Húrok
Elküldve: 2009. október 29. - 10:32:32
ezekben a változatokban létezik: fekete, kék(2féle), piros, rózsaszín, sárga, ezüst (azaz a sima, színtelen.)
Elküldve: 2009. október 29. - 10:23:19
Elküldve: 2009. október 29. - 09:49:15
Elküldve: 2009. október 29. - 09:48:26
Van olyan ami nem színes?
Elküldve: 2009. október 28. - 20:59:23
Elküldve: 2009. október 09. - 15:04:38
Majd jól szólok a harmadikon a gityóssrácnak meg a barátnéjának oszt akkor cseréljük a régieket :)
Egyedül nem merek nekiállni, mert fogós téma meg a fülem is ződ. A kettő együtt meg neccesítő tényező...
Elküldve: 2009. október 08. - 01:49:02
Elküldve: 2009. október 08. - 01:45:26
A TÉMÁT LEZÁRTUK.
Mostantól a "pengető vs. ujj" vita offtopik a fórum egész területén.
Ez a fórum nem demokratikus, legalábbis addig nem, amíg én moderálok itt. Sajnálom, ha megsértek valakit, de ami objektív, az objektív, és - mint írtam már többször is - az állandó pengetős vita (főleg az amatőr szemlélet vég nélküli terjesztése) MODERÁTORI MEGÍTÉLÉSEM SZERINT komolytalanná teszi a fórumot, ezért a továbbiakban nemkívánatos itt. Rengeteg más fórumot is tönkrevágott már MENNYISÉGILEG az elemi kérdésekről, axiómákról folytatott meddő vita, itt ez nem lesz.
Nem tiltottam ki senkit, és nem is fogok, csak a hozzászólásokat töröltem.
További jó fórumozást mindenkinek!
Elküldve: 2009. október 08. - 01:40:11
A TÉMÁT LEZÁRTUK.
Mostantól a "pengető vs. ujj" vita offtopik téma a fórum egész területén.
Ez a fórum nem demokratikus, legalábbis addig nem, amíg én moderálok itt. Sajnálom, ha megsértek valakit, de ami objektív, az objektív, és - mint írtam már többször is - az állandó pengetős vita (főleg az amatőr szemlélet vég nélküli terjesztése) komolytalanná teszi a fórumot, ezért a továbbiakban nemkívánatos itt.
Nem tiltottam ki senkit, és nem is fogok, csak a hozzászólásokat töröltem.
További jó fórumozást mindenkinek!
Elküldve: 2009. október 07. - 23:13:24
Semmi olyasmit nem mondtam hogy végig pengetővel kell játszani, koncert 70 %át játszhatja xy (pl én) ujjal attól még a 30% az ott van pengetővel, és oda olyan hangszín kell amit nem fogsz elérni max csak ha körmöt növesztesz de az sem fog pont úgy szólni(próbáltam) meg akko néha egy verzéig le kell vágnod aztán meg megnövesztened és az nem a legegyszerűbb.
Nem megyek bele a linkelgetős játékba mert kellő időráfordítással majdnem mindent be lehet gyakorolni ujjal is és pengetővel is.
Itt a lényeg az lett volna hogy felfogd hogy nem a könnyebb eljátszhatóság miatt kell pengető hanem a hangszín miatt...
Elküldve: 2009. október 07. - 20:28:55
Szerintem nem gyilkosságnak, inkább a hangszeren való játék egy módjának kellene látni mint ahogy az is.Ha jól csinálod, működik, ha nem, akkor nem.Mint minden más.
Elküldve: 2009. október 07. - 19:11:23
Elküldve: 2009. október 07. - 19:06:32
linkelt úriember.Érdekes módon, dacára a pengetőnek, nem esett óvodás szintre a játéka, és mivel nem a metálosokhoz hasonlóan, hanem a nyak közelében penget, a hangszínnel sincs gond.Kibeszélhetjük kezdetnek azt, aztán még keresek, ha kell.
A Kolta Gergős példából meg azt kell meglátni, hogy kellő gyakorlással és elszántsággal képes volt a pengetőjével is megmaradni a hazai élvonalban.Tehát az út, ha fáradtságos is, de járható.Ha a keze azóta meggyógyult, azt igazán örömmel hallom.
A gitárosok nagyszerűen tudnak bánni a pengetővel, és nincs hangerő, dinamika, vagy bármi problémájuk.Ezek működnek basszusgitáron is.Nem minden, de ezek éppen igen.
Egyébiránt nincsen univerzális, mindenre jó jobbkéztechnika,mindnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.A lényeg az, hogy szerintem a pengetőt basszusgitáron kellő gyakorlás és átgondoltság mellett lehet használni, nem csak "bunkómetálban", hanem igényes zenékben, akár jazzben is.Van benne lehetőség, csak foglalkozni kell vele, a példákat meg nem a technika legrosszabb képviselőitől kell begyűjteni.
Elküldve: 2009. október 07. - 17:44:40
Ezt kihagytam...
Nem ültethető át, mert sokkal mélyebben szólnak a húrok és sokkal vastagabbak. Marhára nem ugyanaz. Ezért lesz belőle egy ilyen mélynélküli, csattogós hangzás amin majdnem, hogy csak egyféle hangerővel lehet játszani.
Elküldve: 2009. október 07. - 17:39:25
"Mai" zenében aztán pláne nincsen. A modern zenék nagy része például átjár a stílusok között. Ritkán hallassz "csak bluest" vagy "csak rockot" mostmár. Gondolod, hogy egy ilyen zenében is megállná a helyét ha a basszusgitáros lekorlátozná magát ilyen komoly mértékben?
Annyit fejlődött ez az instrumentum az évek során és ti meg akarjátok gyilkolni szegényt :-)
Egyébként továbbra is fenntartom, hogy ha tudsz linkelni valamit ami elképzelhetetlen pengető nélkül (:-)) akkor mutasd és kibeszélhetjük. Szerintem a Don't Cryról elég részletesen elmondtam, hogy egyáltalán nem kellene oda a pengető, sőt.
Elküldve: 2009. október 07. - 17:34:49
Lagzi Lajcsi például elég ismert. Azért ne ettől függjön már.
Elküldve: 2009. október 07. - 17:32:42
"a nótában semmi baj a dinamikával, de ha mégis lenne, az sem a pengető hibája, hanem az emberé,no meg a hangmérnöké,he-he... "
Nem a nótával van baj. Pont ezaz. Ezért mondtam, hogy még egy ilyen egyszerű számban (ami amúgy a maga módján szeretne dinamikus lenni) is kijön, hogy pengetővel nem lehet bejárni azt a rengeteg hangerő fajtát amit ujjal igen. Érdekes, hogy ezt te vitatod, hiszen ezt általában el szokták ismerni a pengető mellett kardoskodó figurák, csak az az ellenérv, hogy "Az úgysem kell mer a pengető zúzásra való!", és ilyenkor szoktam Billy Sheehant linkelni :-) Hallottál már olyan basszusgitárost aki pengetővel az alig hallható, finom, háttérbe símuló hangerőn keresztül az összes átmeneten át egészen eljut a nagyon hangos, nagyon pregnánsig? Pedig ez azért elég alap dolog lenne, ugye látjuk, hogy még egy ilyen slágerszámban is szükség lenne rá és a basszusgitáros nem tesz eleget a feltételeknek.
"Kolta Gergő például"
Tudtommal brutál ínhüvelygyulladása volt, azért kényszerült a pengetőhasználatra. Azóta megoldódhatott a probléma ugyanis láttam játszani négyujjas dolgokat is a youtubeon. (Vajon azóta miért nem pengetőzik? :-))
"de külföldibe is botlottam már a Youtube - on, akinek semmi baj nem volt a játékával, pedig pengetőzött"
Linkeld! Kibeszéljük :-)
"de ha neked kimondottan az a sound kell, akkor kénytelen vagy pengetőt használni"
Még ha létezne is ilyen zene, akkor is... Nem zavarna, hogy mennyi mindenről kell lemondanod azért hogy ezt a "soundot" halld az erősítőből? BÁRMI ami jobbkéz (hangerő, technika, akármi) gyakorlatilag visszaesik egy ovodás színvonalra. Megfosztod magad a basszusgitározás egy fontos részétől, ha így tetszik.

Súgó