Startlap fórum:: Receptek - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Receptek Itthon könnyen elkászíthető Görög ételek

#1 Felhasználó nem aktív   rickyricardo 

  • Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 3
  • Csatlakozott: 2014. 01. 29.

Elküldve: 2017. november 16. - 09:40:03

Sziasztok, tud valaki olyan oldalról, ahol olyan receptek vannak, amik az éppen akciós dolgokból készülnek? Milyen jól lehetne úgy spórolni :-)

Találtam ezt:

https://koltsokosan....rvenyes-akciok/

Ami tök jó mert ott van minden akció minden áruházba, csak kellene recept is :-)
0

#2 Felhasználó nem aktív   Lacii 

  • Új Tag
  • Pipa
  • Csoport: Felhasználók
  • Hozzászólás: 15
  • Csatlakozott: 2015. 11. 09.

Elküldve: 2015. november 09. - 10:19:40

Paprikás csirke:

Az alaphoz
• 1 fej vöröshagyma
• 3 evőkanál étolaj
• só
• feketebors (őrölt)
• fűszerpaprika
• 5 db csirkecomb
• víz
A habaráshoz
• 330 g tejföl (20%-os)
• 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
A körethez
• nokedli
0

#3 Livike007

  • Csoport: Guests

  Elküldve: 2015. október 23. - 10:16:04

tetszik ez a recept fórum, én is imádok főzni és improvizálni.
próbálkozom én receptjeimet meg osztani veletek.


https://www.facebook...?type=3

Szerkesztve Livike007 által: 2015. október 23. - 10:19:50

0

#4 Nikos

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2011. november 05. - 08:24:41

Görög gyümölcsleves
Kép Fagyasztott gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vanillincukor, 2 dl tejszín.

A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.
A leves soha nem látott tüzet. Kezdők is könnyen elkészíthetik és a hatás nem marad el.


Soupa avgolemono Görög citromleves
Kép 1,2 l tyúkhúsleves, 4 dkg vadrizs, 3 tojás, csipetnyi só, 1 citrom leve, csipetnyi fehérbors.


A rizst megmosom, lecsepegtetem és beleszórom a felforralt húslevesbe. Kis lángon fedő alatt kb. negyedóráig főzöm. Ezalatt felverem a tojásokat és lassacskán hozzáverem a citromlevet. Kivesz negyed liter a forró levesből és hozzáadom a tojás-citromlé keverékhez. Leveszem a levest a tűzről és állandó keverés mellett belekeverem a tojásos keveréket. Újra felforralom, de már nem főzöm. Sózom, borsozom és tálalás előtt 5 percig állni hagyom.



Mayiritsa- Görög húsvéti leves
Kép Egy fiatal bárány mája, tüdeje, szíve és belei, fél csésze vaj, 4-5 nagy fej hagyma finomra vágva, fél csokor friss kapor összevágva, 6 EK rizs, tojásos citrommártás, só, bors, citromlé.
" Mossuk meg a májat, a tüdőt, a szívet és a beleket. Ez utóbbit egy ceruza segítségével fordítsuk ki és belülről is alaposan mossuk át, de előtte szórjuk be alaposan sóval és citromlével. Tegyük fel a belsőségeket 7 csésze vízben főni, mikor forrni kezd, a tetején képződ? habot szedjük le. Sózzuk meg és kis lángon főzzük 30 percig. Csöpögtessük le a húst és vágjuk nagyon apróra. Pároljuk puhára a hagymát a vajban, adjuk hozzá az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett pároljuk néhány percig. Ekkor öntsük rá a húslét és kis lángon 25 percig főzzük. Tálalás előtt 20 perccel keverjük bele a rizst. Vegyük le a tűzről és készítsük el a tojásos citrommártást. Adjuk a leveshez állandó keverés mellett és azonnal, nagyon forrón tálaljuk.

Soupa fakés- Görög lencseleves
Kép Fél kg lencse, 3 érett paradicsom, 2 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring, só, bors, olaj.


A lencsét éjjelre beáztatom. A paradicsomot felaprítom, a hagymát apróra vágom. A lencsét leöntöm és egy fazékban hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leöntöm és friss vízben tovább főzöm. Hozzáadom a paradicsomot, a hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot és egy kanálnyi olívaolajat. Sózom, borsozom és készre főzöm. Hozzáadom az ecetet és forrón tálalom.




Görög káposztaleves


Kép 1 kis fej káposzta, 2 fej hagyma, 3 ek olivaolaj, 1

Szerkesztve Nikos által: 2011. november 05. - 08:25:44

0

#5 Nikos

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2011. november 05. - 08:20:06

GÖRÖG SALÁTA (HORIÁTIKI SZÁLÁTA)

Greek salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit az idegenek a nagy melegben sokszor csak főételként fogyasztanak. Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok. <br clear="left">

Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben:
olívaolaj, só, oreganó
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet.

Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganóval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk.

Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt amit mi úgy hívunk "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal aki úgy szereti az inkább ecettel ízesítsen.

Megjegyzés.
Kedvelt tálalási mód Görögországban mikor a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganóval majd erre öntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.

Tipp:
Egy kellemes laktató, és magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet amikor zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.

Szerkesztve Nikos által: 2011. november 05. - 08:21:05

0

#6 Nikos

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2011. november 05. - 08:18:01

Biftekit, azaz a görög fasirtot akkor ettem először, mikor Christos barátom először hívott meg magához a népes családja körében elköltendő vacsorára.

Grillezett bárány - Bifteki

Kép Biftekit, azaz a görög fasirtot akkor ettem először, mikor Christos barátom először hívott meg magához a népes családja körében elköltendő vacsorára.

Fél kg darált hús, 4 EK olivaolaj, 1 tojás, 1 kis paradicsom, 2 EK kétszersültmorzsa, 1 EK finom búzadara, 2 EK reszelt Kefalotiri, 1 kuis fej hagyma.

A paradicsomot megmosom, megtisztítom, kimagozom és finomra vágom, a hagymát megtisztítom és szintén finomra vágom. A darált húst egy tálban a tojással, a paradicsommal, a hagymával, a kétszersültmorzsával, a búzadarával és a sajttal alaposan összegyúrom. A kezemet időnként sörrel nedvesítem. Az egészet lefedve mintegy 4 órára a hűtőbe teszem. A masszából fasírtokat formálok, azokat beolajozom és egy serpenyőben oldalanként mintegy 7-8 percig sütöm. Tzazikival tálalom. (A kefalotiri egy sós-édes ízű görög kemény sajt.)




Souvlaki (Szuflaki)



Kép KépFél kg csont nélküli sovány báránycomb, só, 1 tk oregano, 1 tk bors, 1 tk édes paprika, 1 tk őrölt szegfűbors, 2 ek olaj.

A húst kb 2 centis kockákra vágom. Egy tálban a fűszerekkel és az olajjal alaposan elkeverem. Legalább fél órára lefedve beteszem a hűtőbe. A húskockákat nyársakra húzom és minden oldalát 4-5 percig grillezem. Salátát és kenyeret kínálok hozzá.



Grillezett halak (citromlével)


Kép

Frissen fogott halak, só, citromlé, apróra vágott petrezselyemzöld.

A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket citromlével és olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálra teszem őket. Olajból, citromléből 1 EK vízből, sóból és petrezselyemből szaftot keverek és a halakra öntöm.




Grillezett halak (majorannával)



Kép Frissen fogott halak, só, majoranna.

A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bedörzsölöm majoránnával, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálon tálalom őket.




Kép

Szerkesztve Nikos által: 2011. november 05. - 08:22:58

0

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó