Vizsgadíj emelés
Elküldve: 2010. május 31. - 19:07:45
A felvetésedre lenne egy csomó ötletem, de mialőtt kifejteném, kérdeznék egyet.
Menniy idős az oktatód?
Elküldve: 2010. május 30. - 23:00:18
Köszönöm hogy írtál,és hogy ilyen részletesen!:-)
Hát össze szedtem magam és 3.forgalmi vizsgám végre sikerült.:-)
A vizsgabiztos mind mindig most is nagyon figyelt de úgy ült hogy középső tükörben lássam a mögöttes forgalmat(sajnos volt ellen példa is)közben az oktatómmal beszélgettek olyan dolgokról hogy néha-néha én is csatlakoztam hozzájuk.:-)
Néhány apró hibám volt,de nem sok szerencsére,gyakrabban kellett volna figyelnem a mögöttes forgalmat,index túl hosszan vagy röviden.Nagyon örültem hogy tolatva sikerült a parkolás,ráadásul nagyon gyorsan megoldottam,pontosan és hibátlanul,az oktatóm nézte meg hogy milyen távol álltam meg a járda szegélytől.
Aztán kb.15perc vezetés után egy gyalogos fő út közepén kissé átlósan ráérősen sétált,megálltam megfelelő távolságra,megvártam hogy felérjen a járdára.Még azon se húztam fel magam hogy még beszólogatott nekem,neki állt feljebb,tuti hogy bolond volt a nő,és nem részeg. Vettem pótórákat,de nem bántam meg,mert több okból is jó volt gyakorolni.:-)
Utolsó forgalmi vizsgám 43perces volt,először a szokásos napi első elindulás előtti ellenőrzés...nem voltam ideges és feszült,nem görcsöltem,na ezért is tudtam figyelni a vezetésre és a forgalomra.Úgy álltam hozzá hogy mindent megteszek,ha sikerül akkor sikerül,ha nem akkor se esek kétségbe,majd megpróbálom újra.Okmány irodába 25-én reggel mentem be,és 28-án már a kezembe is adta a postás a jogsit.:-)
Sokat kellett "dolgoznom"érte elég sok pénzembe is került,de nem bánom,megérte.:-)
Sőt így utólag bele gondolva nem baj hogy 2x sikertelen volt,az első vizsga még túl korai volt,és ha szerencsém is lett volna és sikerül,lehet hogy következő héten balesetet okozok mert figyelmetlen vagyok...
Tegnap és mai is vezettem kb.45percet városban gyér forgalomban és lakott területen kívül is,természetesen ült mellettem rutinos vezető,akinek 20éve van jogsija.Ma mondjuk megszívtam mert 5perc után úgy szakadt az eső hogy nem mostanában láttam ilyet pedig nem 20éves vagyok.Na végül is szépen nyugodtan vezettem,városban (a sz@r ut miatt is)50helyett 35-40-el mentem,majd 90-en helyett pedig 70-75-el;néhányan megelőztek de nem mindenki;és aminek picit örültem senki nem volt türelmetlen és ideges hogy miért nem megyek gyorsabban,legalábbis nem dudáltak rám nem jöttek szorosan mögöttem,nem akartak letolni az útról.Hát szoknom kell a kocsinkat mert 2x akkora mint amin tanultam 1,9dízel és hát ugye benzines pici kocsin tanultam vezetni.Hát a mai napon sokkal jobban ment mint tegnap,még nem az igaz de egyre jobban érzem az autót,de amíg nem érzem úgy ahogy kellene és nem tudom megfelelő uralni,addig egyedül nem vezetek,pláne nem forgalmasabb utakon.
Elküldve: 2010. május 24. - 22:53:59
Na szóval, ha úgy érzed válts oktatót.
Pótórát venni alapból nem kötelező, de nézd meg a szerződést, mert abban esetleg rögzítenek sikertelen vizsga utáni pótóra vételt! (csak szépen magyarul nem sikerült leírni)
Nem akarlak elkeseríteni, de tényleg pénzről szól ez az egész, csak optimális esetben a pénzedért megkapod a tisztességes oktatást. Volt tanulóm, aki azt mondta, hogy ma nem érezte jól magát nálam, én meg felvilágosítottam, hogy nem is azért fizetett, hogy szórakoztassam...
Ez a gyakorlati képzés nem mindig sima ügy, de ha nem tudod a dolgokat tényleg megbeszélni az oktatóddal, akkor tényleg válts oktatót.
Ja igen! A sikertelen vizsga mindig okkal sikertelen. Nem mindig az oktató tehet róla, hogy éppen a vizsgán stresszes a tanuló és rontja el a dolgokat. Ha nem stresszes a vizsgázó és elszúrja a vizsgát, vagy nem volt szerencséje, vagy nem tud még valamit. Ha a stressz miatt szúrja el, akkor vagy túl nyugodt volt az oktatója, vagy nincs elég önbizalma.
A lényeg az, hogy ugyan nem kötelező órát venni, de ha a két vizsga között eltelik 1-2 hét, és addig nem vezet a páciens, az vizsga előtt sok.
Sokan azért nem akarnak órát venni, mert nincs rá lóvé, de végig kell gondolni, hogy miért nem sikerült az előző vizsga, és azt, hogy mennyi kihagyás van a következö vizsgáig.
Ja! Még azt szerettem volna neked mondani -mivel vizsgabiztos is vagyok- volt már olyan sikertelen vizsga, hogy az oktató azt mondta, hogy ő tanította így azt a bizonyos dolgot, és nekem kellett elmondanom az oktatónak, hogy nem így kellett volna tanítani... (max.35 Km/óra sebességgel mentünk végig, teljesen indokolatlanul)
Elküldve: 2010. április 20. - 21:07:05
Főleg oktatóktól kérdezem a következőket:
Forgalmi vizsga előtti pillanatokban miért idegesebb az oktató mint a tanuló????
Amikor pedig utólag megkérdeztem tőle akkor tagadta,mint ahogy sok minden mást is.:-(((
Amikor azt láttam hogy ideges,feszültebb lettem,arról nem beszélve hogy én és több volt tanulója észre vettük hogy tart a vb.-től,mintha neki kellene vizsgázni.
Sikertelen forgalmi vizsga után kell kötelezően vezetésből órákat venni az oktatónál?
Mivel nem először nyers és lekezelő volt velem,és úgy érzem hogy csak a pénzről szól az egész...
Gyakran türelmetlen,triplán lecsesz mindenért,amikor pedig megpróbálom vele megbeszélni a dolgokat-normális hangnemben-egyszerre támadásnak veszi,megsértődik,és elkezd másról beszélni.Türelmes ember vagyok,de egy idő után besokallok.
Többször panaszkodott nekem az oktatóm hogy az elmúlt egy évben több tanulója megbukott forgalmi vizsgán,és a következő vizsgáig nem vettek plusz órákat....aztán sikerült végül is mindeninek másodszorra vagy harmadszorra a vizsga.
Nagyon elegem van,kezdek arra felé hajlani hogy oktatót váltok.Elméleti rész nagyon jól letudja/letudta adni,sikerült is mindegyik elsőre,de ez a forgalmi..
Na meg az szerintetek normális ha az oktatóm egyik tanulója másodszorra is sikertelen forgalmi vizsgát tesz akkor az iskola vezetője mindig elbeszélget az oktatómmal.
Állítólag arra kíváncsi az iskola vezető
hogy a tanulót felkészítette-e normálisan a vizsgára...
Ja és beakarják vezetni azt a sulinál hogy a tanulók előre fizessenek be mindig 10óra vezetést,és csak utána vezethetnek,ill.vezethetik le azt a 10órát.
Hát azért mert hogy sok a kintlévősége az iskolának.
Megjegyzem 3500.- egy óra,35ezer a kresz elmélet,10ezer az elsősegély.
Elküldve: 2010. április 20. - 21:06:48
Megosztom a saját kis történetemet veletek.
Sajnos már 2x sikertelen volt a forgalmi vizsgám,az én hibámból elismerem.
Először az elsőbbséget nem adtam meg egy védett úton jobbról érkező gépkocsinak;
előtte sajnos egy lefulladás miatt ideges lettem.
Másodszor pedig egy párhuzamos közlekedésre alkalmas fő úton balra kellet volna kanyarodnom úgy hogy a külső sávból besorolok a belső sávba.Sajnos nem így tettem,úgy kb.50méterem volt a sáv váltásra de sajnos folyamatosan jöttek a belső sávban hiába indexeltem nem engedett be senki amikor pedig elfogytak akkor gyorsan bekanyarodtam balra de ugye rossz sávból.
Mondta hogy a vizsgabiztos hogy meg kellett volna állnom időben,majd sávot váltani és úgy bekanyarodni.
Hát ez az utóbbi hiba kb.40perc vezetés után volt,már csak parkolnom kellett volna.:-(
Előtte volt 3kisebb hibám,amik nem buktató hibák.
Utólag mondta az oktatóm hogy a rossz sávból való kanyarodás miatt nem kellett volna megbuktatnia.
Ti ezt értitek hogy ezt miért mondta?
Szerintem jogosan buktatott meg a vizsgabiztos.
Amikor már tudtuk hogy sikertelen lett a vizsga még utána egy dupla helyre parkolnom kellett,ami szerintem jól sikerült(pedig sokak szerint ez a nehezebb parkolás)még belém kötött a vizsgabiztos hogy miért nem megyek közelebb a járda szegélyhez,megjegyzem ugyanúgy álltam be mint máskor,és soha nem szólt az oktató....
Úgymond nem lógtam rá az útra,még beljebb álltam meg mint az előttem ás mögöttem parkoló autók.
Tehát nem elég hogy a sikertelen vizsga miatt le voltam törve,még csesztetett is a vizsgabiztos.
Hivatalosan vezettem eddig a rutinnal együtt 50órát,és az oktatómnál nem hivatalosan kb.30-35órát.
Hát kb.260ezernél tartok és örülök ha 300ezerből megúszom az egészet.:-(
Sajnos ma még feszültebb voltam mint az első forgalmi vizsgán,mondjuk ez egy másik történet hogy miért.....
Többen ültek már mögöttem-amikor az oktatómmal vezettem-akik már 15-20éve vezetnek,és mindenki szerint tudok már vezetni,csak egyszerűen nem oldódik a feszültség bennem amikor vizsgázok.
Mindenki véleménye érdekel,akár pozitív akár negatív.
Tanuljunk egymás hibáiból.:-)
Elküldve: 2010. március 30. - 18:44:45
Ami a kor előrehaladtávak valóban gyengülnek a motorikus képességek, de könyörgöm, 20 éves vagy,és a hiedelmekkel ellentétben még növésben vagy! 3x-en túl esetleg ezjátszhat, de addig semmi esetre.
Felesleges mérgesnek lenned magadra. Egszerű hiba volt, és kész. AH szívod magad rajta, csak begörcsölsz legközelebb. Erre szoktam mondani a tanulóimnak, hogy aha nem sikerül, nem adják el rabszolgának. Vizsga, mint a többi, nem több. Csak kb. ezzel a vizsgával szerzett jogosítást használod leginkább.
Elküldve: 2010. március 29. - 10:52:59
"Tanítsd meg valamennyire a gyereket vezetni, mindegy, hogy, csak menjen át a vizsgán. Utána majd én megtanítom..."
Már kapta is az apuka a következő tanfolyam kezdésének az időpontját.
Elküldve: 2010. február 12. - 18:43:23
Tanulóként írok ide,szerintem mindenki számára tanulságos lesz a következő történet:
Sajnos van olyan oktató(k) akik forgalmi vizsga előtti pillanatban még majdnem hogy jobban megijed a vizsgabiztostól mit a tanuló.
Az Én oktatómat ma délelőtt kiverte a víz amikor meglátta hogy ki lesz a vizsgabiztos,mondta hogy a megye legszigorúbb vb.-a....erre én is ideges lettem,nem is kicsit.
Pedig utólag kiderült hogy emberből van a vb.is és nem olyan "harapós" minta ahogy az oktatóm elő adta.
A vizsga végén(amikor már félre állított)elég jól elbeszélgettem a vb.-al,mondta hogy még 10 percet vezettem volna nagy hiba nélkül akkor sikeres lett volna a vizsga.
Utólag persze mondta az oktató hogy azért igazságos isa vb.,ezt mondhatta volna vizsga kezdés előtt is.
Hibámból sikertelen lett a forgalmi vizsga,jogosan állított félre a vb.Idegességemben(kicsit remegett a lábam)2x lefullasztottam a kocsit amit az előző hetekben soha nem tettem,(megjegyzem 1,1-es benzines)és volt pár olyan kis hibám amit szintén nem szoktam csinálni....
Ideges voltam,ezért kapkodtam,30 perc vezetés után későn vettem észre a jobbról érkező autót a védett úton,egy másik útról úgy kanyarodott ki és elég gyorsan is jött,fékeztem(nem satu fék volt,ép hogy elindultam)de velem egy időben az oktató is.
Tanulságos volt számomra a mai vizsga,legközelebb kevésbé leszek ideges(már tudom hogy mi vár rám)
különben alapjában nyugodt és türelmes ember vagyok.
Az oktató mellett soha nem voltam ideges,akkor se ha egy másik tanuló ült mögöttem vagy 20éve vezető család tagom...
Különben mérges vagyok magamra hogy ilyet hibáztam,mert tudom(mások is mondták)hogy elég jól megy(tanulóként)a vezetés,de majd legközelebb sikeres vizsgát teszek.:-)
Ja különben összesen 60 órát vezettem eddig(hivatalosan 40-et)nem 20éves vagyok,nagy igazság hogy mindnél idősebb valaki annál nehezebb megtanulni vezetni.
Elküldve: 2010. január 22. - 22:49:36
Elküldve: 2010. január 22. - 08:02:19
Milyen jogalkotók!? Ki a bánat hozza a szabályokat szerinted?
Szerinted a tolatóradaros botrány mi volt!!??
Ha nagyon sarkítani akarom a dolgot, akkor azt kell mondanom, hog y atolatóradar letiltásával, a szűklátókörűségükkel közvetlenül veszélyeztették a közlekedés biztonságát! Miért fájt nekik!? Leszarom, hogy 2 iskola összeveszett. 30 óra alatt nem lehet megérezni, hogy hol a kocsi hátulja.
A másik a biztonsági öv. Kérdezttek, err emondtuk, hogy nem akarjuk bekapcsolnai, erre tessék! Be kell.
Akkor? Szegények!
Egyetemre a szakoktató képzést. Gratulálok. Nem inkább buszosokat, taxisokat, kamionokat kelle csábítani, akik tudják, és érzik, hogy miként működik a közlekedés? ezek az emberek nem fognak vagy tán nem is tudnak egy zsák pénzt kifizetni. ez lenne ea megoldás, vagy, esetleg az , hogy megkérdezik azokat, akik az utakon élnek?
Nem lázítani akarok, de azért ne sajnáljunk valakit azért, mert nem ért ahhoz, amit csinál!
Szakokatatói továbbképzés, vezetési gyakorlata MOPEDEN! Kinek a hülye ötlete volt!? Nem, jobb oldalról, mint az előző, aminek értelme is volt, mert az ember a forgalomban is onnan dirigálja a tanulót, és onnan korrigál, nem mopeden, na gratulálok...szegények...azért nem siratom meg őket, mert a könnyeimtől nem látnám az utat.
Elküldve: 2010. január 20. - 22:42:23
Elküldve: 2010. január 20. - 17:00:38
Van olyan ismerősöm, aki sok évtizet oktatás után inkább keresett másik állást, de a lelkét nem adta el.
Ez azért szomorú, mert a szakmai szervezeteink finoman szólva nem látják a lényeget, és azokra sem hallgatnak, akik naponta ebben élnek, és tudják mi a helyzet.
Kicsit úgy érzem, mint amikor a szomszédjától kér tanácsot a gazda, hogy betegek a libái, mit tegyen? Az meg addig-addig ad tanácsot míg a szomszéd összes libája kimúlik. Amikor az ezt közli vele, a válasz: _ pedig még anny jó ötletem lett volna. No, szerintem kicsit ilyen a mi felügyeletünk is. Sok ötlet, de senki semmiért nem felelős.
Elküldve: 2010. január 20. - 17:00:29
Van olyan ismerősöm, aki sok évtizet oktatás után inkább keresett másik állást, de a lelkét nem adta el.
Ez azért szomorú, mert a szakmai szervezeteink finoman szólva nem látják a lényeget, és azokra sem hallgatnak, akik naponta ebben élnek, és tudják mi a helyzet.
Kicsit úgy érzem, mint amikor a szomszédjától kér tanácsot a gazda, hogy betegek a libái, mit tegyen? Az meg addig-addig ad tanácsot míg a szomszéd összes libája kimúlik. Amikor az ezt közli vele, a válasz: _ pedig még anny jó ötletem lett volna. No, szerintem kicsit ilyen a mi felügyeletünk is. Sok ötlet, de senki semmiért nem felelős.
Elküldve: 2010. január 19. - 21:03:00
Elküldve: 2010. január 19. - 19:44:51
Gondoljátok el, 4 vagy 5 éve nem volt vizsgadijemelés, a hirdetésekben azt látom, hogy tandijemelés sem, ugyanakkor az autónk is, a benzin (gázolaj is), a szervíz is, és a szakmán kívüli költségekről ne is beszéljünk. (Ki emlékszik, mennyi volt 5 éve 1 kg. kenyér?)
Persze azzal maximálisan egyetértek hogy ez így egyszerre sok, de ha évente a sokat emlegetett infláció mértékével emelkedett volna a vizsgadij, lassan akkor is itt tartanánk.
És mégegy, mai tapasztalat: azt mondta a tanulóm, hogy inkább a vizsga előtt vezet még 4 órát pluszban, mert az még mindíg olcsóbb, mint megbukni.
Elküldve: 2010. január 16. - 16:51:50
Elküldve: 2010. január 10. - 12:13:15
Elküldve: 2010. január 07. - 11:18:36
HA már ilyan okosan kigondolták a vigygadíjakat, esetleg mostmár kicsit a közlekedésbiztonsággal is kéne törődni, legalább néha, csak egy kicsit, mondjuk kávészünetben, és péé csak egy hangyányit kihagyni a politikát, meg a mindenféle érdekeket...
CSörrrr....felébredtem, leráztama kezem... sose lesz ilyen, sírhatnékom van. Mást nem tehetek, tanítom a srácaim, meg a haverjaikat, és próbálom a többi szülőt is erre rábeszélni.

Súgó