye, akiknek már született bébije. Amihez viszont hozzá tudok szólni:

"Tapasztaltatok-e változást például a havi ciklusotokban? Én személy szerint kb. a 3. hónap elteltével vettem észre, hogy legalább egy héttel kitolódik (tehát a 4 hétből kb. 5 lett), és más napokra esik az intenzivitása is, mint azelőtt volt. Ez például tényleg érdekelne, hogy másnál is hasonlóan zajlott-e? Ezeken a napokon különösen próbálok ügyelni, hogy minél több vas kerüljön a szervezetembe. De tudtok még valamit javasolni?"

Én két éve vagyok vegetáriánus, és tulajdonképpen velem is ugyanaz történt, mint Veled, a menstruációval kapcsolatban. De mindenki megnyugtatott, hogy nem kell emiatt aggódni, mert ez teljesen normális ilyenkor. A szervezetnek hozzá kell szoknia és alkalmazkodnia kell az életmód váltáshoz, és ilyenkor így reagál. De idővel minden visszaáll a normálisba.:)
Egyébként nem olyan rég olvastam vhol, hogy ha vki sok állati terméket, húst eszik, az kifejezetten ronthatja a menstruáció normál lefolyását. Tehát mi, vegák előnyben vagyunk.:)
Nekem sokan tanácsolták, hogy ezekben az időszakokban igyak nagyon sok folyadékot.., főleg gyümölcsleveket és vizet, mert így könnyebben és gyorsabban kitisztul a szervezet. Nekem probléma szokott lenni, hogy soxor fáj a hasam. De szerintem ezzel nem vagyok egyedül.Tanácsolta vki, hogy ilyenkor jót tesz, ha kicsit kevesebb tojást, tejterméket eszegetek, és a magas olaj és cukortartalmú ételeket, pl a csokit is picit mellőzöm. Egyébként ha mindezeket betartom, akkor tényleg enyhül a görcs. De őszintén szólva néha nehezen megy, mert édes szájú leányka vagyok:)) Viszont mégis csak egészségesebb egy kis ideig lemondani dolgokról, mint gyógyszert bevenni.:) És hát, igen.., az is nagyon fontos, hogy ilyenkor sok vas kerüljön a szervezetbe. Vast tartalmaz pl a lencse, a bab,a teljes gabonából készült termékek,és a gabonapelyhek is...:)

Hát, kb ennyit szerettem volna hozzáfűzni.Remélem,hogy tudtam vmi használható dolgot mondani Nektek..:)
Én is várom ám a véleményeteket, írjatok:)
Puszi Uniquee, meg mindenki.:)
0

Elküldve: 2006. február 10. - 12:25:33

Az alábbi cíkket innen vágtam ki: link

Továbbra is várom a hozzászólásokat a fórum témájához! :)

Vegetáriánus Hírlevél 26. szám, 1999. június-július

Kedves Baráti Kör!
Egy kis segítségre lenne szükségem, egy szívességet szeretnék kérni.

Én évek óta vegetáriánus vagyok, de van két kicsi fiam, akiket szeretnék viszonylagosan vagy teljesen húsmentesen étkeztetni. A nagyobbik fiú öt éves, a kisebbik hét hónapos. Eddig a kicsi mégnem kapott húst, és szeretném ezt a későbbiekben is kikerülni. A gondom az, hogy nem tudom, mivel pótoljam a szervezetében az esszenciális aminósavakat, az állítólag csak a húsban megtalálható anyagokat. Eddig megfelelő szakirodalmat sem találtam, és eléggé tanácstalan vagyok. Hamarosan itt az ideje a gyerekorvosunkkal való kötelező találkozásnak, és még nem tudom, mit fogok neki mondani érvként. Szeretném, ha segítenétek, és küldenétek nekem valamit arról, hogy ezt az időt felnövéséig hogyan csináljam végig.

A nagyobbik fiammal nincs ennyi gondom, de azért az ő korosztályának étkeztetése is érdekelne.

Kérem, ne azt írjátok, hogy itt és itt nézzek utána, hanem egy pár szót is elég lenne kapnom. Szakirodalmi ajánlatot is természetesen szívesen fogadok...

Kedves Anyuka!
Ahogy kérted, csak pár szó:

Nekünk 3 aranyos, egészséges gyerekünk van: Bálint 6 és fél, Emese 5, Gergely 2 éves.

Ők soha nem ettek húst vagy tojást. A Két fiú kifejezetten erős, ügyes gyerek. A kislány vékony alkatú, de a kortársaihoz képest nagyon ügyes, mozgékony kis hölgy.

Bennünket is megpróbáltak rémisztgetni annak idején. Mi még azzal is rátettünk egy lapáttal, hogy a két kisebb otthon született, nem mentünk kórházba és az oltásokat sem engedtük beadni. A gyermekorvos és a védőnő, megpróbáltak meggyőzni, hogy a gyerekeinknek testi és szellemi fejlődési rend-ellenességeik lesznek, mivel nem esznek húst.

Visszakérdeztem, hogy szerintük konkrétan melyik anyag hiányzik a növényekből?

Erre nem tudtak válaszolni. Én még nem láttam zöld disznót, amelyik fotoszintetizált volna. Tudtommal minden, a szervezetünk számára szükséges szerves anyag a zöld (autotrof) növényekben épül fel. A lebontó (heterotrof) élőlények ezeket a vegyületeket használják. Az emberi emésztőrendszer minden tápanyagot igyekszik a tiszta növényi alapszintig lebontani, s csak ezután kezdi a saját magának szükséges bonyolultabb struktúrákat felépíteni. Az "állati fehérjék" nem jelentenek mást, mint szennyeződésekkel, salakanyagokkal és állati hormonokkal dúsított, az állat szükségleteinek megfelelően megváltoztatott arányú növényi fehérjéket. Valamennyi esszenciális aminosav és szükséges vitamin növényi! Amelyik vegyület nem növényi eredetű, azt pedig a saját szervezetünk állítja elő növényi és szervetlen alkotóelemekből. Mindössze egy kivétel van: A csecsemők még nem tudják a testük hatalmas arányú növesztéséhez előállítani az összes anyagot, ezért 2-4 éves korig a mamájuk tejére szorulnak. Ettől eltekintve azonban az állati (emberi) eredetű táplálkozás szükség-telen és minden szempontból káros.

A károgásokkal ellentétben gyerekeink jól fejlődnek. A kisfiunk két és fél évesen már felismerte az összes betűt... Mivel baba koruktól úsznak, ilyen korában már képes volt 300 métert önállóan leúszni. Kötelet másznak, bicikliznek, stb. Az oviba hordjuk az ételüket. Először idegenkedtek az óvónők, egy ideje inkább kérdeznek. A többi ovis gyerek sajnos gyakran és sokat betegeskedik. Két év alatt a kislányunk 1-2 napot, a kisfiunk egy napot sem hiányzott betegség miatt.

Néha a fejünkhöz vágják, hogy nincs jogunk a gyerekeinktől megvonni a húsevés tapasztalatának lehetőségét. Ezt én is így gondolom. Ha majd felnőnek természetesen úgy élnek ahogy jónak látják. Amíg azonban mi gondoskodunk róluk, természetesen a tudásunk, tapasztalataink és a lehetőségeink szerinti legjobbat igyekszünk nekik adni. Tehát nem adunk nekik húst, éppen úgy ahogy kábítószert, alkoholt, vagy lőfegyvert sem kapnak, pedig ezek is társadalmi szinten használt dolgok. Sőt érdekes tapasztalatokat is lehet általuk szerezni.

A hús megkóstolása leginkább a keménydrogokéhoz hasonló, azzal a különbséggel persze, hogy a drogokért nem feltétlenül kell ölni. Az állati tetemek fogyasztása azonnali hullamérgezést okoz az emberi szervezetben. Annak érdekében, hogy ez ne vezessen gyors halálhoz, az immunrendszer védekezik és ellenanyagokat termel. Az állati maradványok azonban nagyon lassan tisztulnak ki a testből. Ezért az ellenanyag termelése fokozódhat. Ennek köszönhetően nagyon sokan bomló húsfüggőségben szenvednek. Az ebben az állapotban lévők, a rendszeresen fogyasztott, bomló hús bűzét, ízét - mint a szipusok a higítót -, kívánják. A keménydrogosokhoz hasonlóan, a bomló hús megszerzése érdekében, a morális érzékük torzul. Köreikben az érző állatok könyörtelen lemészárolása elfogadható gyakorlat, ezáltal lezüllesztve a belső erkölcsi érzéküket. Az általános függőség még ideológiát is teremtett, amivel a fennálló állapotot próbálják indokolni. Ennek fő motívumai, hogy az emberi szervezetnek szüksége van a húsra, állatokat ölni pedig nem bűn... Mivel a húsevés már nagyon régóta általánosan elterjedt, ezért szinte semmiféle társadalmi kontroll nem szabályozza. Az emberi szervezet is viszonylag ellenállóvá vált, ezért a legsúlyosabb egészségi tünetek elhatalmasodását képes, akár évtizedekre eltolni.

A moralitás és a józan belső érzékek torzulása, illetve az egészségtelen életmód és a környezeti hatások az életminőséget gyakran kellemetlenné, néha elviselhetetlenné teszik, a várható élettartamot pedig a felére, kétharmadára csökkentik a genetikailag kódolthoz képest. Ez mínusz 40 vagy 60 évet jelent! A Magyar lakosság 80-90%-a súlyos bomló húsfüggőség állapotában szenved, anélkül, hogy tudna róla! Indiában 60-80 millió ember évezredek óta, tradicionálisan vegetáriánus életmódot él. A civilizált országokban a legtöbb halált okozó betegség náluk csak elvétve, vagy egyáltalán nem fordul elő, "pedig" az egészségügyi ellátás nem összemérhető a miénkkel. Találkoztam olyan idős meglepően egészséges emberekkel, akik soha életükben nem ettek húst és tojást, sőt az őseik sem. Semmiféle hiánytünetük nem volt. Jó néhány olyan idős és fiatal személyről is tudok, akik viszont meglehetősen sokat szenvednek a hiánybetegségektől, pedig "mindent" megesznek, sőt még táplálékkiegészítő szereket is fogyasztanak. Véleményem szerint a testi adottságokat alapvetően a gének határozzák meg. (Más kérdés, hogy a géneket mi határozza meg?) A nem megfelelő életmód és a stressz a meglévő állapoton csak ronthat.

A vegetáriánus életmód sem garancia a tökéletes egészségre, de minden szempontból sokkal jobb feltételeket biztosít, mind a fejlődő, mind a felnőtt, mind pedig az idős emberek számára mint a húsos étrend.

Remélem, sikerült néhány bátorító szóval segíteni a nemes elhatározást, mindenesetre itt van két jó könyv: Ferencsik István: Természetes életmód sorozat, "Gyermekeink táplálása Utódaink egészségéért" BIOGRÁF Budapest, 1994., ill.: Fehér Sára: "Őrizd Meg Tisztán" szerző magánkiadása Érd, 1991.

Tisztelettel: Vass György Boldizsár

Ui.: Elnézést kérek azoktól a Tisztelt Olvasóktól, akik esetleg sérelmesnek vagy túl keménynek találták a véleményemet. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem embereket vagy embercsoportokat kívántam minősíteni, csupán egy szokás okaira és következményeire szerettem volna rámutatni.
0

Elküldve: 2006. január 29. - 18:30:09

Sziasztok, elsősorban olyan lányokat, asszonyokat várok erre a fórumra, akik érintettek valamilyen szinten a vegetarianizmusban.. Persze bárki, aki jártas épp az adott témában, írjon nyugodtan. Viszont azért gondoltam, hogy jó lenne egy ilyen oldalt megnyitni, mert nekem személy szerint van egy-két olyan kérdésem, dilemmám, ami talán más nőt is érdekel, illetve akiktől választ kaphatnék/nánk egy-egy kérdésre.

Hogy kicsit konkrétabbá tegyem, miért is elsősorban nőtársaimhoz szólok, leírom saját kérdéseim a témával kapcsolatban.

Én lassan fél éve nem eszek egyáltalán húst, de azt megelőzően is többnyire csak elvétve. Az, hogy miért döntöttem így, hosszabb téma. Mondhatni sokáig "rágódtam" a dolgon, előbb szerettem volna mindennek utánajárni. Hát, ha mindennek nem is sikerült, de többnyire átrágtam magam egy-két dolgon, s végül határoztam. Mégis, maradtak bennem olyan kérdések, melyekre azóta sem kaptam túl sok választ, illetve amire szeretném, hogy többen írnának olyanok, akik már tapasztalattal rendelkeznek.

1. ilyen téma lenne például a vegetariánis életmód terhesség alatt. Szerintem ez sok lányt, nőt érdekelne, és esetleg olyanok írhatnának be, akiknek már van babájuk. Írjatok arról mit ettetek, mire kellett különösen odafigyelni.. Esetleg javasoltak-e valamit az orvosok Nektek.. Meg ilyesmi.. Szerintem ez sokunkat érdekelne, és ezért is gondoltam, hogy hasznos lenne egy ilyen fórum.

Aztán 2. kérdésem kicsit talán intimebb, viszont érdekelne, hogy ez más nők esetében is hasonlóan zajlik/zajlott-e.. Tapasztaltatok-e változást például a havi ciklusotokban? Én személy szerint kb. a 3. hónap elteltével vettem észre, hogy legalább egy héttel kitolódik (tehát a 4 hétből kb. 5 lett), és más napokra esik az intenzivitása is, mint azelőtt volt. Ez például tényleg érdekelne, hogy másnál is hasonlóan zajlott-e? Ezeken a napokon különösen próbálok ügyelni, hogy minél több vas kerüljön a szervezetembe. De tudtok még valamit javasolni?

A 3. téma, ami még eszembe jutott talán kevésbé fontos (legalábbis az én szememben), de gondoltam, hogy esetleg erről is írhatnátok.. Például változott-e az alakotok, a súlyotok stb. annak hatására, hogy a fehérjét esetleg több szénhidráttal kompenzáljátok? Nálam ez is észrevehető, de véleményem szerintem erre lehet felügyelni (amit én eddig nem tettem meg, úgyhogy ennek köszönhető a "gyarapodás” :) ), úgyhogy ezt a topicot kevésbé is tartom fontosnak.. De ha esetleg valaki ilyesmiről is szeretne írni, hát hajrá :)

És mondom, nem "feminista" céllal, a fiúkat kizárva nyitottam meg az oldalt, hanem tényleg olyan alapvető dolgokat szeretnék itt olvasni, megbeszélni, ami többnyire minket, nőket érint. De az esetleges építő gondolatokat mindenkitől szívesen fogadjuk :)
0

Topik megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó