Hangszerkiállítás
Elküldve: 2010. szeptember 29. - 10:18:25
Szerintem arról van szó, hogy a magyar jazz telis tele van nyugdíjas hangulatú, steril és külföldi zenekarokat egy az egyben lenyúló zenekarokkal (csak tudnám egyébként, hogy ebben mi az élvezet...). A Borlaiék saját zenéjében megtalálhatunk olyan felfokozott érzelmeket amiket máshol nemigen és ettől lesz érdekes. Ami azt illeti ilyen jazz-metál összegyúrás a világon sincs sok, hiszen a metálosok unják a jazzt, a jazzisták meg lenézik a metált :-)
Nekem például sosem sikerült megszeretni a kamarás megszólalású direktben "üres" (nem szól semmi folyamatosan stb.) formációkat. Ahhoz meg talán én vagyok túl fiatal.
Az meg, hogy ki mennyit változik szerintem is érdekes kérdéskör. Bár ez sem teljesen egyértelmű. Allan Holdsworth gyakorlatilag ugyanazt a zenét játsza tízezer éve kis változtatásokkal és mégis üt az összes lemez. Valahogy nem zavar, sőt, talán pont az zavarna ha elkezdene valami olyat csinálni ami nem is belőle jön csak görcsösen ki akarna lépni abból ami már megy...
Ebből az jön, hogyha az ember talált valamit ami megy, műküdik, jó zene és nem jön MAGÁTÓL a változás később, akkor talán jobb ha így marad.
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:36:09
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:34:43
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:33:21
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 21:59:23
A koncertek közül a Gyémánt Bálint triót és a Barabás-Peta-Borlai triót emelném ki. Az utóbbi szerintem úgy megzúzta a BJC-t, hogy ha a szokásos közönség ült volna ott akkor hanyatt-homlok menekültek volna. Igaz, hogy nem láttam a Vigh Arnold-féle rockzenekart pedig nagyon oda akartam érni, csak hát elaludtam :-)
Annyi volt a furcsaság, hogy nem volt túl sok basszusgitár kiállítva. Kb 10-12 db. Azt hittem lesz egy csomó, ilyen meg olyan stb. Persze, a próbálgatós szekciót befoglalták a lelkesen (és villámsebesen) slappelő, örömködős srácok, úgyhogy valójában egyik hangszer hangját sem tudtam pontosan megállapítani (najó volt egy Pastorius rajongó gyerek aki nagyon szép dolgokat játszott). Viszont láttam egy fretlesst ami olyan szép volt, mint egy meztelen barna hajú lány, amint egy virágos réten nézi az eget. :-)
Szóval vegyes érzések, de összességében jó volt.
Elküldve: 2010. szeptember 28. - 13:31:47
Elküldve: 2010. szeptember 27. - 22:27:51
Elküldve: 2010. szeptember 23. - 15:24:23
Mindenesetre ez szerintem ember függő is, egy őstehetség egy ótvargagyi motyón is olyat nyom, hogy letépi az arcod, egy kóklernek meg adhatsz akármilyen cuccot, akkor is bénázni fog:)
Elküldve: 2010. szeptember 23. - 15:18:35
Egyet értek, nekem pl jelenleg itthon egy zsír ládám van, meg egy szar végfokom, meg egy gagyi pedálom, de hosszú hetek kemény munkájával sikerült beállítanom, hogy megszólaljon. Ha lemegyek egy próbeterembe, általában Behringer fejláda, Marshall fejláda van, ami szánalmasan szar. Egy ilyen alapon az életkedved elmegy, próbálod tekergetni, hogy legalább valahogy szóljon (ezzel elmegy negyed óra, aztán mindent középre csavasz, és "szarok bele az egészbe" hozzáállással elkezdesz játszani), aztán ha van valami szólisztikus rész, akkor megint a dilemma, hogy most elkezdjem-e tekergetni, vagy szarjam le... Én ezt minden próbán megélem, de ha itthon leülök gyakorolni valahogy előjön a kreativitás, mert a saját alapom be van szépen állítva, úgy szól, ami már megteszi, de némelyik terembe nemhogy kreativitás de már a szimpla "végigjátszós" próba is hatalmas lelki igénybevétel...
Elküldve: 2010. szeptember 23. - 08:26:21
Persze van az a szint ami alatt nincs mit tenni. Egy szakadt membrános 50w-os combóval egy nagy kongó teremben én is feladnám : ) (szélsőséges példa ez igaz)
Elküldve: 2010. szeptember 23. - 00:38:56
Egy példa: nemrégiben volt szerencsém próbálni egy próbateremben, ami hogyismondjamcsak sajátos minőségű felszereltséggel bírt, és nemhogy magam, de az egész zenekar kreativitását, és inspirációit kiölte a gyenge hangzás. Pedig saját hangszereket vittünk, mégis bukta volt a dolog.
Persze ez feladat-, és stílusfüggő, egy szimpla haknianyag átnézéshez bőven megfelelt volna, de produktív zenei munkához alkalmatlan.
Ezért igaz hogy nem mérhető, de nagyban beleszámít a hangzásba a játékoson kívül a hanxer/cucc minősége is. Sztem.
Elküldve: 2010. szeptember 22. - 09:37:25
Elküldve: 2010. szeptember 22. - 09:35:40
Én egyébként nem úgy szoktam fogalmazni, hogy találd meg azt a hangszert ami kiszolgálja a "te hangzásodat" stb, hanem úgy, hogy találd meg azt a hangszert ami a legkevésbé akadályozza azt ami a fejedben van. Ha pedig kurvasok minden van a fejedben (és nem csak 1 féle sound stb.) akkor sok pénzt kell áldozni arra a 10%-ra.
Elküldve: 2010. szeptember 22. - 08:36:18
Elküldve: 2010. szeptember 22. - 08:31:26

Súgó