Startlap fórum:: Hangfal építés - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
 • 7 Oldal +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Hangfal építés

#41

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. április 01. - 16:48:54

Hello!

Van egy kérdésem!Mégpedig az hogy a DENON sztereo erősítőmön a "variable loudness" feliratú poti pontosan mire való!?? Az egyik végállásánál van a "FLAT" felirat,gondolom ez a lineáris átvitel,nem!?

Köszönöm!
Üdv: Kuldersz
0

#42

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 23. - 20:05:18

Szivesen.

Üdv: DDL
0

#43

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 23. - 17:03:15

Ja! Még mindíg a papírnak egy! Persze ezt lehet kevés meghallgatott doboz mondatja velem. :)
0

#44

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 23. - 17:01:55

Hello DDL!

Köszi szépen az ICt, nővérke nemsoká jön haza és nálam lesz! Nade milyen csudaságot mesélt ám... :)
Az a doboz amit látott...
Ejj, hogy én nem láthattam! Le volt hülve teljesen! Persze pozitív értelemben! :)
Köszi mégegyszer!

Üdv:eme
0

#45

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 23. - 07:24:55

Emberek mi ez az előitélet?! :-)

Még egy szavazat a papír mellett.
Meg a műanyag mellett.
Meg az AlTi mellett.

Üdv: DDL
0

#46

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 22. - 22:18:43

Sziasztok!

Nos az történt, hogy sokáig egy AR Statuson hallgattam zenét és szerettem a hangját! Ez papír membrános és selyemdóm elegy volt. Hallottam jobbat is de hozzám mégis közel állt az a világ amit megidézett a hangja.
Egy kedves kis barátném viszont a formás kis popsijával lelökte az állványról, minek következtében a sarka sérült a doboznak, és sírógörcs kerülgetett. Eladtam mert valahogy bosszant és irritál ha egy dolog sérült....
Nem tudtam másik újat venni mert a gyártó kivonult a piacról hazánkban. Viszont az AR-nek volt egy high end szériája is és abból az utólsót sikerült megvennem budapesten...
Mondtak erről sokan jót, magam is csak jókat állíthatok, mert végtelenül precíz a hangja, hihetetlenül részletes, meg a fizikát is néha kérdőre vonja mmonitordoboz létére....
Viszont valami hiányzik belőle, nem tesz hozzá semmit és nem is vesz el a hangképből, olyan műszer jellegű a hangja...
Ezt nem tudom mire vélni már lassan egy éves hallgatózás után.
Előző dobozomhoz képest egy nagyságrenddel drágább , talán kidolgozottabb is , súlyra háromszor akkora, pedig méretben kicsi a külömbség. Nagyon mélyre megy és nagyon magasra. De valami hiányzik! A kistestvére kellemesebb társ volt hajdanán a zene hallgatásban.
Ezért kérdeztem véleményeteket. Már nem vagyok technicista! :)

Üdv:eme
0

#47

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 21. - 19:44:10

Hi eme!
Én is osztom PPi véleményét -meg a Tiedet is- miszerint a papírmembránnak van a "legszebb hangja"! Szerintem ez is ízlés kérdése...van akinek az tetszik ha már fáj a "magas"!!? Na,nekik szerintem tökéketesen mindegy,hogy miből van a membrán! ;-)
A fémből(aluminium) készült memebránok eddig nem nyerték meg a tetszésemet(hallásomat)maximum jól néznek ki,de ez elég kevés!
Viszont a kevláros membránok (Pl. Wharefedale 8.3 ill. 8.4) egészen tetszetősek,szépen tisztán szólnak,nem bántó a középhang(legalább van)!
Én inkább az autóhifi terén vagyok otthon,már nagyon sok installációt csináltam,hallottam de ott is a papírmembrán a legjobb(az ÉN fülemnek...)!Pl. a polopropilén membrános Rockford Fosgate FNQ szettje (2-utas,inverz dóm,160 eFt) meg sem közelíti a Rainbow CS 365 (3-utas,selyem dóm.107 eFt)természetesen papírmembrános szettjét!Érdekes de ez van...!

Én tuti,hogy maradok a papírnál mind otthoni,mind autihifinél!

Üdv: Kuldersz
0

#48

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 19. - 16:08:55

Hello eme!
Az alu membrán nem jött be nekem, az egyik Hi-end shown a Visaton hangszórókból egyébként gyönyörűen megépített doboz úgy szólt, hogy miután kijöttem a teremből percekig valami fémes ízt éreztem a számban. Eddig a jól bevált papír tűnik a legjobbnak. Szerintem azért gyúrnak mindenféle egyéb anyagra, mert a különlegesebb anyagból és eljárással készült cuccokra könnyebb ráragasztani valami misztifikus blablát, ami eladhatóbbá teszi a terméket.
Üdv:PPi
0

#49

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 19. - 14:56:30

Tehát a kérdésem célja , hogy ti, akinek van határozott véleménye a különböző anyagokról az írja le tapasztalatát!
Nekem ez idáig a papír membrán tünt a leg hallgathatóbbnak.
Létezhet, hogy a legjobb anyag ez? csak mondjuk drága előállítani ezért gyúrnak kézbentarthatóbb technológiákra.?

Üdv:eme
0

#50

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 18. - 21:24:18

Üdv mkinek!

Mi a véleményetek a különböző membránanyagokról? Az alumembrán mint mély-közép sugárzó? Persze a 60 ezres kategóriára gondoltam? Mi a véleményetek erről az anyagról? Nem építeni szeretnék belőle csak gondolkodom vajon tényleg készíthető ezzel jó hangszóró?

Üdv:eme
0

#51

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 13. - 08:23:33

Hello Kuldersz!
Itt Sopronban sem rózsás a helyzet ilyen szempontból, max annyi lehetőségem van, ha nagyon égető valami, Bécsbe kell ugrani a Conrad electronic-hoz, ott szinte bármi beszerezhető igaz elég húzós áron.
A 22uF-os meg a nagyobb kondikat össze lehet rakni több db-ból. A Ham-bazárban vannak olajpapír kondik, azok között gyakoribb a nagyobb kapacitású. Ha végképp nem boldogulsz, beletúrok a fiókjaimba, (úgy emlékszem) van pár db 47uF/250V MKT téglám.
Az induktivitásokat megtekerem ha nagy az alkotási kedvem, vagy a már említett Conrád-nál szoktam beszerezni.
Van még Ausztriában az Audioaktív (neten is)ott egész ezoterikus dolgok pl:szalagból tekert induktivitások is vannak High-end áron.
Üdv:PPi
0

#52

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 12. - 18:53:25

Hi PPi!
Köszönöm,már találtam is...
Megvannak a TVM-ek is,átalakított Somogyi váltóval szólnak (egyenlőre)...hát a Somogyis hangszóróknál lényegesen szebb a hangjuk,viszont - ahogy Te is mondtad - a közép valóban "harsány" egy kicsit,de szerintem elmegy!:-) Nyilván a Vifa lesz a következö lépés,nyilván ott is lesz akkora különbség,mint a Somogyi meg a TVM között!?

Nem tudom Te merre laksz,de itt Szegeden egyszrüen NEM lehet pl. 22 mF,meg 47 mF -os MKT-MKP kondit kapni!Induktivitást meg végképp...
Bp-en a Bajcsy Zs-in (TVM) saját bevallásuk szerint tartanak ilyeneket,más lehetöséget tudnál mondani?

Üdv: Kuldersz
0

#53

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 10. - 21:10:44

Hello Kuldersz!
A bitumen tekercsben (10m x 1m) kapható minden tüzépen, még a METRO-ban is láttam.
A keresőbe beírod hogy Proac, biztos kidob pár használható linket, de itt a fórumon is volt szó róla (címmel) a 220-230 között.
Üdv PPi
0

#54

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 10. - 19:52:26

Hi PPi!
Találtam progit a 3 utas 6dB/okt. váltó méretezésére!Ez is megoldódott!
Viszont...Somogyi váltóm,ami a mostani dobozomban van,hát elég jelentös változáson,javuláson esett által!Érzékenységre ugyanolyan sugárzók vannak benne mint a TVM-ek,tehát a magasat és a közepet vissza kellett (volna)fogni,már a készítésénél...na ez valahogy elmaradt!!! :-) Volt benne 3 db ellenállás de mind sorosan volt kötve!! (???) Én meg(ahogy javalottad,beleraktam helyettük a soros 4 Ohm-ot meg a Rp 8 Ohm-ot...sokkal jobb lett!Így utólag nagyon kiabált a közép is meg a magas is,de így már türhető!Hát ennyit az "univerzális" váltóról!
Más...
A homokolt doboz elö- és hátlapját bitumenes lappal csillapítanám...HOL tudok én ilyet venni Szegeden?Tüzépen?
Proac váltóját milyen címen tudom megnézni?

Kösz!
Üdv: Kuldersz
0

#55

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 08. - 17:47:35

Hello Kuldersz!
Én jobban kedvelem a 6dB-es váltókat, de hogy te melyikkel járnál jobban az akkor derül ki, ha megépíted mindegyiket és hallgatás után körvonalazódik, hogy melyik áll közelebb a füledhez. Ha van rá módod több erősítőn is végezz próbát (félvezetős, csöves, visszacsatolásos v. visszacsat.nélküli).
A háromutas(6dB) számolása úgy történik, hogy a középhangszóró induktivitását a felső keresztezési frekire számolod, a kondenzátort pedig az alsóra. Az induktivitást és a kondenzátort sorba kötöd a hangszóróval. Amennyiben csöves erősítőt használsz,(vagy hídkapcsolású félvezetőst) célszerű szimmetrikus váltót készíteni, mert a kimenőtrafó szimmetrikus eszköz, a hangszóró pedig szimmetrikus terhelés.
Üdv:PPi
0

#56

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 08. - 15:19:50

Hello PPi!
Aha,így már értem...lehát se így se úgy,de inkább fordított! :-)
Írtad nekem,hogy jobban járnék a 6dB/okt váltóval!Viszont ezt 3 utas doboznál is lehet alkalmazni?Van pár programom ahol lehet váltót modellezni,de csak 2 utas kivetelben...
Hogy tudnám méretezni a váltót?Jó kérdés???! :-)
A csatlakozót meg belülről lefedem egy MDF lappal,akkor már nem rezonál...remélem!

Üdv: Kuldersz
0

#57

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 08. - 08:47:17

Hello Kuldersz!
A 12dB-es váltók 0 és 180° között tolják el a fázist a működési tartományukban. Így mindegy,hogy hogy kötöd be, mindig lesz olyan freki, ahol ellenkező ill. eltolt fázisban fog szólni. A fordított polaritású bekötést azért favorizálják, mert abban az esetben kisebb a csoportfutásidő-torzítása.( a 6dB-es váltónak se fázistolása, se futásidő-torzítása nincs)A 12dB-es váltóval készült dobozok ennek ellenére persze tudnak szépen is szólni, de precízen megépített hangszórók és váltó kell hozzá, esetleg futásidő korrekcióval.Nézd meg egy Proac váltóját.
Ha ennyire komoly dobozt építessz a hangszóróidnak, a gyári műanyag csatlakozótáblákat hanyagold, mert a műanyag miatt rezonál, belezenél ahova nem kéne.
Üdv:PPi
0

#58

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 07. - 20:57:00

Hello PPi!
Ezt a szendvicses megoldást alkalmazni fogom mind az előlapon,mind a hátlapon,bár méretre(mélységre)így is elég nagy lesz,lehet hogy akkor már inkább a homokolt megoldást választom,az mégiscsak jobb...!
Írtad,hogy:"Na most azon az egy frekin jó lesz a fázis(fordított polaritású bekötésnél), de egy oktávval lejjebb vagy följebb már nem."
Ez mit jelent pontosan? Akkor jó a fordított bekötés avagy mégsem...?Mit értessz az alatt,hogy "azon az egy frekvencián lesz jó a fázis"?


Üdv:Kuldersz
0

#59

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 04. - 20:21:32

Hello Kuldersz!
Igen létezhet, épp a magasabb rendű váltók fázisproblémája miatt. A frekitartomány közepe táján majdnem akkora a fázistolás mint egy fázisváltó. Na most azon az egy frekin jó lesz a fázis(fordított polaritású bekötésnél), de egy oktávval lejjebb vagy följebb már nem. A Somogyi váltó még nem volt a kezeim között.
A bitumenes dobozt ne írd le teljesen, főleg ha az anyagokat is kombinálod: 20mm MDF 8mmOSB 5mm bitumen 4mm rétegelt lemez. Ha az előlapot nem homokolod, az egy vastagabb anyag helyett inkább a különböző anyagú és vastagságú szendvicset használd. A mélyhang nem adja magát ilyen egyszerűen, vagy kicsi az érzékenység, vagy drága hangszóró kell. Hallottam a kettő kombinációjáról is:-))
Üdv:PPi
0

#60

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 04. - 17:42:32

Ilyen dobozt magam is építettem még legénykoromban! :-)
Akkoriban egy vidi dobozt építettün át ilyennek. A driverek maradtak csak. Ezeket pakoltuk bele egy nettó 40 literes zárt dobozba, aminek falai 19es mdf lapból voltak és a két réteg mdf között volt 19 milis tér, ezt töltöttük fel száraz homokkal! A doboznak 5 oldalát vette körül a homok, a frontoldal az dupla mdf volt.
Hát valóban óriási volt a változás meg a súly is lazán 50-60 kiló bár nem mértem meg! Piszok nehéz az tény!!
A hang akkorát változott, hogy arra jöttünk rá, hogy a vidi hangszórók már kevesek...
Vagyis amiért mégsem tetszett az már nem a doboz saját hangjából, rezonanciájábol stb fakadt...
Szóval sztem érdemes vele tökölni! A bitumenes dolgot nem ismerem..

Üdv:eme
0

 • 7 Oldal +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó