Mostanában sok szakmai fórumot olvasgatok a témában. Az a meglátásom, hogy kevesen ismerik az e-learning lehetőségeit, de ennek ellenére nyilatkoznak róla. Örülök, hogy olyan oktató szólt előttem, aki már régóta látogatója lapomnak, és ő legalább "elvan" a számítógéppel! Rengeteg oktatónak a technika egy kicsit magas....
Már egy fél éve tanulom az e-learninget, mert meggyőződésem, hogy ez lesz a jövő útja, tehát van rálátásom az egész rendszerre...
Egy biztos, ha "bejön", akkor kevesebb elméleti előadóra lesz szükség, de ebben a rendszerben a kurzusra beiratkozott hallgatókhoz hozzá kell rendelni a tanárt, akit a hallgatók mindenféle kérdésekkel "zaklathatnak".
Az anyagot az emberek itt bemagolni nem tudják, hiszen a tanagyagban vannak elvégzendő tevékenységek, a kurzushoz rendelt tanár készít témazáró teszteket, és a tanagyagba bele lehet integrálni képeket, filmeket, animációkat és programrészeket, melyek segítik a tanagyag megértését. A rendszerben "tanagyagkészítő tanár" jogosultságot is oszthat a rendszergazda azoknak, akik tanítani is tudnak, meg a gép sincs tőlük távol.
A személyes példamutatás tényleg szép dolog, de hány jó, és hány rossz tanárral találkoztál életed során? Szerintem 1 jó és legalább vagy öt rossz..
Ha valakinek a rossz jut, akkor milyen példát fog látni?
Az esélyegyenlőséget a tanulóknak ez a módszer teremti meg leginkább. (Arról nem is beszélek, hogy csak akkor lehet személyes példamutatás, ha a tanuló tényleg ott is van, nem csak a napló szerint!)
Felnőttképzésben már nem lehet elvárni, hogy mindenki vegyen szabadságot, vagy hagyja ott a beteg gyerekét mert kötelező ott ülni a tanfolyamon!
Egy biztos, akik ezt kitalálták, nem ilyen indíttatásból akarják bevezettetni, hanem pénzért.
Ja igen! A vizsga előtt egy nappal nem tudja "mint az állat" megtanulni, mert a tananyag a rendszerben ütemezve van, be lehet állítani, hogy melyik anyagrész mikor, és meddig elérhető, és ha nem teljesíti a tanuló azt, vagy az ahhoz tartozó tesztet, akkor nem is léphet tovább.
Mindenki a saját ütemében, a saját időbeosztása szerint sajátítja el a szükséges tananyagot.
Én értem a tiltakozást a rendszer ellen, de tessék utánaolvasni mindenféle pedagógiai tanulmányokban, hogy ez a lehető legfejlettebb oktatási formák egyike. -és ezt nem azok írták akik ez az egészet kitalálták-
Mostanában szinte kötelességemnek érzem, hogy az oktatói továbbképzéseken a rendszer alapjait előadás formájában elmondjam, rengeteget kérdeznek az oktatók, de mindig azzal szoktam zárni a mondandómat, hogy lehet ez ellen tiltakozni, meg kampányolni, de úgyis benne fog valamilyen formába maradni, és egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni, ezért a tiltakozás mellett készüljünk is rá, tanuljuk már most az e-learninget.
Akit érdekel látogasson el a
http://www.turbocsiga.hu/e-kresz oldalamra, ami már egy működő e-learning portál, regisztráljon, lépjen be, nézze meg a teszt kurzusokat, vagy ha akar töltsön tesztet a szakoktatói/iskolavezetői kérdésekből.