Startlap fórum:: Szakmai fórum - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 19 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Szakmai fórum

#1 Felhasználó nem aktív   szegedkemence 

• Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 2
  • HelységSzeged

Elküldve: 2011. augusztus 14. - 12:14:40

Üzenet megtekintéseIdézés: szaszasas - Dátum: 2011. január 27. - 14:29:47

Üdvzlet!

Szeretném megkérdezni, hogy vállal-e valaki kályhás tanonc gyakorlati oktatását? Tudom nem szívesen enged senki szakmai fortélyt csak úgy át, de engem nagyon érdekel ez a a mesterség. Most indulna februárban, vagy márciusban egy tanfolyam, de ennek alapfeltétele, hogy tudjak gyakorlati időt letölteni. Pest megyében lakom Vác környékén ,így ha vki a környéken tud ilyen Mestert,aki szívesen fogad egy lelkes ,tanulni vágyó embert ,akkor megköszönöm, ha segítetek! Tisztelettel:Zééé

0

#2 Felhasználó nem aktív   szaszasas 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 0

Elküldve: 2011. január 27. - 14:29:47

Üdvzlet!
Szeretném megkérdezni, hogy vállal-e valaki kályhás tanonc gyakorlati oktatását? Tudom nem szívesen enged senki szakmai fortélyt csak úgy át, de engem nagyon érdekel ez a a mesterség. Most indulna februárban, vagy márciusban egy tanfolyam, de ennek alapfeltétele, hogy tudjak gyakorlati időt letölteni. Pest megyében lakom Vác környékén ,így ha vki a környéken tud ilyen Mestert,aki szívesen fogad egy lelkes ,tanulni vágyó embert ,akkor megköszönöm, ha segítetek! Tisztelettel:Zééé
0

#3 Felhasználó nem aktív   cscsaba 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 0

Elküldve: 2011. január 27. - 12:12:19

Üdvözlet mindenkinek
Új belépő vagyok és a következő problémára keresek megoldást:
Van régi építésű budapesti lakásban 3db 4x2,5x7-es hérás cserépkályhánk. Mivel eléggé ki vannak égve át kellene rakatni őket. Azonban ez nagyon sokba kerülne mert akkor három kéményt is béleltetnünk kéne különben nem kötik vissza a gázt.
Ezért abban gondolkodunk, hogy egy kályhát esetleg a háromból összeépítve meghagyunk (gázos fűtés) (+kéménybélelés) és vizes kazánnal, mint egy cirko üzemelne, a tőbbi helységbe pedig radiátor kerülne. Kérlek javasoljatok megoldást. Kb 100m2 alapterületről és 3,60as belmagasságról beszélümk. Üdv Csaba
0

#4 Felhasználó nem aktív   BSzT 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 1
  • HelységFüle

Elküldve: 2011. január 25. - 20:45:02

Sziasztok,

Hadd ajánljam figyelmetekbe teljesen új, felhasználóbarátabb alapokra helyezett link információs oldalamat.
Ugyan még nem 100%-ig kész, de kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá. A cserépkályha-magyar szótár már teljes készenlétben várja, hogy mindent megtudhassatok, ami cserépkályhával kapcsolatban felmerülhet, viszont a kemence-magyar szótár és a jobb oldali cikkek még az utolsó simításokra várnak, de nem bírtam addig várni, amíg teljesen elkészül az oldal.

Kellemes időtöltést! Várom a visszajelzéseket, kinek hogy tetszik!

Üdv,
Tamás
0

• Csoport: Guests

Elküldve: 2011. január 09. - 21:33:40

gipszből készült csempekészitéshez öntőformák eladók.érd.0620/252-01-55
0

#6 Felhasználó nem aktív   BSzT 

• Új Tag
  • Pipa
  • HelységFüle

Elküldve: 2010. december 20. - 20:44:47

Szerintem mindenki annyiért kell, hogy dolgozzon, amennyiért neki megéri. Ha valaki 2 nap alatt megfelelően szétszed, megtisztít és összerak egy 4-2,5-7-est egyszálegymaga, annak gratulálok, csak így tovább. De ha ez másnak lassabban megy, netán több idő kell, hogy nyugodtan át merje adni az elkészült munkát, akkor annak a saját munkatempójához kell alakítania az árait is.

Üdv,
Berkes-Szabó Tamás
Cserépkályha, kemence, kandalló
06 30 77 33 482
link
0

Elküldve: 2010. december 11. - 11:12:03

Kedves égető.

Köszönöm a levelét. Szerintem jót beszélgettünk "vitatkoztunk" szerintem ez jó. E-mail-en keresztül beszélgethetünk még ha gondolja.

Tisztelettel.
Krisztián
0

Elküldve: 2010. december 10. - 21:17:41

Kedves Krisztián!
A kályháimban szereplő samattéglát ill. lapokat Nyíregyháza K. Tüzép ill. Nyíregyháza P. Tüzép-en vásárolom. Természetesen vállalkozói igazolvánnyal rendelkezem. Aki 60.000 Ft-os nyugdíjból él és szinte a havi rezsire ill. az életszínvonalának fenntartására sem elegendő a jövedelme, azokat nem akarom anyagilag még nehezebb helyzetbe hozzni. Higyje el a napi 15-25-e Ft munkabér nekem itt Szabolcsban tökéletesen megfelel. A kályháim minősége tökéletes és a funkcióját betölti.

Tisztelettel koserkalyha@freemail.hu
0

Elküldve: 2010. december 10. - 17:31:38

Kedves égető.

Nem tudom hol vásárol ilyen olcsón a samott téglákat mert én min. 1300ft-ért kapom a takarólapot (20x40x4)
De ahogy megírtam a levélbe senkit nem akartam megsérteni.
És akinek nem inge nem veszi fel.
De ha ennyiért dolgozik hivatalosan mint VÁLLALKOZÓ agya isten,hogy egy embere is legyen kívánom,hogy sok-rengeteg munkája legyen.
De ha feketén dolgozik így garanciát sem tud rá vállalni
MAXIMUM szóba. De a szó elszáll.
De ha a felsorolásba még hozzá adom pl.:ROSTÉLY,JÁRULÉKOK, ÜZEMANYAG STB.
Tehát ha mindent összeadok ami kell bele a megfelelő anyagvastagsággal akkor nem is olyan sok az a 100 000Ft szerintem. De ez az én véleményem.

Köszönöm a levelét
0

Elküldve: 2010. december 10. - 16:13:42

Kedves Krisztián!
Szomorúan tapasztalom, hogy ilyen magas árakat diktál a piacon. A 100.000 Ft árat mely egy átlagos kályhaméret (átrakása) egy kicsit sokallom.
70 db kisméretű tégla 4.000 Ft
12 db samattégla 6.000 Ft
20 db samatlap 8.000 Ft
150 kg agyag 3.000 Ft
Homok 2.000 Ft
Cserép(hódfarkú) 2.000 Ft
2,8 mm kályhásdrót 1.500 Ft
egyéb anyag költségek 5.000 Ft
Összesen 31.500 Ft
Munkabér 30.000 Ft
Tehát a 100.000 ft- os kályha csupán 61.500 Ft.Két napi munkával szerintem megfelelő haszonnal dolgoztam. A kályha mérete 4 X 2,5 X 7
0

Elküldve: 2010. december 09. - 12:42:46

Üdv Mindenkinek!

Teljes mértékben helytálló az előző hozzászólás!
Lassan már a samott anyagok sem jönnek ki 50.000 forintból plusz a többi anyag és a munkabér, de sajnos mindig lesznek akik ennyiért fogják átépíteni és majd mehetnek következő évben átépíteni azok, akik többért vállalták volna!
U.i.: tapasztalatom szerint nemcsak a gyorstalpalósok vállalnak ennyiért, sok idős kályhás ill. vállakozás nélkül dolgozó is!
0

Elküldve: 2010. december 08. - 17:43:13

Tiszteletem mindenkinek.
Fontos infó. a megrendelőknek.
Cserépkályha átrakás: 100000Ft alatt NEM lehet átrakni a
kályhát.Ha minden benne van ami kell bele.
Tapasztalok szerint sok olyan átképzős kályhás van (gyorstalpaló) akik 50 000Ft-ért megcsinálta a kályhát
vagy nem mindjárt jelentkeznek a problémák hanem 1-2 éven belül.De volt olyan is hogy egész télen füstbe voltak.
Evvel a levéllel nem az átképzősöket akarom bántani.
Köztük is lehet jó szaki.
Csak meguntam hogy EMBEREK ÉLETÉVEL játszanak,csak azért
hogy munkájuk legyen,és ha gond van már nem lehet elérni
sehol.

Aki nem ért velem egyet írjon.
KÖSZÖNÖM HOGY ELOLVASTA.
0

Elküldve: 2010. október 31. - 15:23:33

Üdvözlet Mindenkinek! Cserépkályhába építhető hőcserélőt(patkó) készítünk több méretben.Elérhetőség:E-mail:gazplan@kapos-net.hu,T:0620/599-7567:0682/431-904
EZ VOLT EDDIG!!!Örömmel közlöm mindenkivel hogy bővítettük
Kínálatunkat:Hordozható kandallóba is tudunk hőcserélőt készíteni,már van tapasztalat.Elkkezdtük az un. ,,korona"
patkók gyártását.Többé nem látszik a nagy méretű üveg ajtón
a patkó ,,lába". link
0

Elküldve: 2010. október 06. - 15:49:12

A Net Penny Stocks egy különleges befektető csoport, ahol kis befektetések révén nagy hozamokat lehet realizálni. Több automatizált befektető rendszerből lehet választani.

Egyéni befektetői program lehetővé teszi, hogy befektethesse pénzét és heti hozamait élvezze.

Elérhető heti jövedelmek 500$-5000$

1,95$ - 5000$os befektetési instrumentumok közül választhatunk. A legkönnyebben megvalósítható a 15 instrumentumot tartalmazó Bulk invest csapat építő programot ajánlom.

Magasabb jövedelem eléréséhez szükséges: 1,95$ csatlakozási alap program és minimum Bulk 15

(29,95$) amely az egyszerü befektetési programot ötvözi a Network csapatépítő programmal.
A Bulk 15 befektetéssel elérhető maximális jövedelem 2300$ hetente.
A megvalósitáshoz egy Dowliner nevü program segíti a befektetőket, mely 12 mélységü hármas kötődésű Network szisztéma. Mit is jelent ez pontossan ?! Azt, hogy egy csapatépítő magához csak három embert csatlakoztathat, a további csatlakozókat a Dowliner a hozzá csatlakozó emberek között szétosztja. Ezzel segíti az alatt lévő társakat az elöremenetben.

További infókat elküldöm, ha érdekel !

Regisztráció:
link

7DayWealth

- akár havi 10 $-ból is lehetnek millióid.

Arról sokan hallottak, hogy vannak olyan befektetői programok, amik csillagászati hozamokat adnak.
A gond csak az velük, hogy a nagyközönség számára nem hozzáférhetőek.
Ezen a gyakorlaton változtat ez a program, ami az átlagemberek számára is, eddig elképzelhetetlen hozamokat biztosít!
link

A 7DayWealth (SevenDayWealth) nevű, USA-ban bejegyzett társaság mögött olyan – részben európai, részben amerikai – emberek állnak, akik már 20 éve ezen a piacon ténykednek, energiával, nemesfémekkel és nagyon sok olyan eszközalappal foglalkoznak, amik kiugró nyereséget tudnak termelni.A nap 24 órájában figyelemmel kísérik a világban zajló folyamatokat, akkor is képesek nyereséget elérni, ha a piac akár felfelé, akár lefelé megy, vagy stagnál.
E hozamok jelentős részét visszaosztják a befektetői Klub felé.Átlagemberek számára elképzelhetetlen hozamokról beszélünk, ami így a Klubtagoknál jelentkezik:
Napi 0,75-1,25%hozam, az elért eredmények alapján.
A 7DayWealth (Company Express) nem offshore cég, a National Association Of Investment Clubs

– Befektetői Klubok Nemzeti Szervezeténél van regisztrálva, kifogástalan a hírneve, vannak partnereik az USA-ban, Kanadában, egész Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Dél Amerikában.
A Klub az amerikai pénzügyi felügyeleti szervek szigorú kontrollja alatt áll, másképp nem is működhetne.
Azért hozták létre a 7DayWealth befektetői klubot, hogy e kimagasló hozamlehetőségeket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegyék, ezáltal olyan tőkéket is beemelhessenek a kereskedéseikbe, amik eddig el voltak zárva ezektől a lehetőségektől.
Ezért már havi 10 dollárral indítható a befektetésünk, 1-3 hónapos lekötéssel.
Három program közül lehet választani:

Silver: 10,00dollár/hó (kb. 2100 Ft) befizetéssel
Gold: 22,95 dollár/hó (kb.4800 Ft)
Platinum:45,95 dollár/hó (kb. 9600 Ft) befizetéssel

Az első befizetés működik befektetésként, a többi a klub tagsági díja.Normál befektetési kondíciók mellett 10 dollárral nem sokat lehetne kezdeni. Itt azonban kisösszegű befizetések a naponta jóváíródó, magas hozamok mellett, látványos eredményeket képesek hozni, ahogy azt az alábbi példából is láthatjuk:

Példa:
Napi 1% feltételezett hozam esetén:

10 $-ból 1 év végére: 201 $ 2.év végére: 4694 $

Ha utána nem forgatjuk vissza a kamatokat, hanem minden hónapban kivesszük, az havi 1408 $-t jelent, ami már nem olyan rossz havi jövedelem.
Lehetőség van az első befizetés után nagyobb összegek elhelyezésére is.
Pl, ha még 100 $-t betétet helyezel el pluszban, akkor a hozamok a következők:
10 + 100 $ 1.év végére 2216 $ 2.év végére 51636 $

Példánkban feltételeztük, hogy a havi hozamokat nem vesszük fel, hanem mindig visszaforgatjuk, végig a számolt időszak alatt. Mint látható, a hozam napi jóváírása igen erős növekedést eredményez.

link

Ha érdekel a dolog, küldöm a részletes tájékoztatót !
0

Elküldve: 2010. október 06. - 15:49:11

A Net Penny Stocks egy különleges befektető csoport, ahol kis befektetések révén nagy hozamokat lehet realizálni. Több automatizált befektető rendszerből lehet választani.

Egyéni befektetői program lehetővé teszi, hogy befektethesse pénzét és heti hozamait élvezze.

Elérhető heti jövedelmek 500$-5000$

1,95$ - 5000$os befektetési instrumentumok közül választhatunk. A legkönnyebben megvalósítható a 15 instrumentumot tartalmazó Bulk invest csapat építő programot ajánlom.

Magasabb jövedelem eléréséhez szükséges: 1,95$ csatlakozási alap program és minimum Bulk 15

(29,95$) amely az egyszerü befektetési programot ötvözi a Network csapatépítő programmal.
A Bulk 15 befektetéssel elérhető maximális jövedelem 2300$ hetente.
A megvalósitáshoz egy Dowliner nevü program segíti a befektetőket, mely 12 mélységü hármas kötődésű Network szisztéma. Mit is jelent ez pontossan ?! Azt, hogy egy csapatépítő magához csak három embert csatlakoztathat, a további csatlakozókat a Dowliner a hozzá csatlakozó emberek között szétosztja. Ezzel segíti az alatt lévő társakat az elöremenetben.

További infókat elküldöm, ha érdekel !

Regisztráció:
link

7DayWealth

- akár havi 10 $-ból is lehetnek millióid.

Arról sokan hallottak, hogy vannak olyan befektetői programok, amik csillagászati hozamokat adnak.
A gond csak az velük, hogy a nagyközönség számára nem hozzáférhetőek.
Ezen a gyakorlaton változtat ez a program, ami az átlagemberek számára is, eddig elképzelhetetlen hozamokat biztosít!
link

A 7DayWealth (SevenDayWealth) nevű, USA-ban bejegyzett társaság mögött olyan – részben európai, részben amerikai – emberek állnak, akik már 20 éve ezen a piacon ténykednek, energiával, nemesfémekkel és nagyon sok olyan eszközalappal foglalkoznak, amik kiugró nyereséget tudnak termelni.A nap 24 órájában figyelemmel kísérik a világban zajló folyamatokat, akkor is képesek nyereséget elérni, ha a piac akár felfelé, akár lefelé megy, vagy stagnál.
E hozamok jelentős részét visszaosztják a befektetői Klub felé.Átlagemberek számára elképzelhetetlen hozamokról beszélünk, ami így a Klubtagoknál jelentkezik:
Napi 0,75-1,25%hozam, az elért eredmények alapján.
A 7DayWealth (Company Express) nem offshore cég, a National Association Of Investment Clubs

– Befektetői Klubok Nemzeti Szervezeténél van regisztrálva, kifogástalan a hírneve, vannak partnereik az USA-ban, Kanadában, egész Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Dél Amerikában.
A Klub az amerikai pénzügyi felügyeleti szervek szigorú kontrollja alatt áll, másképp nem is működhetne.
Azért hozták létre a 7DayWealth befektetői klubot, hogy e kimagasló hozamlehetőségeket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegyék, ezáltal olyan tőkéket is beemelhessenek a kereskedéseikbe, amik eddig el voltak zárva ezektől a lehetőségektől.
Ezért már havi 10 dollárral indítható a befektetésünk, 1-3 hónapos lekötéssel.
Három program közül lehet választani:

Silver: 10,00dollár/hó (kb. 2100 Ft) befizetéssel
Gold: 22,95 dollár/hó (kb.4800 Ft)
Platinum:45,95 dollár/hó (kb. 9600 Ft) befizetéssel

Az első befizetés működik befektetésként, a többi a klub tagsági díja.Normál befektetési kondíciók mellett 10 dollárral nem sokat lehetne kezdeni. Itt azonban kisösszegű befizetések a naponta jóváíródó, magas hozamok mellett, látványos eredményeket képesek hozni, ahogy azt az alábbi példából is láthatjuk:

Példa:
Napi 1% feltételezett hozam esetén:

10 $-ból 1 év végére: 201 $ 2.év végére: 4694 $

Ha utána nem forgatjuk vissza a kamatokat, hanem minden hónapban kivesszük, az havi 1408 $-t jelent, ami már nem olyan rossz havi jövedelem.
Lehetőség van az első befizetés után nagyobb összegek elhelyezésére is.
Pl, ha még 100 $-t betétet helyezel el pluszban, akkor a hozamok a következők:
10 + 100 $ 1.év végére 2216 $ 2.év végére 51636 $

Példánkban feltételeztük, hogy a havi hozamokat nem vesszük fel, hanem mindig visszaforgatjuk, végig a számolt időszak alatt. Mint látható, a hozam napi jóváírása igen erős növekedést eredményez.

link

Ha érdekel a dolog, küldöm a részletes tájékoztatót !
0

Elküldve: 2010. október 05. - 15:42:34

Üdvözletem az ön kályháját célszerü meg tervezni csempéket össze házasítani lehet a vizteres sütős-másodlagos levegőellátásos megoldást egyetlen egy tüztérbe kell be építeni ami persze egyedi mert az ön kályhájába kell bele tervezni. Ha ilyen tüzteret épít be a kályhába akkor a kályha funkcióját tekintve: lesz egy hagyományos rész a füstjáratokkal és egy konvekciós rész amit a felforrósodott levegő melegít -ami 400-600C°-is elérheti.ez a levegő elvezethető több helységbe is itt a kályhát padkára kell építeni a belső levegőkeringetés megoldása miatt. vagy pedig külső levegő bevezetését kell megoldani az ajtó és a tüztér mérete álltalában a kémény mérete- füstjáratok hossza,határozzák meg. De általában 14×20,14×27cm kémény méretnél-6m-es magasságnál már 30×45cm 42×50cm belméretü ajtót lehet rá építeni Ha érdeli küldök képet ilyen kályhákról építés közben is vízteret nem szükséges hideg víz bevezetéssel bekötni mert azon kívül lefulyó szelep építésnél samottburkolat ami nem engedi túl melegedni a rendszert szünetmentes tápegység vezérlővel töltővel stb -ez akkor is meg hajtja a szivattyút ha nincs áram -cserépkályhánál a tűztér elzárása nem a lehűlést eredményezi hanem a víz hőfok emelkedését! csak kazánoknál van úgy Ja és lényeges mindig a ház és a központi fütés rendszerhez kellméretezni a kályhába való vizteret.minden esetben !csak így működhet tökéletesen a rendszer.De még puffer tartály rákötése is lehetséges amire a boilert is kötheik -ebben az esetben a kályha a hsználati melegvizet is képes előállítani.Egy ilyen tipusú kályhával hulladékot is tüzelhet.többszáz m2-területüházat kifüthet.
0

Elküldve: 2010. október 05. - 15:12:20

Üdvözletem közép nehéz kályha-hagyományos építéssel-De ajánlom a tüzteres cserépkályhát ez a tipus sokkal könnyebb-sokkal előbb fűt és sokkal tovább tart.35-45 év. addig nem kell átépíteni ezen tipusokat lehet építei ijen szerkezetre.
0

Elküldve: 2010. szeptember 25. - 20:12:48

Kedves Flux és BSzT!
Köszönöm a válaszokat, bízom benne, hogy előbb utóbb tudunk közös nevezőre jutni. Inkább előbb.:-)
Szóval, a kályha mérete cca. 154 cm széles, 191 cm magas és 77 cm mély. A szerkezet egy közel 180 m3-es helyiségbe kerül (nappali, étkező,konyha, folyosók egy légtérben). A kályhás szerint ekkora kell, a füstcső bekötése úgy 178 cm-en (legmagasabb pontja) lesz. A hőszigetelés fajtája Austrotherm AT-N100 (2+3 cm). Egyébként a kerámiaburkolat felbontásán és a betonvésésen én is elgondolkodtam, de félek tőle, hogy nagyobb kárt teszek vele, mintsem használok. A fotókkal az a gond, hogy millió fényképet csináltam, de erről a részről pont nem.:-(
Visszatérve a padlóburkolathoz, célszerű lenne a kályha alatti részen kibontani (a lábazatot is eltávolítani), hogy a kályha az aljzatbetonra kerüljön?? Vagy egészségesebb a járólapra építeni?

Üdv:
Rombi
0

Elküldve: 2010. szeptember 25. - 20:02:30

Üdv Tamás!
E témában utoljára.Látja, az eszembe se jutott, hogy veszekedjek Önnel. Mindössze konszenzusra szerettem volna jutni Önnel az eredeti kérdés megoldását illetően. Na, ez nem sikerült. Előkerült itt minden, csak az nem, hogy -a részletek ismerete nélül- milyen szakmai megfontolások alapján ajánlotta azt a cseppet sem optimális megoldást ahelyett, hogy a kérdezőt olyan szakemberhez küldte volna, akihez Ön is fordul ilyen esetekben.
Arról nem is beszélve, hogy levelenként változik az álláspontja:
-hol a kocsmába való a parasztlogika,
-hol életünk mindennapi irányítója,
-hol egy kalap alá vonja az összes E gerendás födémet és kijelenti, hogy arra tilos nagy tömegű tárgyat elhelyezni/építeni (holott ilyen építési előírás nincs)
-hol bevallja, hogy a sajátjában mégis épített.
Tudja, földrengés ügyben nem vagyok illetékes, ahhoz nem értek. De azt le merem írni, hogy egy esetleges földrengés hatására az épület tartószerkezetében bekövetkező károsodás semmilyen ok-okozati összefügésben sincs azzal, ha Ön azon épület talajon fekvő, bármilyen típusú padozatára cserépkályhát épít.
A berhidai károkkal kapcsolatban merem állítani, hogy a tervezett, és -az Ön szerint- parasztlogikával épített épületek egyaránt károsodak. Egyikhez sem készült földrengés hatásai elleni méretezés, mert anno ez nem volt kötelező, az ilyen irányú méreterzés csak 1998 január 1-l vált kötelezővé .
Minden jót:Flux
0

#20 Felhasználó nem aktív   BSzT 

• Új Tag
  • Pipa
  • HelységFüle

Elküldve: 2010. szeptember 23. - 20:48:03

OK, Tisztelt Flux, akkor tisztázzunk valamit: elsősorban azt, hogy politikával sosem állt szándékomban foglalkozni s nem is fogok Nem vagyok jövőbelátó, de a gyomrom teherbírását pontosan ismerem és ez az idő előrehaladtával javulni nem, legfeljebb romlani fog.
Akkor a következő: Amit írni tetszett, tökéletesen igaz. Valóban elfelejtettem figyelembe venni, hogy talajon fekvő padlóra épülne az ismeretlen méretű cserépkályha. De: a padlófűtés teherbírását nem annyira az úsztatott padló alatt levő statikai elem, hanem sokkal inkább maga az úsztatott padló határozza meg. Amikor egy úsztatott padlóval épült 20-25 nm területű helyiségbe kicsit óvatlanabbul toppanok be a magam közel 100 kilójával, összekoccannak a poharak. A kifejezetten NEM lebecsült parasztlogika alapján én nem biztos, hogy építenék oda egy magamnál 10-15-ször nagyobb tömegű (mély elnézések közepette: amennyiben egy hordozható cserépkályháról vany szó, akkor mindössze 2,5-3,5-ször nagyobb tömegű) állandó teherként figyelembe veendő építményt, ami - bár nem túl nagy valószínűséggel, de azért mégis - ki van téve egy, akár 4,9-es magnitúdójú, VII-es epicentrális intenzitású földrengésnek, mint amilyen Berhidán, 15 km-re tőlem, 1985-ben előfordult. Sok józan parasztlogika alapján épült ház vált lakhatatlanná akkor. Bár az esély kicsi rá, de én nem óhajtok egy szerencsétlenül járt családnak józan parasztlogikával magyarázkodni egy hasonló eset után, netán a bíróság előtt tenni ugyanezt.
És kísérjen bár az Ön mély megvetésének kísértete hátralevő életem során, minden olyan esetben, ahol egy icipici kétely is felmerül a hordozó felületek teherbírását illetően, én azért ezentúl is kikérem olyan szakemberek véleményét egy-egy tervezés-építés előtt, akik aláírásukkal vállalják a felelősséget, és nem egy nyilvános fórumon, név nélkül és alig leellenőrizhetően parasztfirnyákolnak.
Mindent összevetve: nem becsülöm le a parasztlogikát, hiszen mindennapi életünk irányítója, iránymutatója és legfőbb kritikusa. De mivel az úsztatott födémekre építhető állandó terhelésekre vonatkozóan nincs törvényileg előírt és elfogadott végzettségem (statikius tervező mérnök, ha jól tudom, egyetemi végzettséghez kötött), csak egy egyszerű szakmunkás vagok, nem vizelek szembe a széllel és elfogadom azt amit a fentebb említett végzettséggel bíró emberke írásba ad nekem, akkor is, ha túlbiztosítottnak találom. De nyilván Önnek, kedves Flux, van ilyen irányú, elfogadott képzettsége és adott esetben büntetőjogilag is vállalja a felelősséget azért, amit a korábbi hozzászólásaiban állított.
De ne veszekedjünk: én akkor építek bárhová bármekkora cserépkályhát, ha az semmilyen törvényi előírást nem sért, Ön pedig oda épít és azt, amit a józan parasztlogikája feltételez vagy megenged. Mindketten vállaljuk érte a felelősséget és így kerek a világ.

Üdv,
Bekes-Szabó Tamás
link
0

Topik megosztása:

• 19 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.