Startlap fórum:: Négy avagy annál több húros-e a jobb! - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 8 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Négy avagy annál több húros-e a jobb!

#1 Felhasználó nem aktív   Sokse 

• Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 0

Elküldve: 2011. január 26. - 20:05:41

link
0

#2 Felhasználó nem aktív   Dave Chäz 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 0

Elküldve: 2011. január 24. - 10:57:26

Én 4 húroson játszok standard hangolással.
nekem az tökéletes.
Másrészt elég ennyi húr, ezt is ki lehet használni rendesen.
Jó, az igaz, hogy több húron nagyobb a variációs lehetőseg, de a basszusgitár 4 húr és kész.:)
0

• Csoport: Guests

Elküldve: 2010. december 28. - 18:02:43

hát mittomén nevezd aminek akarod, rózsafa fogólapja van sima 6húrra való kiadta (bár igaz jóval kevesebbet kellett levágni róla mint amúgy) és majd ha lesznek fotók.....bár vannak GV guitars a facebookon a luthier meeting albumban, meg lehet nézni, ha netán érdekel.
0

#4 Felhasználó nem aktív   Ernőke 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 25
  • HelységBudapest

Elküldve: 2010. december 28. - 10:10:35

tudom, láttam már olyat is, csak nehezek szokik hozzá a kezem... viszont balkezemnek sokkal kényelmesebb a kis húrtáv
0

#5 Felhasználó nem aktív   RókaMóka 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 11

Elküldve: 2010. december 28. - 08:31:04

Volt egy felesleges vasalódeszka a nyaknak? :-D
0

#6 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 1

Elküldve: 2010. december 28. - 02:05:03

Sokan gitáron is szleppelnek. Nem a húrtávval van a baj nálad, legfeljebb még nem szoktad meg a váltás óta. Gyakorolj, megszokás kérdése a dolog.
0

#7 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 28. - 02:03:45

Próbáld ki egyszer egy GWB-n.
0

Elküldve: 2010. december 28. - 00:04:30

Pont most készültünk el egy 21mm húrtávú, 6(!)húros bassal...nem probléma slap és a gyors játék se rajta (szerintem, bár majd a gazdája fogja eldönteni)
0

#9 Felhasználó nem aktív   Ernőke 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 25
  • HelységBudapest

Elküldve: 2010. december 27. - 22:12:22

hát én váltottam 5húrosra (kb 1.5 éve), de nem nagyon jön be. nem használom ki, és a slap kishúrtávon sokkal esetlenebb. viszont néha meg nagyon kell az a H húr, próbálom kihasználni, reggae-zenekaromban egészen sok hasznát veszem, viszont zúzósabb zenében (punkrock) nekem totál fölösleges... ezért akarok venni egy 4húros bézt is. nekem kell a 19mm-es húrtáv a slap-hez...
0

#10 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2010. december 24. - 18:20:51

Simán lehet. Nekem eddig nem jött be egy hangszeren sem. Nagyon tompa, erőtlen, fulladt a hang. Húrtól is függ, vatagságtól stb.
0

#11 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 24. - 18:18:23

Láttam élőben. Sajna a tube-on nem találtam élő felvételt a nótáról, csak a szólókat.
0

Elküldve: 2010. december 23. - 23:30:44

De jó ez a muzsika. Eben az a bizonyos technikus viszi az alapot? Honnan tudod?
0

#13 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 23. - 22:16:13

"nálam alig van jelentősége a H húrnak, mivel azon tényleg csak az E ALATTI hangok szólalnak meg jól; magasabb fekvésben nem szólnak túl szépen a hangok, csak ha nagyon muszáj, akkor lépek a H húrra."

Ez hangszertől és zenei szituációtól is függ. Anthony Jackson például szívesebben fog meg egy F-et vagy egy G-t a H-húron, mint az E-n, mert ő a puhább hangzást kedveli. Szerintem alapvetően jó, ha két különbözőféleképpen megszólaló tartományunk van a hangszeren a leggyakrabban használt lágéban.

A másik: az ilyen F és G körüli hangok az én GWB fretlessemen sokkal szebben, kerekebben szólnak H-húron fogva, mint E-n.
0

#14 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 23. - 20:39:50

Ja és Wooten bácsi mögött szokott játszani a technikusa is (alig gyengébben..), bizonyos Flex, és egy öthúros Foderán, aminek még jobb is a hangja sztem, mint a mesteré:
link
0

#15 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 23. - 20:33:47

Hibás megközelítés. Zenét hallgatók nagy részének a hangszerekről sincs fogalma, nemhogy kell-e subkontra H a basszusgitárra vagy sem. Nem a hallgatók kényszerítették ennek létrejöttét hanem maga a zene fejlődése, és zenészek elvárása.
Az hogy kinek milyen cucca van, az saját egyéni szocprobléma, de én kikérném magamnak ha a mai lemezeket mondjuk a konyhai kis Philips rádiósmagnóm képességeihez mérten kevernék... (amúgy operát szoktam rajta hallgatni... :) )
Az informatikában ugyanez van. Nem a leggyengébb konfigurációhoz fejlesztik a legújabb szoftvereket, hanem a jobb ill. ultraerős gépekhez.

A fekvéseket tekintve meg nálam alig van jelentősége a H húrnak, mivel azon tényleg csak az E ALATTI hangok szólalnak meg jól; magasabb fekvésben nem szólnak túl szépen a hangok, csak ha nagyon muszáj, akkor lépek a H húrra.
0

Elküldve: 2010. december 22. - 13:34:36

Az öt húr sokszor jól jön. Én már meghoztam a döntést, és váltani fogok.

De szerintem azért kihallatszik az még gyengébb cuccon is.

Nekem ami még plusz, hogy nem nagyon szeretek a legfelső húron játszani, mert nekem úgy jó, ha a hüvelykujjam a legfeleső húron támaszkodik. Emiattt folyton az A húron játszok, és nem annyira szívesen használom az E-t. Pedig hát kellene. Ez a probléma egy mély H-val kiegészülve meg fog szűnni.

Vagy pl. ha egy dalban van egy ereszkedő dallam aminek a vége mondjuk D, és mélyen kell játszani, akkor elég bénácska, ha a legutolsó hangot visszább kell játszani egy oktávval magasabban. Persze lehet transzponálni mindig. De az sem az igazi.

Na meg egy 2-3 oktávos menetetm kiváltképp gyors tempóba, enyhén szólva macerás 4 húroson játszani. Nekünk van ilyen dalunk.
0

#17 Felhasználó nem aktív   RókaMóka 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 11

Elküldve: 2010. december 21. - 20:14:52

Szerintem ennek a kérdésnek vannak érdekes vonzatai.

Hangmagasság:
Élőben, tehát koncerten van értelme az 5. húrnak. Lemezen pedig úgy látom, hogy kevésbé. Utóbbinak egyszerűen az az oka, hogy a zenét meghallgatók 99%-nak nincs olyan jó hangtechnikája, hogy valami átjöjjön annak a mély húrnak a zengéséből, vagy erejéből.

Koncerten ellenben mindig lenyűgöz, ahogy megszólalnak a nagyon mély hangok.

Technika:
Sok húron kényelmesebb egy fekvésben, kevesebb mozgással több hangot átfogni.

Szerintem:
De a kérdés eldönthetetlen, mondhatnám vallási kérdés, lásd Egri-Plutó koncert. :-)
0

#18 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. december 20. - 17:58:42

Wootennek elég négy ahhoz, hogy szólóban szerepeljen (ez sem egészen igaz, mert váltogatja a normál és a piccolo hangolású hangszereket), de vajon zenekarban sosem hallottuk még tőle az öthúros mélyeit?
0

Elküldve: 2010. december 20. - 16:46:44

a kérdés eldölt... :)
link
0

Elküldve: 2010. november 07. - 23:19:04

De sokat agyalok ezen. Néha nagyon jól jönne az ötödik. De a négyes sokkal szimpibb, jobb szeretek rajta játszani, na meg ugye vonz az "egyszerűsége". A kedvenc basszusgitárosomnak Wootennek is elég négy. Bár tudom ez legyen a legutolsó szempont. Örök dilemma.
0

Topik megosztása:

• 8 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó