Startlap fórum:: Hangfal építés - Startlap fórum:

Ugrás a tartalomhoz

Tovább a Startlapra! Startapp mobilon Startlap a Facebookon
 • 7 Oldal +
 • « Első
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Hangfal építés

#61

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 04. - 17:40:10

Ja még egy kérdés:nem tudom volt e már a kezedben Somogyi 3 utas váltó(HV 328),de olyat hallottam,hogy a középsugárzót fordított polaritással kell bekötni! Létezhet ez???

Üdv: Kuldersz
0

#62

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 04. - 17:23:41

Hello PPi!
A doboz 1 méter magas,23,8 cm széles és 37 cm mély lesz,(külső méretek)így jön ki az 53 liter!
Csak a két oldalfal lenne dupla,belül 1 cm MDF,aztán homok és a külső fal 19 mm MDF!Minél kisebb alapterület kell,mert nam nagyon fér el!
A Vifa közép meg a jövő zenéje,kicsit drága! :-)

Én azt hittem hogy a mély hangoknál lesz szerepe a homoknak...

Üdv: Kuldersz
0

#63

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 04. - 08:45:16

Hello Kuldersz!
A 2cm szerintem elég, bár attól függ, mekkora dobozt építesz. A miénk netto 80l. és így is több mint 120 kg lett hangszórók nélkül. Minden oldala duplafalu. 2 x 20mm MDF furnérozva, + 20mm homok. A két MDF közé 20x20 cm-es hálóban 3cm-es korongokat ragasztottunk, nehogy a homok széttolja a paneleket. Nem a mélyhangokban, hanem mélyközéptől felfele egy más világ. Ekkora munka szerintem megérdemelne egy Wifa közepet, de a TVM-et bármikor kicserélheted, bármelyik 13cm Wifa beépíthető a helyére mindenféle külsérelmi nyom nélkül.
Üdv:PPi
0

#64

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 03. - 22:39:10

Hi PPi!
Komolyan ekkora lenne a különbség!? Beleviszel a "rosszba"!!! :-) Most ilyet fogok építeni,ha ennyire jó! De csak egy darab 188-03-as TVM mély lenne a dobozokban,ilyen "kis" mélysugárzónál is jelentős lenne a különbség?
És hogyan oldottátok meg a dobozt,minden oldalfala dupla volt?
Ha 2 cm homok kerül a falak közé az is elég?

Üdv: Kuldersz
0

#65

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 03. - 20:10:51

Hello Kuldersz!
Oriási külömbség van egy homokolt doboz és a hagyományos között. Egy jó barátommal már csináltunk olyat, de a megépítése nem egy sétagalopp.Döbbenetes tömegekre kell felkészülnöd, és a doboz építés közben a nagy tömeg miatt a mozgatáskor-forgatáskor igen sérülékeny.
Egy másik megoldásnál majdnem, hangsúlyozom hogy csak majdnem hasonló eredmény érhető el, ez pedig a bitumenezés. A doboz összeállítása előtt a belső oldalára 5mm vastag bitumenlemezt (építési szigetelőanyag, 1mX10m tekercsben kapható) kell ragasztani. Az illeszkedő éleknél nyugodtan hagyhatsz 1-1 cm-t a könnyebb munka érdekében. A bitumenre pedig 4mm-es rétegelt lemezt kell szintén ragasztani. Ha egy ilyen háromrétegű táblát megkopogtatsz, teljesen döglött hangja van, de nem úgy a doboznak:-) A bitumenes trükk a müa. reflexcsövön is segít, a csőnek a külső palástjára ragasztva. A cső belső palástjára vékony filcréteget ajánlok. Ezzel a trükkel a cső rezonanciáját és a csőben keletkező csörgővisszhangot tudod kiküszöbölni. A majd' minden reflexdobozra kisebb nagyobb mértékben jellemző enyhe "orrhangot" lehet vele kiküszöbölni. Van aki kevésbé rezonáns anyagból pl. vastag papírhengerből készíti a reflexcsövet Lásd: Note
Üdv:PPi
0

#66

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 03. - 17:47:36

Hello PPi!
Nagyon köszönöm a segítséget,nagy hasznát fogom venni!
Március végére készen is lesz az "alkotás",remélem az elvárásaimnak megfelelő minőségben! :-)
Olvastam a www.oldradio.hu/könyvek oldalon a "Hangdobozépítés" című könyvet...egész jó!van benne egy ötletes dolog:a dobozt dupla falúra építik és a kettő közé 2-4 cm homokot raknak...biztos nem is rezonál a doboz!!!Viszon ilyenkor meg a design rovására megy a dolog,mert nagyon széles lesz a doboz!Valamit valamiért...
Szerinted van hangzásbeli különgség a homokkal töltött meg egy MDF-ből épített és rendesen kimerevített doboz között??? Hát nagyon kiváncsi lennék rá!

Üdv: Kuldersz
0

#67

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 03. - 07:54:56

Hello Kuldersz!
Ahogy írod, kell egy ellenállás párhuzamosan a hangszóróval, majd pedig egy sorba kötve. 8 ohmra a következők:
-2dB Rs 2,2 ohm Rp 22 ohm
-4dB Rs 3,3 ohm Rp 10 ohm
-6dB Rs 4,7 ohm Rp 8,2 ohm
Az aránypárokat átszámolva bármilyen csillapítás beállítható. Min 5, de inkább 10W-os terhelhetőségűeket használj.
Üdv:PPi
0

#68

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 02. - 22:35:58

Hi PPi!
Így van,ahogy mondod,az a két kondi(elko) 47mF meg 22mF!Nyilván nem futotta rá Somogyiéknak! :-)
Világos amit mondassz,de már rájöttem,hogy egy db mélyem lesz(ARN 188-03/8) egy 53L-es reflexben! -3dB-es pontja 30 Hz-re esik...elég jól lemegy!

Viszont!A Somogyi váltót alakítom át(MKT kondik,más értékű ellenállások,stb)csak nem tudom mekkora ellenállások kellenek!!!91dB,91dB,85dB tehát a magas és a közép +6dB-en vannak! Mekkora ellenállásokkal lehet szintre hozni??? Elvileg: sorba 4Ohm és párhuzamba 8Ohm??

Már csak ez lóg a levegőben! :-)

Üdv: Kuldersz
0

#69

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 02. - 19:54:12

Hello Kuldersz!
MKT-MKP mindegy, csak ki legyen cserélve. Gondolom az a kettő nagyobb kapacitású kondi, és az MKT-MKP jóval többe került volna. Ügyeskedned kell majd, mert az új alkatrész jóval nagyobb lesz. A mély 85dB-es, de mivel kettőt teszel a dobozba, ez elvileg +3dB. Így 3-3dB-lel kell megfogni a többit egy soros és egy párhuzamos ellenállással úgy, hogy az eredő imp. 8 ohm maradjon. A magassugárzónál induktivitásszegény ellenállások kellenek, mert az induktivitás magasvágó.
Üdv:PPi
0

#70

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 02. - 17:10:40

Javítanék :)

Megnéztem,a Somogyi váltó 12dB/oktáv meredekségű és MKT kondik vannak benne,2-t kivéve...ezeket nyilván kicserélem MKP-re!
0

#71

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 02. - 17:07:30

Hi!
A kondik meg a tekercsek terén már informálódtam és ugyan ezt a lehetőséget mondták a legjobbnak! Megnéztem,a Somogyi váltó 12dB/oktáv meredekségű és MKT kondik vannak benne,2-t kivéve...ezeket nyilván kicserélem MKT-re!Vagy cseréljem le az összeset MKP-re?Nem hinném,hogy hallható lenne a különbség!?
Olvastam,hogy a kölönböző érzékenységű hangszórókat azonos szintre kell hozni,gondolom ezért (is) van a váltóban ellenállás!?
a magas 91 dB
a közép 91 dB
de a mély 85 dB!
Ilyenkor hogyan kell visszafogni a többit,mekkora ellenállással?

Üdv:Kuldersz
0

#72

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 01. - 21:16:40

Valóban ez a baj a hangváltókkal hogy nincsen ideális, legjobb váltó. Minegyiknek van előnye, hátránya. Ha nagyobb meredekség kell akkor romlik az impulzus átvitel, és több alkatrész kell hozzá. A kevesebb alkatrész jobb, ezért az általános kompromisszumos megoldás a 12 db/okt, és arra szavazok!
0

#73

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 01. - 20:31:43

Hello Kuldersz!
Ha van rá módod, szerezd be Klinger: Hangdobozépítés című művét, egy csomó hasznos információ van benne.
Kondenzátornak az elektrolit felejthető még akkor is, ha bipoláris;unipoláris. Ebbe a pozicióba MKT, MKP de leginkább olajpapír a kívánatos.
Induktivitásnak lehetőleg légmagos tekercset használj. A ferritmagos ugyan kisebb méretű, kevesebb huzal kell hozzá (emiatt könnyebben tartható, hogy az ohmos ellenállása max. 1/10-ede legyen a mögötte levő hangszóró impedanciájának így is 10%-ot megeszik a mélyhang teljesítményéből), ám olyan mint egy trafó: teljesítménymaximuma van, ami fölött annyit ér mint egy drót.
Képlet bevitelével még nem boldogulok, ha végképp feladom akkor beszkennelem és elküldöm mailben.
Üdv:PPi
0

#74

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 01. - 18:16:16

Ez mind nagyon frankó...tipikus eset:izlések és pofonok!Minden segítséget szivesen fogadok,de most akkor melyik a jobb? Mind a kettőnek van -ezek szerint- előnye,de arra lennék kiváncsi ám,hogy jelen esetben(TVM sugárzók),melyikkel érnék el jobb eredményt!? A 12dB/oktáv valóban elterjedtebb,általában a "gyári" dobozokban is ilyet találunk...de mint már sokszor beigazolódott,a gyári dobozok általában (szerintem) sokkal gyengébb minőséget képviselnek,mintha ugyanennyiből épít magának az ember egyet!
Én a TVM-ről egész jókat hallottam(nem is drága)! :-)
Már csak ez a frekiváltó dolog nem stimmel...

Várom a lehetőségeket!!! :-)

Üdv: Kuldersz
0

#75

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 01. - 15:43:17

Igen az a legeygszerűbb, nem kell benne annyit méretezni se. Viszont én a helyedben maradnék a 12deci/okt-nál. Általánosságban ezek kiselkednek a legjobban hangfrekis tartományban, ezért is alkalmazzák a legtöbbeször. Kicsi túllövés, jó impulzus átvitel. Butterworth, vagy bassel típusút.
SZERINTEM!
:-)
0

#76

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. március 01. - 12:28:15

Hi PPi!
Kezdem kapisgálni ezt a váltó dolgot...! ;-)
A 6dB/oktáv váltó a lehető legegyszerűbb,nem?Mármint kinézetre meg alkatrészek számát tekintve!
A magasat meg a közepet gondolom ellenállással "rontsam" a mély érzékenységi szintjére!?
Nagyon köszönöm az eddigieket is...ha netán kiderülne még valami okos dolog a váltó méretezésről,megköszönném!

Üdv: Kuldersz
0

#77

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 28. - 20:08:39

Hello Kuldersz!

Mivel a középsugárzónak 500Hz-től lineáris a görbéje, már meg is van az alsó keresztezési freki. A felső keresztezési frekinek a 3kHz szintén jó, mert a középsugárzó itt még lieáris és a magassugárzónak sem probléma innen indulnia. Úgy tűnik, hogy a Somogyi váltó ide jó is lenne, de: szerintem az a váltó 12dB/okt, viszont a választott hangszórók frekigörbéje viszonylag kultúráltan konyul a frekitartományaikon kívűl (nem csinálnak mindenféle cikkcakkot)így a 6dB/okt váltót is elviselik, aminek az egyszerűségen kívül az előnye, hogy nem forgat fázist, mint a magasabbrendű váltók. A stabilabb fázismenet miatt jobb a térhatása a hangsugárzónak.(Biztos ismered azt a hatást, hogy szól a zenekar, a szólista játszik, de a dallamvezetéstől, ill a kísérőzenészek pillanatnyi számától a szólista mocorog a térben, nem marad stabilan a helyén)Ez attól van hogy a meredekebb váltók forgatják-eltolják a fázist, ráadásul a freki függvényében, tehát a zene folyamán mindig változva. Ezenkívül a közép és a magassugárzót vissza kell fogni a mélysugárzó érzékenységéhez.
Ha rájövök hogyan lehet képletet ide betenni(ha lehet)megírom a számítást is.
Üdv:PPi
0

#78

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 28. - 13:59:39

Hello PPi!
Úgy döntöttem,hogy TVM sugárzókat használok...
Igen,azt már taglalták nekem,hogy Somogyiék váltójánál csak jobbak léteznek,de ennek ellenére sem tudok hogy neki fogni egy "saját gyártásúnak"! Pl.: hol legyenek a keresztezési frekik? Láttam ferrit csévetestre tekercselt induktivitásokat,MKT és MKP kondikat...stb! Ha a Somogyi váltóját építeném meg ezekkel a minőségi alkatrészekkel,jelentős lenne a változás? Illetve ha nem,akkor hogyan lehet váltót TERVEZNI?Az "összerakás" már nagyon megy... :-)

Előre is kössz!!!

Üdv: Kuldersz
0

#79

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 28. - 07:46:40

Hello Kuldersz!

Nem tudom, hogy végülis milyen középsugárzót használsz, de így látatlanban a Somogyi féle hangváltót ajánlom, mert nem engedi fel a mélysugárzót annyira, mint a másik. 3kHz pedig a magassugárzóknak általában nem akadály.
Ha van lehetőséged induktivitást tekerni, érdemes lenne saját tervezésű és készítésű hangváltóban gondolkodni. 99% esélyed van az említetteknél jobbat készíteni.
Üdv:PPi
0

#80

 • Csoport: Guests

Elküldve: 2005. február 26. - 20:08:23

?
0

 • 7 Oldal +
 • « Első
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó