jó sulik - rossz sulik
Elküldve: 2006. április 20. - 13:46:01
Elküldve: 2006. április 19. - 21:22:50
A kocsiban az oktatót többet figyel kifelé, mint rám. Alig-alig mond valamit arról, hogy mit, hogyan csináljak, mire figyeljek. Lehet, hogy váltanom kellene, de nem szívatás belőle. (Rosszul értelmezett összetartás miatt)
Elküldve: 2006. április 19. - 10:26:38
Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért keveri bele valaki folyton a politikát. Talán mert ott elég ha ígérget...?
Elküldve: 2006. április 18. - 22:07:41
Elküldve: 2006. április 17. - 13:10:02
Elküldve: 2006. április 17. - 12:28:46
Elküldve: 2006. február 15. - 08:56:04
A havi amortizáció: 40.000 forint. (Ami azt jelenti, hogy 3 évesen le tudom úgy cserélni, hogy a kocsi fele értéke megmaradjon, tehát azt nem számoltam bele!)
17.000 a kötelező, meg a casco. 6500-ra jött ki havonta a kötelező szerviz. 3500-ra az autópálya matrica. Mivel 68.000 km-t mentem vele, erre fizettem havi 38000 ft üzemanyagot.
Ez összesen 105 ezer forint havi kiadást jelentett. Ha ez 160 óra oktatás lett volna (12km/óra átlaggal), akkor 650 forint ment volna el egy órára. De nem oktattam, vigyáztam rá, és még egy kuplungot sem kellett cserélni benne.
Várom, a Te verziódat! Köszönöm.
Elküldve: 2006. február 15. - 08:27:01
Teljesen jó a számításod, bizonyos vonatkozásban! De én kérném, ha lehet, azt a pontos dokumentációt, mert egy-két helyen nekem sántít!
Valaki itt kifejtette nálam részletesebben, hogy az üzemanyagon kívüli költség nem jön ki 200 forintból. Bevallom őszintén, ha csak a biztosításokat, kötelező szervizeket és csak egy fél amortizációt számolok, akkor is nálam a duplája minimum. Oké, de ez sem mérvadó, főleg, hogy sok oktató ezekkel a költségekkel tud a legjobban játszani. (Keveset megy, magáncélra is jut bőven az autóból, igaz, tisztelet a kivételnek!)
Amit viszont nagyon nem értek: az az APEH, aki tudjuk más példából is, igen szűken mér, hogyan adhat meg egy kb. 1000-1200 forintos költségelszámolási lehetőséget erre a szakmára? Ennyire nem értenének hozzá? Vagy ők eleve úgy kalkulálnak, hogy egy oktató az óráját rendesen kitölti?
De jó, legyen, ha valóban 500 forint csak a költség és 1000 forint marad meg nettóban, ami igencsak kecsegtetően hangzik a mai viszonyok között főleg 200 órára vetítve. Sőt 160-ra is ami ma kb. a törvényes magyarországi munkaviszony ideje.
Csak abban a pillanatban, ahogy ezt iskolavezetőként kimondjuk, máris törvénytelenségre buzdítjuk a vállalkozó oktatót, ugyanis 1000 forint nettó bevételből, ha mindent rendesen lekönyvel már csak 300 forintja marad! Óránként! Mint a Mc-ben a pultos kislány.
Hát igen, marad a köztes megoldás, mi meg bólintunk rá nagy buzgón: költsön a kocsira ténylegesen 500 forintot, számoljon el rá 1200-t, de ha lehet ne könyvelje le csak azokat az órákat, amit nagyon muszáj, fizessen járulékokat a minimálbér után, és ha kevés, ami marad, oldja meg magától. Hajrá tisztesség, hajrá minőség!
Számomra, ha az órákon áll az autó, ha a vizsgán azért drukkol az oktató, hogy ne sikerüljön az, ha az a tanuló is aki 35 órából megtanulna vezetni 50-et vesz, ez nem minőség, és ez teljességgel megmutathatja egy iskoláról, hogy jó iskola-e, vagy rossz!
(Sajnos, - még mielőtt bárki nekem támadna - az én iskolámban sem működik ez másképpen, és valószínűleg még nagyon sok helyen így van ez.)
A jó suli, rossz suli vitát egyedül az élet tudja eldönteni! Erre 3 év múlva visszatérünk. Reméljük igazságos lesz!
Elküldve: 2006. február 14. - 23:53:53
Az itt megjelenő cikkekre reagálva szeretnék reflektálni néhány jelenségre! Érdekes és meglepően ellentmondásos dolgot tapasztalhat ezen a fórumon a figyelmes szemlélő. A hozzáértő könnyen észreveheti, hogy mindig ugyanaz a 8-10 ember írogat annak megfelelően, hogy melyik oldalon áll az illető (természetesen több álnéven). Mivel a Polgár Atin és a moderátoron kívül senki nem azonosítható, ezért meglehetősen „kamu” ízű a dolog. Az embernek az az érzése, hogy ide (elnézést a kifejezésért) a csődtömegek írogatnak. Akinek semmi nem jó, amihez nyúl minden balul sül el, aki szerint rosszak az emberek, és szomorú az élet. Mindenki ismeri ezt a típust, akivel ha beszélget az ember maga is életunt lesz 5 perc alatt. Természetesen, aki ír, jó, ha utána néz néhány dolognak, ezt tettem én is.
Érdeklődtem egy iskolánál, hogy keresnek e oktatót, és milyen a bérezés. Önöket olvasva az ember azt hinné, hogy az oktatók egy elnyomott réteg tagjai. Azonban más a valóság.
Az autós iskolánál ahol érdeklődtem, elmondták, hogy az oktató a 30 kötelező órára kap 34. 000 forintot + amikor levizsgázik a tanuló még 5 ezer forintot. Ez egy órára vetítve 1300 ft.
Itt valamelyik írásban olvastam, hogy egy átlagos teljesen kezdő emberkének nem elég a min. Előirt 30 óra, hanem kell átlagban 15-20 pótóra. Ennél az iskolánál a pótóra 1900 ft. Ez teljes egészében az oktatóé.
Ha 45 órával számolok, akkor most 1500 ft. Marad az oktatónál óránként.
Valamelyik levelében a Polgár Ati kifejtette, hogy egy órán mennyit megy egy oktató autó.
Ez reálisnak bizonyult.
Megnéztük az átlagos forgalmi viszonyok miatt korrekt az érték. A gépkocsink computere erre a távra 0,8 liter üzemanyag fogyasztást jelzett.
Ha egy liter benzint 300 ft. Értékben számolunk, és még megtoldjuk egyéb költségekkel az kb. 500 ft.
Ebben szerepel az amortizáció és a járulékos költségek. (kérésre pontos dokumentáció áll rendelkezésre)
Ennek alapján mivel az oktató a gépkocsiját nem csak oktatásra használja, a kiszámított költséget levonva a kapott összegből, ma egy gyakorlati oktató kb. nettó 1000 forintot, tesz el óránként.
Ha az információim helyesek, akkor legálisan egy oktató 200 óra környékén teljesít havonta.
Ez sok vagy kevés? Döntse el mindenki értékítélete szerint!
Az én eredeti hivatásom mentőorvos, ahol ügyelettel együtt kb. 140. 000 forintot kerestem havonta (féléves adat).
Ezen túl, ami még feltűnt, hogy a minőségi munkát hangoztatják egyesek gyakran.
Mi a minőség? Mi az etalon? És vajon jó e, ha magamról terjesztem, hogy minőségi vagyok?
Vagy szimpatikus e, ha a kollégáimat gyalázom?
ÉS bocsánat a megjegyzésért már a cím is felháborító, hogy jó sulik rossz sulik. Kinek van ezt joga eldönteni?
Mély tisztelettel: objektív
Elküldve: 2006. február 14. - 14:20:09
Elküldve: 2006. február 14. - 11:35:29
Elküldve: 2006. február 13. - 21:40:45
Elküldve: 2006. február 13. - 19:23:02
Nagyon meglepődnél, ha megtudnád, hogy ki vagyok. Valaha én is nálad dolgoztam, nem titok a személyem, a megfelelő időben be is mutatkozom. De nem is ez a lényeg, rátérek a tárgyra.
Ma Magyarországon általános probléma a MUNKANÉLKÜLISÉG és az ALULFIZETETTSÉG. Az oktatásban is az a probléma, hogy a Fővárosban az éves szinten jelentkező 18.000 – 20.000 tanulóra sok a 180 autósiskola. A primer probléma nem a bérezésből adódik, hanem abból, hogy a magas oktatói létszám miatt kevés a tanuló. Ha az ősidőktől nézed, akkor a Te iskolád is kitermelt legalább 10 másik iskolát. Ez abból fakad, hogy az oktató soha nincs megelégedve a jelenlegi helyzetével. A legkisebb probléma esetén otthagy, mint eb a Szaharát. Mit tesz? Kiválik tőled, otthon a sufniban létrehoz egy iskolát, mert úgy érzi ha neked megy, akkor ezt ő is meg tudja csinálni. Mellé csapódik egy-két ember, és így osztódással szaporodnak az oskolák. Ma hazánkban két év alatt 5 vállalkozásból 3 tönkremegy (statisztika). Miért van ez? Azért, mert minden tevékenységből telített a piac.
A másik probléma, hogy a legtöbb cégvezető nem tudja megfelelően menedzselni a céget, hiszen ő nem menager, hanem a mi esetünkben oktatóból lett iskolavezető. Aztán ezek az emberek megkeserednek a sikertelenség folytán, és a hű embereik is menekülnek, mint patkányok a süllyedő hajóról. Mint ahogy Tőled is elpártolt az a sok ember, és egynéhány most is félúton van efelé, pedig Te úgy érzed, jól bánsz velük.
Az oktatókba sajnos belevésődött az állandó elégedetlenség, ha a díjazásukat kétszeresére emelnéd, akkor holnap a négyszeresét akarják és így tovább.
Én is oktató vagyok, és én is beleestem ebbe a hibába (sokat hadakoztam, de mára belátom). Tehát sötét a helyzet és mégis csak nő és nő az oktatók száma.
Lehet, hogy mégsem olyan rossz buli ez? És senki nem akarja feladni, mindenki úgy érzi, hogy helye van a piacon. Ha hajlandó vagy kitekinteni a szakmából, akkor láthatod, hogy ez máshol is így van. Ma ez Magyarország.
Fel lehet vonulni, akár kukákat is lehet borogatni, ez a lényegen nem változtat. És bármit is hozzon az élet, mindig is lesznek örök elégedetlenkedők, akik a megoldást ebben látják és mástól várják.
Drukkolok Maguknak!
Elküldve: 2006. február 13. - 14:56:08
Elküldve: 2006. február 13. - 14:36:58
Elküldve: 2006. február 13. - 13:52:49
Javítsatok ki ha tévedek!
Elküldve: 2006. február 13. - 13:11:40
Nem mellesleg pedig tényleg figyelembe kellene azt venni, hogy 30 óra vezetés még a legpengébb embernek sem elég. Az oktatóm szerint pl. 50-55 óra vezetés szükséges egy átlagos tanulónak (ennek kötelezővé tétele persze inkább központi szabályozás kérdése, amennyire én tudom).
És külön fel kellene hívni a diákok figyelmét, hogy egy 1,5 órás pótalkalom (ami két autósiskolai órának felelt meg eddig)kemény pénzekbe kerül...én pl. megértem a 4000 Ft/1,5 óra díjat is, hiszen vannak költségek... de hajat pl. csak mint 2 hónapban szokott vágatni az ember, vezetni meg minden héten legalább egyszer. A költségekről persze lehet vitatkozni.
A volt oktatóm pl. napi szinten kb. 8 ember lenyomott egymás után, és ha ebből csak 2 volt akciósan, akkoris megkeresett 24 000 Ft-ot nettóban (gondolom én, mert számlát soha nem is kaptam). Persze lehet számolgatni jobbra-balra, de nem gondolom hogy az oktatók annyira rosszul járnának ezzel a jelenlegi díjjal is (bocsánatot kérek bárkitől, ez csak a saját véleményem, lehet tévedek).
Nem vagyok az oktatók ellen, de úgy látom, hogy emellett az árazás mellett már lehetne normális oktatást tartani (amit többé-kevésbé meg is kaptam). Én csupán azt nem érzem, h az oktatók alapvetően érdekeltek lennének abban, hogy átmenjen a diákjuk. Lehet kevesebb oktatóra lenne szükség, mint amennyi van, hogy rendesen meg lehessen élni belőle a diákok száma miatt, nem tudom. Rostálni kellene. CSak a színe-javát alkalmazni. Hiszek benne, hogy ez az iskoláknak is érdeke.
Egy oktató csak azért rosszul nem oktathat, mert keveset kap vissza az iskolától, vagy mert a tanuló keveset fizet. A tanuló ugyanis erről vajmi keveset tehet. A gond ott van, hogy később már a pótórák alatt (amik nem akciósok) sem tart minőségi oktatást.
Egy ilyen jellegű szolgáltatásnál mint az autósoktatás, amin emberéletek is múlthatnak, és ami alapvetően még ráadásul egy bizalmi viszonyt is feltételez, és nem utolsósorban kemény pénzekbe kerül, igenis tessenek odafigyelni.
Elküldve: 2006. február 13. - 12:10:39
Szerinted hoyg lenne jó?
(azért azt halkan megjegyezném, ha valaki elhiszi, hogy 50 ezerből jogsija lesz, amikor mondjuk egy fodrásznál egy festés, vágás, dauer 12 ezer, egy picit elrugaszkodott a valóságtól )

Súgó