Startlap fórum:: Nevekkel kapcsolatos - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
 • 23 Oldal +
 • « Első
 • 21
 • 22
 • 23
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Nevekkel kapcsolatos

#441

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. június 12. - 20:35:14

Sziasztok! A forum linkje fölött láttam hogy hogyan becézzük a Bálintokat, de nem találtam semmit...Ti hogy becézitek Bálint nevű ismerőseiteket?!?
0

#442

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. május 11. - 14:22:31

Üdvözletem minden kedves jelenlévőnek!
Segítséget szeretnék kérni. Júliusra várjuk 2. gyermekünket. Az elsőnél könnyű helyzetbe voltunk. Követve a hagyományokat, első gyermekünket édesapja után neveztük el. Kiderült, hogy 2. gyermekünk is fiú lesz. Totál nehéz az utónév választás.
Első kérdésem az lenne, hogy a Denisz utónévről tud-e nekem valaki bővebb információval szolgálni? (Pl. mikor van a névnapja, milyen eredetű, anyakönyvezhető-es stb.)
Második kérésem: bármilyen használható ötletet szívesen fogadunk a Bébi nevét illetően. Vezetéknév: Szabó
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv: Patriot
0

#443

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. május 03. - 18:21:01

Szia!
Nagyon remélem, hogy benézel még ebbe a fórumba!
Ugyanis az én kislányomat is Árvennek hívják! De ebbe a dologba az a lényeg, hogy mi is engedélyeztettük ezt a nevet! Ezt én nem értem, ha ti már egyszer engedélyeztettétek, akkor miért nem került ez a név be az utónév könyvekbe?! Van valami ötleted?

A másik kérdés, hogy vajon ezen a Stratlap.hu-n, a neveknél megtaláltam az Árven nevet, és augusztus 23.-án van a névnap! Ők vajon honnan gondolják, hogy ezen a napon van a névnapja? Eddig egyetlen egy utóneves lapon, sőt könyvben sem találtam ezt a nevet! Amikor engedélyezték azt mondták a Magyar Tudományos Akadémián, mert Magyarországon ők engedélyezik a neveket, hogy ők nem tudják mikor lesz a névnapja!
Most pedig itt látom a nevet is, meg a névnapot is!:)
Aminek amúgy örülök, de ha már létezik ez a név akkor miért kérték tőlem el az illetékbélyeget, és miért nincs a központi adatbázisba se benne ez a név?
Én elküldöm itt nyilvánosan az email címem, kérlek válaszolj nekem, és ha lennél oly kedves megírnád azt a történetet, hogy pontosan hogy zajlott ez a név kérelmezés? crasybaby@pannongsm.hu
Előre is köszönöm! Ha nincs ellenedre nagyon szeretném veled fölvenni a kapcsolatot!
Még valami! Az én kislányom most 7,5 hónapos nagyon okos gyönyörű, pont, mint egy "tünde"!:))
0

#444

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. április 22. - 13:01:19

Hali Fruzsina!
Lehet, hogy félreértettem a kérdésed, egyiptomi eredetű női nevet nem találtam, de amely nevek jelentése vidám:
Eufrozina,Fruzsina, Hilária, Letícia, Szeréna
0

#445

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. április 19. - 09:47:37

Fruzsina kérdezi:
Azt szeretném megtudni h melyik arab (illetve egyiptomi) női név > jelenti azt h vidám?
0

#446

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. április 19. - 09:46:15

Galengil, köszönjük.
0

#447

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. április 04. - 19:01:20

Nos, Tolkien "eredeti" foglalkozása nyelvész professzor. Egyszerűen imádta az ősi, észak-európai nyelveket, és már gyermekkora óta építgetett egy úgymond kitalált nyelvet, ebből fejlődött ki az Elf nyelv. Azonban kreatívitásának és zsenialitásának köszönhetően itt nem állt meg, hanem a nyelvhez felépített egy egész világot, igen ez lett Középfölde. Ebben a világban több nép is élt, ezek számára újabb és újabb "kitalált" nyelveket kreált a professzor, így vált ez a fantáziavilág a nyelvészek számára is paradicsommá.
De visszatérve az nyelvek eredetére; most csak felsorolnék néhány olyan nyelvet, melyekből Tolkien merített egy-egy fantázia-nyelv alkotásánál:
Ó-angol, Ó-skandináv, Finn (ez egyébként az Elfek nyelvéhez legközelebb álló nyelv), Török, Ír, Kelta, egyes kutatók szerint Mezompotámiai-sumér is, mégpedig az úgynevezett Fekete-nyelv (Black Speech) "gyökereként".

Az interneten kimeríthetetlen nyersanyagot, szótárakat, nyelvleckéket, tudományos munkákat, dolgozatokat találhat a kalandos kedvű felfedező, de hadd segítsek néhány linkkel:
http://www.tolkiensociety.org/
http://www.tolkien.hu/index.php
http://www.uib.no/People/hnohf/
http://eldaryon.webm...in.hu/index.php
http://www.elvish.org/

Jómagam évek óta nagy rajongó, szerepjátékos vagyok, megjegyzem, az Árven (Arwen) nemes hölgyet jelent, a Galengil zöld csillagot, mindkettő Elf nyelven (Sindarin).

Békesség!
0

#448

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 31. - 07:26:46

Érdeklődnék, ki tud Croacia királynőjéről valamit, én róla kaptam 34 évvel ezelött a nevem, de csak azt tudom, hogy Eufémiának hívták, és most Horvátországban egy teret neveztek el róla.Köszönöm előre is, ha leírod, mit tudsz róla.
0

#449

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 25. - 12:09:49

Tényleg a Tolkien- féle neveknek van eredetük, vagy csak kitalált nevek?
Ki tudja?
0

#450

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 20. - 22:26:31

Kedves Judit!

Maholnap 12 éves lesz az én gyönyörű leánygyermekem (1993. 02. 23) akit Árven néven anyakönyveztettünk. No persze ez abban az időben-hol volt még akkor a Tolkien rajongók hatalmas tábora!?- meglehetős tanácstalanságot keltett az anyakönyvi hivatalban ülő hölgyben.
szerencsénkre volt meggyőző érvünk a név mellett- akkori férjem (azóta elváltunk) lengyel állampolgárként, letelepült személyazonosító igazolvánnyal élt Magyarországon. Nem volt nehéz elhitetni a laikusokkal, hogy ez lengyel név.
Hál' istennek azóta sem hallottam senkitől- bár kismillióan megkérdezték tőlem, milyen eredetű név és honnan vettem- hogy a lányát így nevezte volna. Nekem már akkor kedvenc meseregényem volt A Gyűrűk Ura, azóta is az, és ha fiam születik, valószínűleg ugyanezzel a módszerrel Gandalfnak anyakönyveztetem.
Az Árven nevet azért kapta, mert szerettem volna, ha az én lányom is olyan gyönyörű és jóságos, sőt bölcs lenne, mint egy tünde. És az is igaz, hogy a név meghatározza a viselőjét. Az én kislányom valóban szép, okos, és jó gyerek lett.

Érdekes lenne megtudni a Tolkien- féle neveknek van- e valós eredetük, vagy csak kitalált nevek?

Köszönettel: Kinga
0

#451

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 20. - 08:14:14

Várom a nevekkel kapcsolatos információkat, amit másokkal is megosztanál.
0

 • 23 Oldal +
 • « Első
 • 21
 • 22
 • 23
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó