Startlap fórum:: elsőbbség és előzés szabályainak megsértése - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

elsőbbség és előzés szabályainak megsértése

#1

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2009. április 04. - 17:48:37

Tisztelt hozzáértők!
Ma az történt velem, hogy éppen beérve egy településre jött mögöttem (mikor észrevettem, még a a mögöttem haladó jármű mögött)egy mentőautó, ami nem szirénázott, és nem villogott, kétszer is rápillantottam. Nem mostanában tanultam a kreszt, de én úgy emlékszem, hogy ha nem villog és nem szirénázik, ugyanolyan résztvevője a közlekedésnek, mint bármely más jármű. Ha jelzésekkel jön, mindig elengedem, illetve utat engedek, de most úgy véltem, nem kell. Aztán egyszerre mögöttem volt, de már akkor sem tudtam volna elengedni, ha akarom, mert közben odaértem a települések elejére lassítónak elhelyezett kis kanyarhoz. Ezen túljutva rögtön megelőzött, és csúfondárosan beintett, és gúnyosan azt mutatta, megtapsolja a "produkciómat". Nagyon bánt a dolog, mert az a fajta vagyok, aki hisz a kreszben, igyekszem minél inkább betartani. Szóval, kérem, aki tudja, magyarázza el nekem, mit vétettem.
Üdv,
agiori
0

#2

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2008. február 02. - 18:52:16

Tisztelt 'vétkes'!

Az általad leírt tényállás alapján nem igazán csak téged terhelhet (csak) a felelősség. A megkülönböztető jelzéseit (sziréna, kéklámpa) használó gépkocsi vezetőjét kötelezi a 'kresz' szabály arra, hogy csak akkor haladhat tovább a kereszteződésben - amennyiben tilos jelzésen szükséges be-ill. tovább haladnia-, ha meggyőződött arról, hogy elsőbbségét biztosították, megadták. Ha a kereszteződéshez érkezésed során a melletted balról lévő forgalmi sávban nagyobb méretű járművek közlekedtek, akkor azok objektív takaróhatást jelenthettek számodra, de a balról érkező tűzoltóautó vezetőjének is. Nem tudok olyan Kresz szabályról, amely abban az esetben, ha a mellettem lévő sávban, zöld jelzésnél, nem haladnak a járművek, nekem is lassítanom-, vagy megállnom kellene. Az más kérdés, hogy ha egy kialakult forgalmi helyzetben közlekedem, akkor illik tájékozódnom' hogy milyen okból nem halad a mellettem lévő sávban a forgalom, műszaki hiba, baleset, esetleg a keresztező úton érkező mentő-, tűzoltó vagy rendőrt autó miatt? Ezt elvárható a járművezetőktől a közlekedésbiztonság miatt, de nem szankcionálható, ennek elmaradása. Akkor lehetsz felelős Te is az említett esetben, ha önhibádból nem vettél tudomást (figyelmetlenségől nem vetted észre, nem hallottad, nem láttad) a megkülönböztető hang-és fényjelzéssel közeledő járműről. Ennek megállapítása a rendőrság feladata lett volna. Azt azonban megjegyzem, hogy a felelősség korrekt megállapításához ismerni kellene a teljes rendőrségi anyagot, mert hallgattassék meg a másik fél is.
0

#3

  • Csoport: Guests

Elküldve: 2007. január 02. - 10:47:00

sziaszatok!
véleményeteket szeretném kérni alábbi ügyben:
nemrégiben karamboloztam egy tűzoltó autóval
szabályosan haladtam át egy kereszteződés telezöld jelzésén, balról piroson át érkezve egy tűzöltóautóval talákoztam, aki használta a megkülönböztető jelzését
az autót nem láthattam, mert balra nekem zárt teherautók voltak
a rendőrségi határozat szerint (bár szabályosan közlekedtem) én vagyok a vétkes, mivel "fel kellett volna tűnnie annak a ténynek, hogy balra tőlem megálltak az autók a zöld jelzés ellenére"
rám vonatkozó KRESZ szabály: 42$ 1. bek.
tűzoltóra: 49$ 2. bek.
előre is köszi!
0

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó