Húrok
Elküldve: 2010. április 10. - 17:55:01
ott a válaszom...
Elküldve: 2010. április 10. - 17:01:26
Elküldve: 2010. április 10. - 16:59:33
Látod, ez már előkerült párszor. A rossz hangszer súlyosan akadályozni tudja az embert a fejlődésben. Csak azok mondják, hogy "nagyobb a kilengése a H húrnak" akiknek nincsen jó nyakú, jól beállított hangszere. Régebbi hangszereimnél nekem is így volt, de ma már nem.
Ugyanolyan feszes a H is mint a G, mert jó nyaka van a gitárnak és normálisan be lett állítva.
"még az úgymond "lágy, vagy halk" pengetésem is elég erős, még a "durvább, hangosabb" pengetésem ennél is erősebb, a slap-elésem meg kb alkarból megy, nem csuklóból..."
Ha megfogadsz egy tanácsot : Ezeken a dolgokon próbálj meg változtatni a legrövidebb idő alatt. A pengetés hangereje alaptechnikai kérdés, nem lehet rosszul csinálni mert minden borul ha ez nincs rendben. Az meg, hogy hogyan kell helyesen csinálni, szintén (többé-kevésbé) objektív dolog. Az alkarból szleppelés nehezebben kontrollálható időben (több idő amíg odaérsz) ezért pontatlanabb, és dinamikailag is (túl nagy erőkifejtés miatt csak hangosan lehet csinálni) helytelen. Ráadásul egyszerű grooveozás vagy oktávozáson kívül másra alkalmatlan.
A hozzáértők szerint egyébként slapp esetén még a csuklómozgásnak is minimálisnak kell lennie. Tehát az, hogy "csuklóból slappelek" szintén helytelen. Nézd meg ezt például :
link
Kifejezetten keveset mozog a jobb keze még a nagyon gyors dolgoknál is.
Elküldve: 2010. április 10. - 15:42:29
Sajna amikor elkezdtem zenélni nagyon szar cuccom volt, eztért erőből kellett pengetnem, hogy halljam magam a dob mellett... most már normálisabb az alapom, és végre tudok dinamikusan játszani, de még az úgymond "lágy, vagy halk" pengetésem is elég erős, még a "durvább, hangosabb" pengetésem ennél is erősebb, a slap-elésem meg kb alkarból megy, nem csuklóból...
sry, kicsit elkalandoztam:d
Elküldve: 2010. április 10. - 15:28:18
Így van. A nagy kilengés miatt nehezebben kontrollálható a húr. Öreg hiba.
"kényelmi szempont a kéztartás is, meg a pengetési technika:P "
Pengetési technika és a kéztartás hogy függ össze azzal, hogy hova van hangolva a húr? Ugyanúgy kell mindkettőt csinálni bárhova vagy hangolva.
Elküldve: 2010. április 10. - 15:20:43
nem akartam korlátoltságra utalni, egyszerűen engem érdekelne, nem hallottam még élőben ilyet, nem próbáltam, tehát érdekel milyen lehet... nem mondom, hogy tutira jó, de elképzelhetőnek tartom, hogy hasznos s lehet...
példát nem tudok rá mutatni, azért van feltételes módban a mondat, mert az ilyen húrokról eddig nem sokat hallottam, de szerintem ezen stílusú zenekaroknak hasznos lehet, és tudnak még mélyebben darálni...
mondjuk nem hinném, hogy visszavetett vna a fejlődésben, hogy lehangoltam fél hanggal ebben a zenekarban, mert nem kellett bele valami nagy basszuskíséret, inkább csak a darálás...
kényelmi szempont a kéztartás is, meg a pengetési technika:P najó nem kötözködök, elhiszem, hogy igazad van, tájékozottabb vagy sztem ebbena témában, de akkor is kipróbálnék egy ilyen húrozású hangszert...
jahm ha már itt tartunk tudnál linkelni valami értelmes videót ilyen húrozású hangszerről? vagy Zolkow?
Elküldve: 2010. április 10. - 14:55:12
Ezt érdemes két részre osztani. Én ugye baromságnak tartom már a 7 húros gitár lehangolását is tekintve, hogy láttam úgy zúzni metálzenekarokat 7 húros gitárral (akár numetált is játszani), hogy a maga nemében tökéletes volt (ha más nem akkor Lukács Peta féle EU Mantra témák). Ebből az jön, hogy általában azok hangolnak el akik valójában csak üreshúrokat szeretnének reszelni. Kérdés, hogy akar-e az ember ilyen srácokkal együtt játszani...
A másik dolgot már említettem korábban. Ha a gitárosok lehangolnak a basszusgitárosnak AKKOR SEM ÉRDEMES ezt megtennie mert teljesen más a két hangszer hangfekvése. Amíg egy 7húros gitár lehangolva még tud karakteres lenni addig egy szubkontra H alá hangolt basszusgitár már nem. Nem szól. Nem támaszt meg alulról, nincs karaktere. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az ember megtanul minden hangnemben játszani (basszusgitáron nem nagy nehézség) és standard hangolásban kíséri a megfelelő hangnemben a lehangolt gitárokat is, ugyanis máshogy az ember játéka értelmetlenné válik. Ha "kényelmi szempontokat" nézel az a játékod, a fejlődésed és nem utolsó sorban a zene rovására megy.
"l ilyen blackmetál, meg dítmetál meg ...metál zenékben új távlatokat nyithat egy H alatti basszushúr."
Én még egy ilyet sem hallottam. Mármint ahol új távlatokat nyitott volna meg. Tudsz mutatni erre valami példát?
"5húrosra is mindenki azt mondta, hogy mekkora hülyeség,"
Én ebben egyáltalán nem vagyok olyan biztos. Amikor megcsinálták az első 6 húrost ugrásszerűen megnőtt rá a kereslet. Esélyes, hogy ez az 5 húrossal is így volt.
A dolog egyébként nem korlátoltság kérdése. Itt nem az a kérdés forog fenn, hogy valaki látatlanba egy nem szokványos dologra azt mondja, hogy "szar". A H alá hangolás KI LETT PRÓBÁLVA és kiderült, hogy értelmetlen. Senki nem használ ilyet csak az általad említett stílusokból néhány zenekar.
Elküldve: 2010. április 10. - 14:10:19
am én Zolkownak adok igazat a határok feszegetésében, pl ilyen blackmetál, meg dítmetál meg ...metál zenékben új távlatokat nyithat egy H alatti basszushúr. hogy aztán életképes lesz-e az majd kiderül... anno az 5húrosra is mindenki azt mondta, hogy mekkora hülyeség, inkább gyakorolj, és ma már kb alapkövetelmény ( ha az nem is, de rettenetesen elterjedt)
mindenesetre kipróbálnék egy ilyen húrozású hangszert, kíváncsi lennék, hogy milyen...
Elküldve: 2010. április 09. - 20:34:32
Akinek a basszusgitár eredeti és tipikus szerepe fontos bármilyen jellegű zenében előbb-utóbb vesz egy 5-húrost. Egyéb számtalan előnye mellett, minden zenei környezetben alkalmasabb hangszer az akkordok megtámasztására, mély groovejátékra és minden egyéb kíséretre ami csak létezik.
Ebből természetesen nem az következik, hogy a 4-húros roszabb, hanem az, hogy hülyeséget beszél aki szerint fölösleges a H húr. Nincs hátránya csak előnye, de az rengeteg.
"itt lehet hallgatni egy kis kaotikusabb zenét,"
Hű, neharagudj de ez nem kaotikus hanem atomgáz :-) A gitár képtelen pontosan játszani, de még a ritmusszekció is csúszkál néhol, pedig csak ismételgetésből állnak a számok. A basszus szintén 1 darab grooveot erőltet folyton szóval ez semmilyen szinten nem jó példa arra, hogy hogyan lehet nemlétező hangolású basszusgitáron játszani. Zenekarban szinte senki nem hangolgat el jobbra-balra akinek a zene a fontos. Szólóprodukciók persze mások (Manring, Jeff Schmidt stb.), de ott ugye nem kell egymáshoz (és a közösen megszólaló zenéhez) alkalmazkodni.
"szerintem kötelező a határokat feszegetni"
Persze, kötelező. De gondolod, hogy a H alatti hangolás nem lett már kipróbálva basszusgitáron? Szerintem az volt mindenkinek az első dolga az 5húros megjelenése idején, hogy "próbáljuk ki még mélyebben". Csak kiderült, hogy értelmetlen.
Nem axiómaszerűen megcáfolható dolgokkal kell "határokat feszegetni" hanem például hihetetlenül egyedi és különlegesen jó basszusgitárjátékkal. :-)
Elküldve: 2010. április 09. - 20:15:30
itt lehet hallgatni egy kis kaotikusabb zenét, amiben C#-F#-H-E hangolású basszusgitár van:
link
szerintem kötelező a határokat feszegetni, 10 éve még az öthúros is péniszhosszabbítónak számított, ma meg alap.
és különbenis, a H húr sem azért jó csak, mert tudsz rajt 5 olyan hangot játszani, ami mélyebb az E-nél :)
nekem van egy Warwick fisz húrom, érdekes, nem mondom, hogy hasznos,de érdekes :D
Elküldve: 2010. április 09. - 18:14:42
Rotoban van, de külön húrokkal nem akarok gányolni...
a kérdés sem amúgy a k Circle-re vonatkozott, csk elfelejtettem odaírni...
Kyo tudom h a F# az már erősen határ, csk épp vlmin töröm a fejem és ott jobban beleillik a képbe mint a C kb. ennyi. :)
Elküldve: 2010. április 09. - 17:38:11
Kérdés: A F# húrnak mi értelme van? :-) Olyan mély, hogy alig lehet hallani zenekari környezetben. Vagy talán még jobb megfogalmazás, hogy annyira mély, hogy nem tartja meg az akkordokat alulról mert nem szól elég karakteresen. Ha van egy olyan szituáció ahol egy gitáros kolléga a 7 húrosát H alá hangolná én akkor is egy sima 5 húros basszusgitár H húrján kísérném (a megfelelő hangnemben) mert csak így tölti be a játékom a funkcióját.
Egyáltalán nem véletlen, hogy szubkontra H alá nem mentek a 6-7 stb basszusgitárok "feltalálásánál".
Elküldve: 2010. április 09. - 14:44:42
még van valami custom gyártó, akinek nem tudom a weblapját, de kiindulásnak remélem jó.
Elküldve: 2010. április 09. - 14:14:07
esetleg a warwickon kívül gyártanak F# húrt?
valaki emlegetett custom húr készítést, az hogy müködik? :)
Elküldve: 2010. január 14. - 15:35:25
heti akár 25.000 Ft-t is megkereshet!
csupán E-mailokat kelll Küldenie napi 1-2 órában!
ne hagyja ki!
e-mail:garfield555css@freemail.hu
Elküldve: 2009. október 30. - 01:20:01
Elküldve: 2009. október 29. - 11:12:42

Súgó