Startlap fórum:: Legyél te a hangok mestere! - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Legyél te a hangok mestere! hogyan lehetsz hangmérnök

#1 Felhasználó nem aktív   jnkrsztn_76 

  • Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 2
  • Csatlakozott: 2011. 02. 24.

Elküldve: 2011. február 24. - 14:54:40

http://www.mohaonlin...etem_set_school

Mit csinál egy hangmérnök?

„Mikor a családom külföldre költözött és kamaszként ott kellett hagynom az együttesünket, eldöntöttem, hogy olyan szakmát választok, amellyel benne tudok maradni a zene világában” – meséli Gresicki Tamás, miért lett éppen hangmérnök. A brüsszeli hangtechnikusi főiskola után hazatérve nagyrészt stúdiófelvételeket készít zenekaroknak, színházi társulattal dolgozik, majd itthon is megalapította a Németországban már jól ismert SET (School of Entertainment and Technology) betűkódú online iskola magyarországi távoktatásos tagozatát, ahol hangtechnikai kurzusokat tart. A zene szeretete megmaradt, de azóta koncertre és fesztiválra csakis speciális füldugóval jár, védve legfontosabb munkaeszközét. A profi felszerelés mellett ugyanis elengedhetetlen a jó hallás is, hogy egy együttes játékában a hangszerek, énekesek és effektek hangjai a lehető legnagyobb összhangban simuljanak egymáshoz, úgy, ahogy a zeneszerző azt megálmodta. Tamás szerint a hangmérnök tulajdonképpen a zeneszerző meghosszabbított keze, olyan szakember, aki maximálisan tudatosítja azt, amit hall – tehát nemcsak érzékel, hanem észlel, értelmez, befolyásol, szerkeszt.

Történetünk másik főhőse, Pacz Bence, az MTV hangmérnöke sem úgy indult neki a pályának, hogy gyerekkorában a C hangot leütve kijelentette, hangmérnök lesz. A „fiam, legyen egy polgári szakmád” tanácsot követve nem a zenei és művészi pályáról indult, hanem villamosmérnöknek tanult a BME-n, aztán az ottani akusztikai stúdiók és videós gyakorlatok magával ragadták, így diploma után a magyar televíziónál helyezkedett el hangmérnökként. Itt többek között olyan műsorokban felel a hangminőségért, a kép és hang összhangjáról, mint a Sztársáv, a Záróra, a Nappali vagy az Összhang, valamint sport- és egyéb élő események közvetítésénél dolgozik. Egyik szakmai álma a bécsi újévi koncert közvetítése lenne, persze nem az MTV-s közvetítőkocsik cseppet lerobbant felszerelésével.
Hogyan legyél hangmérnök

Konkrét hangmérnöki képzést egyetemi szinten csak a Színművészeti Egyetem nyújt mozgókép szakon hangmester szakirány formájában, ide azonban csupán féltucatnyi hallgatót vesznek fel. Az elsősorban mozgóképes hangra koncentráló képzést viszont nem indítják minden évben. Szóval lássuk az alternatívákat arra, hogyan legyél „tudatos hallgató”: vannak olyan egyetemi/főiskolai szakok, melyek oktatnak akusztikai és hangtechnikai tárgyakat, mint például a villamosmérnök, akusztikus, hangszoftver-fejlesztő vagy programozó. Illetve vannak hangtechnikusi OKJ-s képzések és egyéb – új, ezért még az akkreditáció folyamatában lévő – képzések, mint pl. a fent említett SET School.

„Mindenki elképzeli, hogy milyen tuti hangmérnök lesz. Persze azt kifelejti, hogy ki fogja foglalkoztatni. Na meg azt is, hogy addig még pár kilométer kábelt esetleg ki kéne húznia, amihez nem fűlik a foga” – fogalmazza meg Bence kissé pesszimistán a frissdiplomások talán általános érvényű problémáját: kevés a jó munkalehetőség és sokat kell dolgozni. Bence szerint az ideális képzés a műegyetem műszaki tudását, a Színművészeti Egyetem művészeti igényességét és specifikus gyakorlati képzést foglalna magába, ám egy ilyen végzettség nagyjából 5-8 évet is igénybe venne, ilyen fokon képzett szakemberre Bence szerint se anyagi keret, se igény nincs nagyon Magyarországon. Szerinte ezért érdemesebb valamely villamosmérnöki vagy rokon szakma (akusztikus, hangszoftverfejlesztő, programozó) felől elindulni, hogy az ember biztosan mozogjon a műszaki világban, legyen némi fogalma a programozásról, hangtömörítésről vagy éppen teremakusztikáról. Aztán ehhez még lehet valamilyen specifikus hangmérnöki iskolát elvégezni.
Zsebiroda, laptopstúdió

Ma már szinte bármi megoldható egy jó számítógép, a megfelelő szoftver és internet segítségével, ha az ember hajlandó az önfe
0

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó