Startlap fórum:: Hangszerkiállítás - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
  • 7 Oldal +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Hangszerkiállítás

• Csoport: Guests

Elküldve: 2010. szeptember 29. - 10:18:25

"a folyamatos hangoskodásnál, virgázásnál, tornázásnál és zúzásnál jobban szeretem a Muzsikát, nagy m-mel."

Szerintem arról van szó, hogy a magyar jazz telis tele van nyugdíjas hangulatú, steril és külföldi zenekarokat egy az egyben lenyúló zenekarokkal (csak tudnám egyébként, hogy ebben mi az élvezet...). A Borlaiék saját zenéjében megtalálhatunk olyan felfokozott érzelmeket amiket máshol nemigen és ettől lesz érdekes. Ami azt illeti ilyen jazz-metál összegyúrás a világon sincs sok, hiszen a metálosok unják a jazzt, a jazzisták meg lenézik a metált :-)

Nekem például sosem sikerült megszeretni a kamarás megszólalású direktben "üres" (nem szól semmi folyamatosan stb.) formációkat. Ahhoz meg talán én vagyok túl fiatal.

Az meg, hogy ki mennyit változik szerintem is érdekes kérdéskör. Bár ez sem teljesen egyértelmű. Allan Holdsworth gyakorlatilag ugyanazt a zenét játsza tízezer éve kis változtatásokkal és mégis üt az összes lemez. Valahogy nem zavar, sőt, talán pont az zavarna ha elkezdene valami olyat csinálni ami nem is belőle jön csak görcsösen ki akarna lépni abból ami már megy...

Ebből az jön, hogyha az ember talált valamit ami megy, műküdik, jó zene és nem jön MAGÁTÓL a változás később, akkor talán jobb ha így marad.
0

#42 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 1

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:36:09

Ezt úgy értem, hogy az a pengeéles technika és sound, érthető és mégis villámsebes játék, ami a többi tagot jellemezte, szinte csak neki van meg itthon.
0

#43 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:34:43

Viszont már a kétezres évek elején, az első EU Mantra-koncertem után is gondolkodtam azon, hogy ide a Barabás kéne. :-)
0

#44 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 23:33:21

Láttam egy részletet a Youtube-on a Borlai-Barabás-Lukács-trióból. Tisztára olyan, mint a 2003-as (és azóta sem változó) European Mantra. Talán profánnak tűnhet a hasonlat, de más zenészek sokkal többet változtak az elmúlt hét évben. :-) Borlai és formációi még mindig jók, állatok, lezúzzák az arcot, meg minden, csak mindig ugyanolyanok már, nem mondanak újat. Vagy csak én vagyok öreg ehhez, és a folyamatos hangoskodásnál, virgázásnál, tornázásnál és zúzásnál jobban szeretem a Muzsikát, nagy m-mel.
0

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 21:59:23

Jó volt. Azt hittem valami nagy "buliszerűség" lesz, de inkább, egyszerű és barátias légkör volt, EBS-es hostesslányokkal megfűszerezve. Ami azt illeti szerintem kevsebben voltak mint a Megyaszay féle, Négyszürkés basszusgitár találkozón pár éve. Bár igaz, hogy ez egy hatvanszor akkora hely, tehát szét lehetett szóródni.

A koncertek közül a Gyémánt Bálint triót és a Barabás-Peta-Borlai triót emelném ki. Az utóbbi szerintem úgy megzúzta a BJC-t, hogy ha a szokásos közönség ült volna ott akkor hanyatt-homlok menekültek volna. Igaz, hogy nem láttam a Vigh Arnold-féle rockzenekart pedig nagyon oda akartam érni, csak hát elaludtam :-)

Annyi volt a furcsaság, hogy nem volt túl sok basszusgitár kiállítva. Kb 10-12 db. Azt hittem lesz egy csomó, ilyen meg olyan stb. Persze, a próbálgatós szekciót befoglalták a lelkesen (és villámsebesen) slappelő, örömködős srácok, úgyhogy valójában egyik hangszer hangját sem tudtam pontosan megállapítani (najó volt egy Pastorius rajongó gyerek aki nagyon szép dolgokat játszott). Viszont láttam egy fretlesst ami olyan szép volt, mint egy meztelen barna hajú lány, amint egy virágos réten nézi az eget. :-)

Szóval vegyes érzések, de összességében jó volt.
0

#46 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. szeptember 28. - 13:31:47

Nekem meg a szervező kerek perec nemet mondott arra, hogy esetleg vinnék párat a könyvemből és kiraknám (biztos azért, mert nincs benne MLP-reklám), úgyhogy inkább nem mentem. Sosem szerettem az egyoldalú, belterjes, kirekesztő rendezvényeket.
0

#47 Felhasználó nem aktív   bandibacsi 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 8

Elküldve: 2010. szeptember 27. - 22:27:51

Maga a hangzás, a hangszín is inspiráló lehet olykor. Ezért (is) egy bizonyos szint alatt már nem érdemes "eszközöket" használni. A kínai tűzifából készült jazzbass, vagy a vietnámi basszkombó akkor sem szólal meg, ha akármelyik világsztár játszik rajta.
0

#48 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2010. szeptember 27. - 16:46:08

Én nem tudtam menni, nem értem rá. Valaki?
0

#49 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. szeptember 27. - 14:26:14

Na, milyen volt az MLP-Day?
0

#50 Felhasználó nem aktív   Ernőke 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 25
  • HelységBudapest

Elküldve: 2010. szeptember 23. - 15:24:23

Nagyban befolyásolja a sound-ot az alap, a hangszer, de a legtöbb a zenészen múlik. Ha kezedbe veszel egy jófajta hangszert (nem kell itt milliókban gondolkodni, mondjuk egy jól beállított srinray-t), elkezdesz játszani, sokkal könnyebben mennek a témák, sokkal jobb a dinamika, a húrokat elég csak picit nyomni, és nem zörög... ha kezembe veszek hasonló hangszert, mindig ezt érzem, hogy jó az a kis Johnsonom, de azért... szóval egy jó hangszerrel/alappal sokkal többet tudsz nyújtani (pl egy MLP-val, meg egy Aguilar alappal), mint egy sz*r minőségű SX-en, egy behringer erősítővel.

Mindenesetre ez szerintem ember függő is, egy őstehetség egy ótvargagyi motyón is olyat nyom, hogy letépi az arcod, egy kóklernek meg adhatsz akármilyen cuccot, akkor is bénázni fog:)
0

#51 Felhasználó nem aktív   Ernőke 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 25
  • HelységBudapest

Elküldve: 2010. szeptember 23. - 15:18:35

bár ez halál OFF ebbe a topicba, de:

Egyet értek, nekem pl jelenleg itthon egy zsír ládám van, meg egy szar végfokom, meg egy gagyi pedálom, de hosszú hetek kemény munkájával sikerült beállítanom, hogy megszólaljon. Ha lemegyek egy próbeterembe, általában Behringer fejláda, Marshall fejláda van, ami szánalmasan szar. Egy ilyen alapon az életkedved elmegy, próbálod tekergetni, hogy legalább valahogy szóljon (ezzel elmegy negyed óra, aztán mindent középre csavasz, és "szarok bele az egészbe" hozzáállással elkezdesz játszani), aztán ha van valami szólisztikus rész, akkor megint a dilemma, hogy most elkezdjem-e tekergetni, vagy szarjam le... Én ezt minden próbán megélem, de ha itthon leülök gyakorolni valahogy előjön a kreativitás, mert a saját alapom be van szépen állítva, úgy szól, ami már megteszi, de némelyik terembe nemhogy kreativitás de már a szimpla "végigjátszós" próba is hatalmas lelki igénybevétel...
0

Elküldve: 2010. szeptember 23. - 08:26:21

Nekem is sokszor volt ilyen tapasztalatom. Sőt, általában ilyen tapasztalataim szoktak lenni : ) De most már úgy vagyok, hogy nem érdekel, "felülemelkedek rajta", ha fogalmazhatok ilyen szerénytelenül.

Persze van az a szint ami alatt nincs mit tenni. Egy szakadt membrános 50w-os combóval egy nagy kongó teremben én is feladnám : ) (szélsőséges példa ez igaz)
0

#53 Felhasználó nem aktív   SzunaP 

• Új Tag
  • Pipa
  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2010. szeptember 23. - 00:38:56

Azzal egyetértek hogy nem mérhető, de akkor is nagyon érezhető, ha gyengébb hanxeren vagy motyón kell teljesíteni.
Egy példa: nemrégiben volt szerencsém próbálni egy próbateremben, ami hogyismondjamcsak sajátos minőségű felszereltséggel bírt, és nemhogy magam, de az egész zenekar kreativitását, és inspirációit kiölte a gyenge hangzás. Pedig saját hangszereket vittünk, mégis bukta volt a dolog.
Persze ez feladat-, és stílusfüggő, egy szimpla haknianyag átnézéshez bőven megfelelt volna, de produktív zenei munkához alkalmatlan.

Ezért igaz hogy nem mérhető, de nagyban beleszámít a hangzásba a játékoson kívül a hanxer/cucc minősége is. Sztem.
0

Elküldve: 2010. szeptember 22. - 10:22:32

Ez tetszik.
0

Elküldve: 2010. szeptember 22. - 09:37:25

Ezért van az a jelenség, hogy mi akik hallgatjuk a játékost alig ismerjük fel a különbséget mert a mi fülünknek elég a 90%, csak magának a játékosnak nem.
0

Elküldve: 2010. szeptember 22. - 09:35:40

Jól látod szerintem 90% :-)

Én egyébként nem úgy szoktam fogalmazni, hogy találd meg azt a hangszert ami kiszolgálja a "te hangzásodat" stb, hanem úgy, hogy találd meg azt a hangszert ami a legkevésbé akadályozza azt ami a fejedben van. Ha pedig kurvasok minden van a fejedben (és nem csak 1 féle sound stb.) akkor sok pénzt kell áldozni arra a 10%-ra.
0

Elküldve: 2010. szeptember 22. - 08:36:18

Bár ezen elmélet szerint a hangzás 100%-ig játékoson múlik. Ez viszont biztosan nincs így. Kyobass szerint 90%-, SzunaP szerint csak 50%-ban. Szerintem egyik sem : ) Ez nem mérhető.
0

Elküldve: 2010. szeptember 22. - 08:31:26

Nekem is eszembe jutott már, hogy fel kellene vennie egy ilyen klippet valami 20e forintos gitárral, kíváncsi lennék : )
0

#59 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa

Elküldve: 2010. szeptember 21. - 23:42:20

Tomi kezében minden hangszer így szól.
0

#60 Felhasználó nem aktív   Xu Bass 

• Új Tag
  • Pipa